Haberler

MHP'li Tanrıkulu: İktidarın Atacağı Adımlara Ekonomimizin İstikrarı İçin Katkı Sunmaya Hazırız

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, son açıklanan 2016 yılına ilişkin 3'üncü çeyrek ekonomik büyüme rakamları ve Ekim ayı cari açık sonuçlarıyla ilgili "Yol henüz dönülebilecek noktadayken, gecikmiş olan yapısal reformlar siyasi kaygı duyulmadan artık hayata geçirilmelidir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, son açıklanan 2016 yılına ilişkin 3'üncü çeyrek ekonomik büyüme rakamları ve Ekim ayı cari açık sonuçlarıyla ilgili "Yol henüz dönülebilecek noktadayken, gecikmiş olan yapısal reformlar siyasi kaygı duyulmadan artık hayata geçirilmelidir. İktidarın bu yönde atacağı adımlara ekonomimizin istikrarı için katkı sunmaya hazırız" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Ekim ayı cari açık sonuçları ve son açıklanan 2016 yılına ilişkin 3'üncü çeyrek ekonomik büyüme rakamlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin küçülerek 2023 hedeflerine ulaşamayacağını belirten MHP'li Tanrıkulu, " Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplama yöntemini değiştirerek açıkladığı milli gelir rakamları, geçmiş dönem rakamlarını şişirse de vatandaşımızın cüzdanı giderek erimektedir. TÜİK daha önce iki kez milli gelir hesabında geniş çaplı revizyona gitmiş; 1997'de milli gelirde % 35, 2008'de ise % 38'lik sanal bir artış meydana gelmiştir. Bu kapsamda yeni hesaplama yöntemiyle açıklanan 2016 3'üncü çeyrek verisine bakıldığında '27 çeyrektir büyüyoruz' serüveninin sonuna geldiği görülmektedir. Türkiye; 2016 3'üncü çeyrekte büyümemiş, %-1,8 daralmıştır. Dokuz aylık ortalama ise %2,4 olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılının 3'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sanayinin toplam katma değeri %1,4, hizmet sektörünün %8,4 azalmıştır. İnşaat sektörünün toplam katma değeri ise %1,4 artabilmiştir. Yürütülen beton ekonomisi de duvara toslamak üzeredir. Bu dönemde imalat sanayi %-3,2, tarım ise %-7,7 küçülmüştür" dedi.

"SICAK PARAYA İHTİYACI OLAN ÜLKEMİZİN ENERJİ GİDERLERİ ARTIŞA GEÇECEK"

MHP'nin, geciken yapısal reformların bir an önce hayata geçmesini istediğini belirten Tanrıkulu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "2016 yılı 3'üncü çeyrekte hanehalkı tüketim harcamaları %3,2 azalmıştır. Hanehalkında güvenin zayıfladığı bir döneme girilmiş vaziyetteyiz. Devletin nihai tüketim harcamaları %23,8 artsa da milli gelirde küçülme kaçınılmaz olmuştur. Ekonominin her alanındaki durgunluk önümüzdeki dönem işsizliğin daha da artmasına neden olacaktır. Cebindeki parası mum gibi eriyen vatandaşımıza, yatırımları bıçak gibi kesilmiş, borçları dağ gibi artmış girişimcilerimize 'gereken tedbirleri alıyoruz' açıklaması yetersizdir. Artık polyanacılık bir kenara bırakılmalı ve ağızlardan düşmeyen yapısal reformlar hayata geçirilmelidir. Ekonomideki bu ateş üflenerek değil, gerekli adımlarla sönebilecektir. İhracat düşmüş, turizm gelirleri azalmış, sıcak paranın tedirgin olduğu ekonomimiz; adeta pistte burnunu kaldırabilmek için turlar atmakta ancak bu gücü sağlayacak desteği bulamamaktadır. Gelinen noktada Ekim ayı cari açık rakamı 1,6 milyar dolar olurken, 12 aylık cari açığımız 33,7 milyar dolara çıkmıştır. Halen Orta Vadeli Program (2017-2019) hedefinin (31,3 milyar dolar) üzerindeyiz. Daha yeni revizyon yapılan OVP'de brent tipi petrolün varili 46,3 dolar tahmin edilmişken gelinen noktada brent tipi petrolün varili 57 doları aşmıştır. Sıcak paraya ihtiyacı olan ülkemizin enerji giderleri tekrar artışa geçecektir"

"EKONOMİMİZİN İSTİKRARI İÇİN KATKI SUNMAYA HAZIRIZ"

Türkiye'yi 'ikiz açık' riskinin beklediğini savunan MHP'li Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti: "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin cari açık ve bütçe açığından meydana gelen bir 'ikiz açık' riski ile karşı karşıya kalacağı iyice belirginleşmektedir. 57'nci Hükümet döneminde gerek bankacılık alanında, gerekse mali disiplinin sağlanması adına gerçekleştirilen yapısal reformlar sayesinde 2007 yılına kadar ekonomi oldukça sorunsuz yoluna devam etmiştir. Gelinen noktada Türkiye; milli gelirin %5'i kadar bir cari açık, %8 düzeyinde katılaşan enflasyon, %11'i aşan yüksek işsizlik, yaklaşık %2,5'luk (9 aylık gerçekleşen ortalama %2,4) düşük banttaki büyüme oranı, gerileyen ihracat ve artan borçluluk ile 2017'ye makro dengeleri bozuk bir şekilde girmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak; Türkiye'de iç ve dış politikada tansiyonun düşürülmesine, ekonomiye güvenin geliştirilmesine, ekonomik hedeflerin gözden geçirilerek yeni bir planlamayla ekonominin yeniden rayına oturtulmasına ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Türkiye henüz kriz noktasında olmasa da, bu ihtimal giderek artmaktadır. Yol henüz dönülebilecek noktadayken, gecikmiş olan yapısal reformlar siyasi kaygı duyulmadan artık hayata geçirilmelidir. İktidarın bu yönde atacağı adımlara ekonomimizin istikrarı için katkı sunmaya hazırız. Yeter ki, yol yakınken dönebilme ferasetini ve cesaretini iktidar gösterebilsin" - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title