Haberler

"Coğrafyamız Zengin Olduğu Kadar Belalı Bir Coğrafya"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, "Bulunduğumuz coğrafya zengin olduğu kadar belalı bir coğrafya." dedi.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, "Bulunduğumuz coğrafya zengin olduğu kadar belalı bir coğrafya" dedi.

Beyhan, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Milli Mücadelede Güney Bölgesi Sempozyumu"nun açılışında, İzmir Tersanesinde, "TCG Değirmendere" römorkörünün denize indirilirken yan yatması sonucu meydana gelen kazada şehit olan 10 kişiye Allah'tan rahmet diledi.

Gaziantep'in, Anadolu'nun önemli yerleşimlerinden biri ve insanlık tarihinin başladığı coğrafyanın parçası olduğunu ifade eden Beyhan, Güneydoğu Anadolu, Irak toprakları, Suriye, Lübnan, Filistin ve Fırat'tan Nil Deltası'nın muazzam bir coğrafya olduğunu söyledi.

Millet olarak doğuda, batıda, kuzeyde ve güneyde kıt imkanlarla, yoksulluk ve yoksunluk içinde savaşmak zorunda kalındığını ifade eden Beyhan, şöyle konuştu:

"Bulunduğumuz coğrafya zengin bir coğrafya olduğu kadar belalı bir coğrafya. Bu belalı coğrafya üzerinden tarih devam ettikçe, dünya durdukça insanoğlu yeryüzünde var oldukça evet içtihatlar devam edecektir. Bu bakımdan kendi iç istikrarını sağlamış, ürettiği bilgiyle ve ürettiği bilgiyi asrın zamanın ihtiyaçlarına dönüştürebilen, kendi ayakları üzerinde durabilen bir Türkiye. Böyle bir Türkiye elbette kendi bölgesinde hem barışın sağlanmasında ve hem de bir zamanlar Osmanlı Devleti'nin coğrafyasına dahil olan ve günümüzde gerçekten bir insanlık trajedisinin yaşandığı bölgelerde, insanca bir yaşamayı sağlayabilecek bir Türkiye."

Bu noktada ümitvar olduklarını, bunu geçmiş tarihten aldıklarını belirten Beyhan, tarihin sadece beyaz sayfalardan meydana gelmediğini söyledi.

Tarih programlarında yetişme çağındaki nesillerin ders programlarında bu tür hususlara yer verilmesi gerektiğinin altını çizen Beyhan, "Çünkü ders alınacaksa ve nesillerin yetişmesine katkı sağlayacaksa tarih ancak bu şekilde faydalı olabilir" diye konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da Gaziantep'e gazilik unvanı verilişi ve tarihi hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardında sempozyuma geçildi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Güncel
title
Close