Milletlerarası Anlaşmalar
Türkiye ile bazı ülkeler arasında imzalanan mutabakat zaptı, işbirliği anlaşması ve milletlerarası anlaşmalar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Türkiye ile bazı ülkeler arasında imzalanan mutabakat zaptı, işbirliği anlaşması ve milletlerarası anlaşmalar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu Arasında Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması uyarınca taraflar doğal kaynakların korunması, çölleşme ve kuraklıkla mücadale, erozyon kontrolü, mevcut ormanların korunması ve rehabilitasyonu için, ulusal mevzuatlarına dayanarak; eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı yarar temelinde, bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımı ile iş birliği yapacak.
Türkiye Cumhuriyeti ile Bosna Hersek Arasında Cezai Konularda Karşılıklı Adli Yardımlaşma Anlaşması, ulusal hukuklarıyla uyumlu olarak ceza işlerinde karşılıklı adli yardımlaşma sağlayacak. Anlaşmanın amacı, sadece her iki tarafın yetkili makamlarınca yapılan taleplerine münhasıran adli yardım sağlamakla sınırlı olacak.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Surinam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması uyarınca taraflar, birbirlerinin edebiyat, bilim, sanat, eğitim ve uygarlığını kendi ülkelerinde öğretmek ve yaymak yoluyla halklarının yakınlaşmasını sağlamak amacıyla, bir kültür iş birliği anlaşmasının yapılabilirliğini inceleyecek. İki ülke, özel işletmeleri arasında ortak girişimleri teşvik edecek.
Tükiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mozambik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür Alanında Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasındaki iş birliğinin ekonomik, teknik ve kültürel çerçevede güçlendirilmesi amaçlanıyor. Türkiye ve Mozambik, bu kapsamda, kültür istatistikleri, restorasyon, sanat ve el sanatları üretimi, mesleki ve sanatsal eğitim, sinemacılık ve görsel işitsel mirasın korunması alanlarında eğitimcileri eğitecek.
Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Kültür ve Sanat Alanında Anlaşma" sayesinde iki ülke, edebiyat, sinema, sanat, mimari, müze, kütüphane, arşiv ve diğer kültürel alanlarda aralarında doğrudan teması teşvik edecek.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti Arasında 2017-2021 Yılları İçin Kültürel İşbirliği Programı" uyarınca ülkeler, karşılıklı saygı ve işbirliği temelinde kültür ve sanat alanlarında işbirliğini teşvik edecek ve destekleyecek.
Manama'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bahreyn Krallığı Hükümeti Arasında Tarım Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı" ile taraflar, tarımsal politikalar, bitkisel üretim, bitki koruma, hayvancılık, hayvan sağlığı, tarımsal araştırmalar ve yayım, balıkçılık, gıda endüstrisi, kırsal kalkınma ve köy işleri alanlarında işbirliği yapacak.
Bogota'da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kolombiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma", her iki tarafın da ortak faydasına olacak şekilde ekonomik iş birliğini artırma arzusu taşıyor.
Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Guatemala Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma", tarafların ekonomik ilişkilerinin derinleştirilmesi ve yatırımların adil ve hakkaniyete uygun temelde korunmasını öngörüyor.
Türkiye ile Tunus hükümetleri arasında sosyal güvenlik alanında iş birliği anlaşması, işveren tarafından çalıştırılanları ilgilendiren malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası alanında iş birliğini öngörüyor.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan hükümetleri arasında icra edilecek "Kafkas Kartalı Küçük Birlik Komando tatbikatı" için ev sahibi ülkeye verilecek desteğin koşullarının kararlaştırıldığı anlaşmayla tatbikata ev sahipliği yapacak ülkenin sağlayacağı hizmet için gerekli politika, sorumluluk ve genel prosedürler belirlendi.
Türkiye ile Macaristan hükümetleri arasında sosyal güvenlik alanında iş birliği anlaşması, işveren tarafından çalıştırılanları ilgilendiren malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası alanında iş birliğini öngörüyor.
Türkiye ile Filistin hükümetleri arasında kültürel iş birliği anlaşması, karşılıklı kültürel ve sanatsal değişim için iş birliğinin artırılmasını taahhüt ediyor.
Öte yandan Türkiye ile Tunus hükümetleri arasında şehircilik alanında mutabakat zaptı ise iskan, kentsel dönüşüm, yapı denetimi, yapı malzemeleri, enerji verimliliği, müteahhitlik, tapu ve kadastro, arazi kullanım planlaması ve coğrafi bilgi sistemleri alanında iş birliğini öngörüyor.