Mikrobiyalit Vadisi "Uçuş Noktası Dergisi"Nde
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Van Gölü'nün altında ve karada tespit edilen mikrobiyalit vadisi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Uçuş Noktası Dergisi"nde geniş yer aldı.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Van Gölü'nün altında ve karada tespit edilen mikrobiyalit vadisi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Uçuş Noktası Dergisi"nde geniş yer aldı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, yaptığı açıklamada, Van Gölü kıyısında yer alan Adilcevaz'ın, doğal güzelliğiyle ön plana çıkan köklü tarihe sahip bir ilçe olduğunu belirtti.
Son yıllarda ülkeler ve şehirler için alternatif iş ve ekonomik gelir alanlarının başında turizm sektörünün geldiğini aktaran Akkuş, şunları ifade etti.
"Şehirler turizmden kendilerine düşen payı arttırmak için büyük bir yarış içindeler. Bu yarışta her şehir, bütün doğal ve yapay güzelliklerini ortaya çıkartıp bir adım öne geçmeye çalışmaktadır. Bu nokta son bir yılda Adilcevaz'da Van Gölü'nün altında ve karada tespit edilen binlerce yıllık mikrobiyalit alanı ve yine gölün altındaki kale kalıntısı ekoturizm açısından çok önemli bulgulardır. Bu bulgular bir anda hiç tartışmasız ilçeyi yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın gündemine taşımıştır. Bu buluşlar haftalarca televizyon, internet siteleri ve dergilerde yer aldı. İlçenin tanıtımına milyonlarca lira harcansa ancak bu kadar katkı sunulabilir."
Yrd. Doç. Dr. Akkuş, mikrobiyalit alanının, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ve yine dünyaca tanınan Uçuş Noktası Dergisi'nin son sayısının kapağında ve içinde geniş yer bulduğunu, bu derginin binlerce insana ulaştığını bildirdi.
Derginin girişinde mikrobiyalite 6 sayfa ayrılmasının, bu alanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Akkuş, şunları aktardı:
"Bu en önemli delildir. Bu fırsat değerlendirilebilirse bu güzellikleri görmek için her yıl binlerce insan bölgeye akın ederek yeni bir sektörün doğmasını sağlayacaktır. Sadece bana Amerika, İspanya ve İsveç başta olmak birçok ülkeden bu alanları görmek ve bilgi almak isteyenler 100'e yakın mail gönderdi. Bu güzellikleri başta Adilcevaz olmak üzere bölgenin ekoturizmine katkı sunacak değerler haline dönüştürülmesi gerekiyor. Şimdi harekete geçmezsek 3 ila 5 ay sonra bu değerler unutulacak. Böyle bir etkiyle bir daha gündeme getirmek istesek de getirme şansımız olmayacaktır."
Akkuş, Orman ve İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk ile mikrobiyalitleri inceleyerek koruma altına alınması ve bölgenin ekoturizme kazandırılması yönünde ilk adımlar atıldığını, bu konuda hazırlayacağı raporu da bölge müdürlüğüne sunacağını vurguladı.
İlerleyen süreçte bölgede çok güzel adımların atılacağına ve güzel gelişmelerin yaşanacağını bildiren Akkuş, Girişim Kültür Yardımlaşma ve Sporları Derneğine ve kendilerini bu alandan haberdar eden Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol'a teşekkür etti.