Milli Eğitim Şurası Genel Kurul Görüşmelerine Başlandı
'Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri' ana başlığı altındaki Genel Kurul'da kabul edilen öneriler arasında İmam Hatip liselerinde seçmeli Farsça dersi konulması ile 'Kutlu Doğum Haftası', 'Muharrem Ayı' ve 'Aşure Günü'nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması da bulunuyor.
'Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri' ana başlığı altındaki Genel Kurul'da kabul edilen öneriler arasında İmam Hatip liselerinde seçmeli Farsça dersi konulması ile 'Kutlu Doğum Haftası', 'Muharrem Ayı' ve 'Aşure Günü'nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması da bulunuyor. Yine liselerde haftada 1 saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin de 2 saatte çıkartılması kararlaştırıldı. İlkokulda 'Serbest Etkinlikler' dersinin 1 saatinin 'İstanbul Dersi' gibi her ilin kendini anlatacağı şekilde verilmesi kararlaştırıldı. Böylece her ilde, o ilin anlatılacağı bir ders saati olacak. 'Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri' konulu Genel Kurul toplantısı sona erdi.
EĞİTİM SEN'DEN TEPKİ
Eğitim Sen eğitim uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretim Genel Müdürlüğü'nün her iki konuda da yumuşatılması yönünde verdiği önergelere rağmen kabul edilen ilkokulların ilk üç sınıfında din dersi zorunluluğu getirilmesiyle ve turizm meslek liselerinde alkollü içki ve kokteyl hazırlanması dersinin kaldırılmasına tepki gösterdi.
Komisyonda ilkokul 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencilerine zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verilmesinin kararlaştırıldığını belirten Dr. Erkan Aydoğanoğlu, şöyle dediBiz bu konuda, çocukların somut düşünme aşamasının 10'uncu yaşlarda tamamlandığı ve bu nedenle zorunlu din dersi önerisinin tamamen çekilmesi gerektiğini önerdik. AİHM kararına uyularak tüm zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, devletin bütün inançlara karşı tarafsız olması gerektiğini, yıllardır Türkiye'de sünni ve hanefi mezhebi inançları doğrultusunda din dersleri verildiğini ve bunun doğru olmadığını, pedagojiye aykırı olduğunu belirttik. Ama önerimiz kabul edilmedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretim Genel Müdürlüğü'nün de yumuşatıcı bir öneri verdiğini anlatan Aydoğanoğlu, Dedi ki 'ilkokul 1'inci sınıfta olmasın 2 ve 3'üncü sınıflarda olsun' şeklinde. Bakan da bu doğrultuda böyle olması gerektiği, olabileceğini anlatmaya çalıştı ama yine de reddettiler. Salon şuan dinle alakalı ne gelse onaylıyor diye konuştu.
Alkollü içecek hazırlanmasıyla ilgili dersin kaldırılmasına ilişkin de zaten o okullarda şu anda renkli sularla bu derslerin yapıldığını kaydeden Aydoğanoğlu, Salonun öyle bir havası varki bazı konularda Eğitim Bir Sen'le Milil Eğitim bakanı çatışıyor gibi gösterilmeye çalışılıyor ama genele bakıldığında ikisinin de istediği gibi düzenlemeler çıkıyor dedi.