Mihail Saakaşvili, Gürcistan'da yasa dışı yollardan girmekten tutuklu yargılanacak
Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ülkeye yasa dışı yollarla girmek suçlamasıyla tutuklu yargılanacak. Saakaşvili, duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle çevrim içi katıldı ve suçsuz olduğunu ifade etti.
Gürcistan'da 1 Ekim 2021'de gözaltına alınan ve 6 yıl hapis cezası verilen eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin, ülkeye yasa dışı yollara girmekten tutuklu yargılanmasına karar verildi.
Tiflis Şehir Mahkemesi'nde Saakaşvili'nin, 2021'de ülkeye yasa dışı yollarla girmekle suçlandığı davanın duruşması yapıldı.
Hakkındaki diğer suçlamalar nedeniyle daha önce 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Saakaşvili duruşmaya, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs 2022'den bu yana tutulduğu Tiflis'teki Vivamedi Kliniğinden çevrim içi katıldı.
Saakaşvili duruşmada, siyasi mahkum olduğunu ve suçlu olmadığını ifade etti.
Duruşmada, Saakaşvili'nin 2021'de Ukrayna'dan ülkeye yasa dışı yollarıyla girme suçlamasıyla tutuklu yargılanmasına karar verildi.
Saakaşvili'nin gözaltına alınması
Yaklaşık 8 yılın ardından ülkesine 1 Ekim 2021'de dönen Saakaşvili, hakkındaki gıyabi hapis cezaları nedeniyle gözaltına alınarak Rustavi kentindeki hapishaneye götürülmüştü.
Saakaşvili'nin tutukluluğu, hapishanede sağlığının kötüye gittiğinin iddia edilmesinden dolayı Mayıs 2022'den bu yana başkent Tiflis'teki Vivamedi Kliniğinde devam ediyor.
Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin mal varlığına el koymak, yolsuzluk, görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçladığı Saakaşvili hakkında tutuklama kararı çıkartmıştı.
Tiflis Şehir Mahkemesi, Saakaşvili'ye bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı ve Milletvekili Valeri Gelaşvili'yi dövdürdüğü gerekçesiyle gıyabında 6 yıl hapis cezası vermişti.
2 kez açlık grevi ilan etmişti
Gürcistan'da 1 Ekim 2021'de gözaltına alındıktan sonra 50 gün açlık grevi yapan Saakaşvili, daha sonra Gori kentinde tedavi görmüştü.
Saakaşvili, ardından 21 Şubat-10 Mart döneminde da açlık grevini sürdürmüştü.
Ukrayna vatandaşı olan Saakaşvili, 2020'den beri Ukrayna Milli Reform İcra Komitesi Başkanı olarak görev yapıyordu.