Haberler

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı: Kaçak Saray Kampusunda İsraf Bitmiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılacak Cumhurbaşkanlığı Konutu'nun 7 bin metrekareyi bulacağını ve 250 odalı olacağını öne sürdü.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılacak Cumhurbaşkanlığı Konutu'nun 7 bin metrekareyi bulacağını ve 250 odalı olacağını öne sürdü. Candan, "Yerleşke sadece Kaçak Saray'dan ibaret değil. Cumhurbaşkanı'nın oturacağı rezidans, yaklaşık metrekaresini 7 bin metre kare olarak hesapladık. Yerüstünde 4 bin metrekareye oturuyor. Bir odayı 20 metrekareden hesaplarsak kendisine 250 odalı bir konut yaptırıyor. Maliye Bakanlığı konut maliyetini de açıklamalı. 4000 kişilik yaptırılan caminin mimarisi ise kopya ve çok abartılı" dedi.

Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, alan içerisinde önemli kültür varlıkları olduğunu Atatürk'ün kullandığı Marmara Köşkü'nün 'Kaçak Saray Kampusu' içerisinde kaldığını söyledi. Candan, şöyle devam etti:

"1930'lı yıllarda mimar Ernst Egli tarafından yapılmış önemli bir yapı. Yakınlarda bulunan Atatürk'ün evi vaziyet planında görünmüyor. Atatürk'ün evinin izinin bile görünmemesi bu alanların tehdit altında olduğunu göstermekte. Kaçak Saray yalnızca maliyeti ile değil, sadece 1000 odası ile değil, yerleşkesinde yapılan Kaçak camii, kaçak konutu, kaçak kültür merkezi ile bir kaçak merkezi haline geldi. Aynı zamanda şaaşanın ve harcamanın simgesi haline geldi. Cumhurbaşkanı, Büyük devlet olmanın gereğini Büyük saray sanıyor, Şu anda 5109 metrekare ile ABD'de bulunan Beyaz Saray dünyanın küçük saraylarından. ABD Küçük bir devlet anlaşılan. Demek ki Büyük Saray ile Büyük Devlet olunmuyor. Her şeyiyle abartılı."

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Atakan, Cumhuriyeti kuran iradenin kendisini padişah olarak ilan etmediğini Ankara'nın hakim bir noktasında Çankaya'da mütevazı bir anlayışta köşk inşaa edildiğini anlatırken, "Kaçak saray yalın ve insani yaklaşımdan uzak otoriter bir anlayışla inşa edilmiştir. Arsa seçiminde ise Ankara'nın en değerli arazisine konumlamdırılmıştır. Milletin saray'ı dedikleri Saray'da Millete dair bir iz yoktur. Her şeyi abartılı 7 bin metrekarelik konut ve bin odalı bir yapı millete ait bir iz taşımaz" ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise, "Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılan ağaç katliamıyla inşa edilen şaaşalı, gösterişli bina gerici bir kompleksi cumhuriyetle savaş halinde olan bir yaklaşım biçimidir. Katliamla oluşan binadaki bu bağnazlık Kaçak bina ile taçlandırılmıştır" dedi.

Mimarlar Odası Kent İzleme Merkezi Üyesi Ethem Torunoğlu ise "Son yıllarda Türkiye insan hak ve ihlalleri, madencilik ve inşaatta yaşanan ölümlü iş kazalarının yanında doğa ve çevre tahribatı ile anılıyor. ve Türkiye AOÇ tahribatı ile anılıyor ve AOÇ'deki çirkin yapı ile anılıyor. İş kazası ve ölümlere baktığımızda, çevre ve kent hakkının ihlalleri anlamında da yeni Türkiye nin nasıl bir Türkiye olduğu görülüyor" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close