Milet Arkeoloji Müzesi Uzmanlarından, Latmos'ta İnceleme
Aydın ile Muğla il sınırları içinde bulunan, M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanan, kaya resimleri ve yerleşim kalıntılarının olduğu Beşparmak Dağları'nda (Latmos), Milet Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından tescil çalışmaları kapsamında incelemelerde bulunuldu.
Aydın ile Muğla il sınırları içinde bulunan, M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanan, kaya resimleri ve yerleşim kalıntılarının olduğu Beşparmak Dağları'nda (Latmos), Milet Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından tescil çalışmaları kapsamında incelemelerde bulunuldu.
Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Türkiye'nin en zengin ve bakir alanlarından biri olan Beşparmak Dağları, eşsiz coğrafyasıyla gelen konukları kendine hayran bırakıyor. Fotoğraf çeken insanların büyük zevk aldığı ve her gelenin "Burada yaşamak isterim" dediği Latmos'ta, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Aydın Arkeoloji Müzesi işbirliğiyle aylardır yürütülen tescil çalışmalarına, Milet Arkeoloji Müzesi uzmanlarıyla devam edildi.
Türkiye'de, UNESCO'nun Kültürel ve Doğal varlıklardan oluşan Dünya Mirasları Listesine girebilecek en önemli yerlerden birinin Beşparmak Dağları (Latmos) olduğunu belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, antik dönemde Latmos olarak bilinen Beşparmak Dağları'nın doğa ve tarih açısından bölgenin en hassas yerlerinden biri olduğunu söyledi. Binlerce yıldır devam eden Latmos kültürünün izlerini, Latmos'un büyülü coğrafyasında doğayla barışık yaşayan insanların yapılarında da görmenin mümkün olduğunu ifade eden EKODOSD Başkanı Sürücü, "1970'li yıllardan bu yana Latmos Dağı'nın vahşi coğrafyasında köylülerden, çobanlardan ve avcılardan almış olduğu bilgilerle tarih araştırması yapan ve aynı zamanda derneğimizin onursal üyesi olan Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından arkeolog Dr. Anneliese Peschlow'un dediği gibi 'Latmos'un arkeolojik değerleri, dini ile doğanın birbiri ile uyumlu birleşiminden ortaya çıkmıştır. Doğa ve insan eliyle meydana gelen eserler burada kesinlikle birbirlerine ters düşmeyip, çarpıcı bir uyum ortaya koymaktadır" dedi.
'KAYITLARDA OLMAYAN BİR KAYA RESMİ İNCELENDİ'
Milet Arkeoloji Müzesi uzmanlarıyla yapılan tescil çalışmasında, kayıtlarda olmayan yeni buldukları bir kaya resminin gerekli incelemeleri yapılarak, kayıt altına alındığını kaydeden Sürücü, şöyle konuştu:
"Latmos'un engebeli kayalıkları arasında yer alan pek çok kaya mezarının kayıtları tutuldu. Arazi şartları zor olsa da, uzmanların bıkıp usanmadan duyarlılıkla yürüttüğü çalışmalar sayesinde tespit edilen her eserin kaydı yapıldı. Latmos'ta görülen en büyük antik dönem zeytinyağı işliğine ait doğal ezme taşı ve diğer bulgular kayıt altına alındı."
'İNSANLIK MİRASLARIYLA DOLU'
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, dağ doruğundan, eteklerine kadar insanlık miraslarıyla dolu olan Latmos'un tescil çalışmalarına devam edileceğini sözlerine ekleyerek, UNESCO'nun Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi'ne girebilecek özelliklere sahip bu benzersiz alanın korunması için çaba gösteren kurumlara teşekkür etti.
- Aydın