Milli Eğitim Bakanı Dinçer Hayat Boyu Öğrenme Konferansında Konuştu
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Türkiye'nin hayat boyu öğrenmeye katılımının yüzde 2.9 olduğunu belirtmek istiyorum."
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, " Türkiye'nin hayat boyu öğrenmeye katılımının yüzde 2.9 olduğunu belirtmek istiyorum. AB ülkelerinde ise, 2011 yılı itibariyle bu oranın yüzde 8.9 olduğunu görüyoruz. Temel hedefimiz bu oranı 2015 yılında kadar yüzde 8'e yükseltmek " dedi.
Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Konferansı'nın açılışı Limak Eurasia Otel'de yapıldı. 15 Kasım'da sona erecek konferansa Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli ile davetliler katıldı. Bütçesi 7.4 milyon euro olan Hayat Boyu Öğrenme Projesi, halen 12 pilot ilde uygulanmaya devam ediyor.
" TÜRKİYE'NİN HAYAT BOYU ÖĞRENMEYE KATILIMI YÜZDE 2.9 "
Konferansın açılışında bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "İçinde bulunduğumuz yüzyıl hepimizin bildiği gibi bilgi çağı elektronik çağ dijital çağ gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bilgi çağının en karakteristik özelliği değişimin baş döndürücü hızla gerçekleşmesidir. İlişkilerimizde tutum ve davranışlarımızda çok kölü değişikliklere yol açan bu süreç bizlerden farklı bilgi ve beceri istiyor. Bilginin çok hızlı bir şekilde üretilmesi eğitim sisteminin sınırlarını zorlamakta eğitimini amacını, öğretim yöntemlerini, eğitimde beklentileri, öğrenci ve öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin değişimini dolayısıyla hayat boyu öğrenmeyi zorunlu kılıyor " dedi.
5 Haziran 2009'da hayat boyu öğrenme strateji belgesinin Türkiye'de uygulamaya konulduğunu söyleyen bakan Dinçer, şunları söyledi:
"Toplumun hemen her kesiminde bu konuyla ilgili taleplerde büyük bir artış olmaktadır. Biz de bakanlık olarak bu talebi karşılamak üzere güçlü bir alt yapı oluşturmak, değişen şartlara uygun öğrenme stratejileri geliştirmek, kurumsal mekanizmaları güçlendirmek, bireylerin eğitime erişimlerini kolaylaştırmak, sosyal ortaklarla daha etkili bir işbirliğiş kurmak üzere, 2011 yılında tüm bu çalışmaları Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adı altında toplamış bulunuyoruz . Böylelikle, bilginin her gün yenilendiği, ihtiyaç ve beklentilerin sürekli olarak değiştiği, yeni mesleklerin ortaya çıktığı bir süreçte buna uygun etkili stratejileri geliştirmek ve uygulamata dönük adımları güçlendirmek üzere belki geç kalmış ama mutlaka yapılması gereken bu düzenlemeyi başarmış olduk. Türkiye'nin hayat boyu öğrenmeye katılımının yüzde 2.9 olduğunu belirtmek istiyorum. AB ülkelerinde ise, 2011 yılı itibariyle bu oranın yüzde 8.9 olduğunu görüyoruz. Temel hedefimiz bu oranı 2015 yılında kadar yüzde 8'e yükseltmek. Bu anlamda Türkiye'de 2011 yılının Mayıs ayında başlayan hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi projesinin bu hedefimize çok değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Sizlerin de bildiği gibi projenin amacı her öğrenmeye değer vermek için tasarlanmş bir sistem kapsamında istihdam fırsatlarının artırılması için, bireylerin eğitime erişiminin desteklenmesi amacıyla, AB uygulamaları doğrultusunda hayat boyu öğrenme perspektifleri temelinde bir kurumsal çerçeve ve kapasite oluşturulmasıdır."
" 43 İLDE PİLOT UYGULAMALARI SÜRÜYOR "
Bakan Dinçer, " Halen 43 ilimizde pilot uygulamaları süren Türkiye'de hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi projesi kapsamında, hayat boyu öğrenme yasal mevzuat çalışmaları, illerde hayat boyu öğrenme merkezilerinin kurulması, her vatandaşın tek bir şifreyle Avrupa dahil bütün öğrenme ve istihdam fırsatlarına ulaşabilecekleri web portal ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yeni kurulan hayat boyu öğrenme genel müdürlüğünün çalışmaları devam ediyor. Öğrenmenin günlük hayatın bir paçası haline gelmesi yetişkinlerin motive edilmesi eğitim fırsatlarından faydalanmalarının kolaylaştırılması büyük önem taşıyor " dedi.
PÇK (MK) - İstanbul