Milletvekili Aday Adaylarına 'İyi Twit' Tavsiyeleri
7 Haziran Genel Seçimleri için illerden milletvekili aday adaylarının belli olduğu bu süreçte, milletvekili aday adayları sosyal medyada, siyasal paylaşım konusunda aktif rol oynuyor.
7 Haziran Genel Seçimleri için illerden milletvekili aday adaylarının belli olduğu bu süreçte, milletvekili aday adayları sosyal medyada, siyasal paylaşım konusunda aktif rol oynuyor. Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Sosyal Medya Uzmanı Mustafa Bostancı, "Milletvekilleri aday adayları sıklıkla Twitter kullanırken, seçmenler sıklıkla Facebook kullanıyor" dedi.
7 Haziran Milletvekilliği seçimlerinde, aday adaylarını belli olmasıyla, milletvekilleri aday adayları sosyal medyada tanıtım kampanyaları düzenlemeye başladı. Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Bostancı, sosyal medyada, etkili siyasal paylaşımlarının nasıl yapılabileceğini anlattı. İlk olarak sosyal medyanın siyasetçiler için neden önemli olduğuna değinen Bostancı, "Sosyal medya iletişim alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Yeni bir nesilden ve yeni iletişim kurma biçimlerinden bahsediyoruz. Geleneksel olan bir çok şeyin artık yavaş yavaş terk edildiğini görüyoruz. Bu yeni nesil, yani y ve z kuşakları daha az gazete okuyor, daha az televizyon izliyor ve internet olmadan adeta yaşayamıyor. Biraz daha açmak gerekirse hayata dair bilgi ve iletişim ihtiyacını internet, mobil teknolojiler ve sosyal medya üzerinden sağlıyor. Yeni Türkiye'den, ülkemizin önündeki yeni süreçlerden ve yeni siyaset yapma biçiminden bahsederken siyasal iletişimin eski kalması beklenemez. Eski siyasal iletişim kurma yöntemlerinin yeterli olması beklenemez. Siyasal iletişim de bütün bunların etkisiyle değişiyor, dönüşüyor. Gündelik hayatımızı bu kadar etkileyen sosyal medya söz konusu siyaset olduğunda da etkilerini hissettiriyor. Hem siyasetçiler hem seçmenler bu mecraları yoğun bir şekilde kullanıyor. Sosyal medya adeta 24 saat açık miting meydanları vazifesi görüyor. Fakat doğru bir şekilde kullanıp kullanılmadığı konusunda soru işaretleri var" dedi.
SİYASETİN ADRESİ 'TWİTTER'
Siyasetin en aktif yayılım sağladığı sosyal mecranın Twitter olduğunu söyleyen Bostancı, "Siyasetin en aktif yayılım sağladığı mecra Twitter diyebiliriz. Çeşitli araştırmalarımızda bu sonuca ulaştık. Dünya ve Türkiye gündemini meşgul eden bir çok olayın da Twitter'da yoğunlukla tartışıldığını görüyoruz. Fakat şunu belirtmekte fayda var ki milletvekilleri sıklıkla Twitter kullanırken, seçmenler sıklıkla Facebook kullanıyor. Milletvekilleri ve seçmenlerin sosyal medyada tercih ettikleri öncelikli mecra farklıdır" diye konuştu.
"SEÇMENLE KONUŞUN"
Sosyal medyanın pano olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Bostancı, aday adaylarının seçmenlerle iletişim halinde olması gerektiğini söyledi. Bostancı, "Sosyal medyayı geleneksel siyasal iletişim mecralarından ayıran temel özelliklerden biri kolaylıkla karşılıklı etkileşime imkan tanıması. Yaptığımız araştırmalar sosyal medyada kullanıcıların siyasallaştığını gösteriyor. Fakat siyasetçinin asla sosyal medyayı tek taraflı bir propaganda aracı olarak görmemesi gerekiyor. Örneklerine rastlıyoruz. Aday ziyaretlerini paylaşıyor, fikirlerini paylaşıyor, çalışmalarını paylaşıyor fakat kullanıcıların yorumlarına herhangi bir cevap vermiyor, teşekkür etmiyor. Sosyal medyada kullanıcılarla konuşun. Onların yorumlarına cevap verin, paylaşımlarını beğenin, sizi takip eden seçmeni geri takibe alın. Sosyal medya yapısı itibariyle bu etkileşimi gerektiriyor" şeklinde konuştu.
"HİKAYELERİNİZ TUTARLI OLSUN"
Sosyal medyanın sadece Facebook ve Twitter'dan ibaret olmadığını belirten Bostancı, "Bunlar sık kullanılan önemli araçlar fakat youtube, instagram, linkedin gibi araçları da gözardı etmemek gerekiyor. Yerel ve ulusal televizyonlara çıkamayan aday rahatlıkla youtube üzerinden bir kanal oluşturarak videolarını paylaşabilir. Kullandığınız bütün sosyal medya araçlarındaki paylaşımlarınız birbirine benzer ve tutarlı olmalı. Sıklıkla yapılan bir başka hata ise üretilen içeriğin tüm araçlarda aynı şekilde paylaşılması. Oysa her aracı kendine özgü kuralları var. Facebook'ta paylaştığınız fotoğrafı, yazıyı, videoyu aynı şekilde Twitter'da paylaşmamanız, o aracın doğasına göre yeniden düzenlemeniz gerekiyor" dedi.
"TWİT SAATİ 22.00 - 23.00"
Sosyal medyanın en yoğun kullanıldığı saat aralığının akşam 22.00 - 23.00 saatleri aralığında olduğunu söyleyen Mustafa Bostancı, zamanlamanın çok önemli olduğunu ifade etti. Bostancı, "Türkiye'de sosyal medya kullanıcılarının yoğun olduğu saatler var. Genellikle gün içinde her an telefonlarımız sosyal medya bildirimlerine açık olsa da özellikle bilgisayarın, tabletin telefonun başına geçerek sosyal medyada ne olup bittiğini merak ettiğimiz, içeriklerle etkileşime girdiğimiz saatler var. Daha geniş kitleye ulaşmak ve paylaşımlarına etkileşim almak isteyen adayların bu saatleri tercih etmesi çok daha iyi olacaktır. Türkiye'de sosyal medyanın en yoğun kullanıldığı saatler olarak akşam 22.00 - 23.00 saatleri, en az kullanıldığı saatler olarak sabah 04.00- 05.00 saatleri diyebiliriz. Siyasi adaylar paylaşımlarını bu saatleri dikkate alınarak yaptığında daha çok kitleye erişilebilir ve etkileşim alabilir" diye konuştu.
"DÜNYA'DA OBAMA, TÜRKİYE'DE RECEP TAYYİP ERDOĞAN"
Dünya'da en çok etkileşim alan sosyal paylaşımın Obama'ya ait olduğunu söyleyen Bostancı, Türkiye'de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık döneminde Suriye ile ilgili attığı bir Twit olduğunu söyledi. Bostancı, "Siyasetçilerin paylaşımları sosyal medyada çok popüler. Bu konuda en etkili paylaşım Obama'ya ait. Twitter'da 2012 yılının en fazla etkileşim alan tweeti Obama'nın bir tweeti. Türkiye'den örnek vermek gerekirse de siyasi liderler arasında şu an Cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde attığı bir tweet olan 'Ama Beşar yönetiminin asla yanında değiliz. Zira halkına tankla topla silahla yürüyen bir rejimin yanında bizim olmamız mümkün değildir' sözleri en fazla etkileşim alan siyasi tweet olarak ifade edilebilir" dedi. - KAYSERİ