Milas'ta Arıtma Tesisindeki Metan Gazı Zehirlenmesi Davası
Güllük Mahallesi'nde 7 kişinin metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması yapıldı Duruşmada Akfen Yönetim Kurulu Üyesi sanık İbrahim Süha Güçsav'ın, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemiyle dinlenmesine, yabancı ülke vatandaşı ortakların ifade vermekten kaçınmaları nedeniyle Emniyet Müdürlüğü'nden giriş çıkış sorgulaması yapılmasına karar verildi.
Milas ilçesine bağlı Güllük Mahallesi'ndeki özel bir şirkete ait arıtma tesisinde, geçen yıl 7 kişinin metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davanın üçüncü duruşması yapıldı.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, ölen 7 kişinin yakınları ve avukatları katıldı.
Duruşma çıkışı açıklamada bulunan işçi ailelerinin avukatlarından Özgen Özçiftçi, dosya eksiklerinin tamamlanarak, delillerin toplanmaya devam edildiğini söyledi.
Yurt dışında olduğu mazeret gösterilerek yargılanamayan şirket yetkililerinin bulunduğunu belirten Özçiftçi, "Onların duruşmaya çağrılıp ifadelerinin alınması için müzekkereler yazılıyor. İstanbul'da ifade verecek şirket yetkilisi İbrahim Süha Güçsav ile ilgili bir ara karar verildi. Önümüzdeki duruşmaya görüntülü olarak katılacak. Bundan sonraki aşamada da bilirkişi incelemesine karar verileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Aileler protesto etti
Duruşma çıkışında adliye önünde toplanan, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları, işçilerin fotoğrafları ve pankartlarla bir süre slogan attı.
Basın açıklamasını okuyan, kazada hayatını kaybeden Fikret Özdemir'in oğlu Günay Özdemir, Güllük'te yaşananları Soma"daki maden kazasına benzetti.
Özdemir, firma yöneticilerinin, işçi sağlığı ve güvenliği yönünden hiçbir tedbir almadıklarını iddia ederek, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar ifadesi alınan sanıkların ve dinlenen tanıkların ifadeleri ile gördük ki kaybettiklerimizin can güvenliği konusunda içimizi yakan bir aymazlık ve ihmal var. Halen işveren ve yabancı ortaklarını mahkeme huzuruna çıkarmak mümkün olmadı. Kayıplarımızın sorumlularının yurt dışında olmaları mazeret olarak sunulabiliyor."
"Sorumlular yargılanmalı"
İtirazlar neticesinde Güllük Belediyesi yetkilileri hakkında soruşturma izni verildiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi:
"Takipsizlik kararına itiraz ettiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı hakkında soruşturma yolu açılmıştır. Eksiksiz, bütün sorumlular yargılanmalıdır. Adalet mücadelemize devam ediyoruz. Önümüzdeki duruşmada Akfen Yönetim Kurulu Üyesi sanık İbrahim Süha Güçsav'ın duruşmada Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemiyle dinlenmesine, yabancı ülke vatandaşı ortakların ifade vermekten kaçınmaları nedeniyle Emniyet Müdürlüğü'nden giriş-çıkış sorgulaması yapılmasına karar verildi."
Açıklamanın ardından aileler bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Güllük'te 17 Haziran 2013'te özel bir şirkete ait arıtma tesisine bağlı terfi tenzil istasyonundaki elektrik arızasına müdahale etmek isteyen işçiler, metan gazından zehirlenmiş, itfaiye ve AKUT ekipleri 6 işçinin cesedini çıkarmıştı. Tesis Müdürü Mustafa Öztürk ise sevk edildiği Bodrum'daki özel hastanede hayatını kaybetmişti. - Muğla