Haberler

Mıkta Grubundan Etiyopya'da "Çok Taraflı Diplomasi" Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADDİS Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'dan oluşan MIKTA grubu, çok taraflı diplomasi anlayışını anlatmak için Etiyopya'da seminer düzenledi.

ADDİS Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'dan oluşan MIKTA grubu, çok taraflı diplomasi anlayışını anlatmak için Etiyopya'da seminer düzenledi.

Addis Ababa Üniversitesi Barış ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (IPSS) ile ortaklaşa yapılan, "Yeni Çok Taraflılık: Yeni Devlet Odaklı Koalisyonların Rolü" başlıklı seminere Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi kuruluşlardan üst düzey temsilciler katıldı.

IPSS Direktörü Kidane Kiros, açılışta yaptığı konuşmada, uluslararası sistemin yapısının değişmekte olduğunu kaydederek, "Dünya tek kutuplu sistemden çok kutuplu sisteme evriliyor." ifadesini kullandı.

MIKTA gibi inisiyatiflerin yeni düzende barış ve istikrara önemli katkılarda bulunabileceğini söyleyen Kiros, "Bu seminerin amacı, inisiyatifi Afrika ülkelerine tanıtmak ve onlara çok taraflı diyalog ortamı sağlamak." dedi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığından Büyükelçi Rike Markos Tekle, MIKTA'nın kültürel ve tarihi değil, görüşlerin çeşitliliği ve çok taraflılık anlayışı zemininde bir araya geldiğine işaret ederek, bu ülkelerin büyük bir ekonomik güce sahip olduğunu hatırlattı.

"MIKTA yapıcı rol oynayabilir"

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy, MIKTA'nın istişari bir platform olduğunu ve bu ülkelerin hepsinin ortak değerinin çeşitlilik üzerine kurulduğunu bildirdi.

"MIKTA uluslararası alanda yapıcı bir rol oynayabilir." ifadesini kullanan Ulusoy, bu ülkelerin büyük bir ekonomik güç olmanın yanında günümüz dünyasındaki şartların getirdiği benzer ekonomik zorluklarla da mücadele ettiğini dile getirdi.

Ulusoy, MIKTA'nın amacının bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkıda bulunmak olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin 2017 dönem başkanlığında terörle mücadele, mülteci krizi ve ekonomik iş birliği gibi konular üzerinde çalışıldığını belirtti.

Aralık ayındaki MIKTA 11. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ortak bildirisini okuyan Ulusoy, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Kudüs kararına ilişkin MIKTA'nın iki devletli çözümü desteklediğini ve Kudüs'ün nihai statüsünün BM kararları çerçevesinde, İsrail ve Filistin yönetiminin müzakereleri ile neticelendirilmesi gerektiğini ifade etti.

MIKTA'nın demokratik ve ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesine vurgu yaptığını kaydeden Ulusoy, platformun her türlü hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığına da karşı olduğunu kaydetti.

Seminerde MIKTA'nın yanı sıra Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gibi birliklerin uluslarası alanda oynadıkları rol de ele alındı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close