Milli Şairimizi Andık
İstiklal şairi, mütefekkir, alim Mehmet Akif Ersoy vefatının 76. yılında yurdun dört bir yanında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.
Sultanbeyli Belediyesi de milli şairimizi, hakkında çok değerli eserlere imza atmış özel konuklarıyla yâd etti.
Milli şair, fikir ve gönül adamı Mehmet Akif Ersoy, vefatının 76. yıldönümünde düzenlenen programlarla anıldı. Dostu Mithat Cemal Kuntay'ın "Kur'an'lı ev, pehlivanlı mahalle, rasathaneli mektep" olarak tarif ettiği Mehmet Akif Ersoy için ilk program saat 09.00'da Edirnekapı Şehitliği'ndeki Mehmet Akif'in kabri başında düzenlendi. Saat 11.00'de ise İBB Kültür İşleri Daire Başkanlığı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda şairin şiirlerinden seçmelerin yer aldığı bir program yapıldı.
Sultanbeyli Akif'i unutmadı
Her yıl düzenlediği anma programlarıyla Türkiye tarihinin önemli aydınlarının zihinlerdeki yerini canlı tutan, onların eserlerini ve fikirlerini hatırlatan Sultanbeyli Belediyesi, Aralık ayında da iki önemli şahsiyeti yâd etti. Bunlardan biri kısa süre önce Safahat Hafızı Ömer Çam olurken bir diğeri ise Safahat'ın müellifi, İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy oldu. Anma programına Sultanbeyli Belediye Başkan Vekili Necdet Dursun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Akif, bir şair olmanın ötesinde bir mütefekkir, bir münevver, bir gönül insanıdır"
Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Dursun, "Âkif'i anlamak gerek" diyerek Akif'in değerli bir alim ve iyi bir mütefekkir olduğunu ifade etti. "Akif, kalemiyle yazmaktan ziyade gönlüyle, kalbiyle yazan bir şairdi. O, sadece İstiklal Marşımızın şairi, sadece milli şairimiz değildir. Sadece Çanakkale'nin de şairi değildir. Akif, bir şair olmanın çok çok ötesinde bir mütefekkir, bir münevver, bir gönül insanıdır." dedi. Dursun, İstiklal Marşı'nın aslında bir ülkenin topyekün felsefesi olduğunu söyleyerek "Onun tüm şiirleri ve fikirleri bizi biz eden, bize ışık tutan, bizim yolumuzu aydınlatan birer meşaledir." şeklinde konuştu.
Ardından Özcan Ünlü moderatörlüğünde "Âkif'i Anlamak" paneli başladı. Panelde konuşan Mehmet Önal Mengüşoğlu, Mehmet Akif'in toplumsal yaralara parmak basan bir kişi olduğunu ifade etti. Mengüşoğlu, Akif'in ölüm döşeğinde bile Türk milletini düşündüğünü söyleyerek "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın, ifadelerini hatırlayarak böyle bir kişiyi anıyoruz" dedi. Ayrıca Mengüşoğlu Akif'in fikirlerinin ve hayatının bugünün gençleri tarafından doğru anlaşılması gerektiğini ifade etti.
Mustafa Özçelik de Aralık ayının başka bir anlam ifade ettiğini söyleyerek "Ersoy Aralık ayında doğdu, Aralık ayında öldü" dedi. Akif'in Aralık ayının 20'sinde doğup 27'sinde öldüğünü ifade eden Özçelik, Asımın neslinin Çanakkale şehitleri için söylendiğini hatırlattı. Asım'ın Akif'in kafasında yaşattığı bir genç modeli olduğunu söyleyen Mengüşoğlu, "Akif gençliği Asım olarak arzuladı" dedi.
Sonrasında ise İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Akif'in Safahat gibi bir eseri yeni nesle rehber olarak bıraktığını söyledi ve Mehmet Akif'in cehalete karşı olduğunun altını çizdi.
Program, slayt gösterileri ve Adem Turan'ın Mehmet Akif'ten okuduğu şiirlerle son buldu.