Haberler

MHP'li Parsak: 'Uzlaşma İklimini Sürdürmek Suretiyle Çalışmaların Yapılması Birinci Önceliğimizdir'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında TBMM'de bir araya geldi.

Ak Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında TBMM'de bir araya geldi.

Gül, Tezcan ve Parsak, çalışmalar öncesinde 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanan TBMM'nin şeref holünde basın açıklaması yaptı.

Darbe girişiminin püskürtülmesinde siyaset kurumunun darbeye karşı kararlı duruşunun etkili olduğunu belirten Gül, darbe teşebbüsünün ardından oluşan birlik ve beraberlik ruhunun devam ettirilmesinden yana olduklarını söyledi.

Gül, "15 Temmuz bir demokrasi zaferidir. Bu zafer herhangi bir kesimin, partinin değil tüm milletindir. İktidarıyla, muhalefetiyle partilerimizin hain darbecilere karşı birlik içinde olması ülkemiz siyasetinin ulaştığı olgunluk düzeyini tüm dünyaya göstermiştir." ifadesini kullandı.

Darbe teşebbüsünün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi parti liderlerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne davet etttiğini ve liderlere darbe karşısındaki duruşları nedeniyle kutladığını anımsatan Gül, Başbakan Binali Yıldırım'ın da CHP ve MHP liderleriyle yaptığı görüşmede anayasanın acil değişiklik gerektiren bazı maddeleri konusunda çalışma yapılması konusunda mutabakata varıldığını anlattı.

"Yeni anayasa ve anayasada bazı hükümlerin değiştirilmesine yönelik uzlaşmaya varılacağı inancımız tamdır." diyen Gül, şöyle devam etti:

"3 parti temsilcisi olarak bizi burada buluşturan Yenikapı'daki milli birlik ve beraberlik ruhudur. Buradan hareketle biz de bu uzlaşma içerisinde demokrasimizi pekiştirecek adımları sürdürmeyi AK Parti olarak kararlıyız. Son yaşanan gelişmeler çerçevesinde acilen anayasada yapılacak değişikliklerini müzakere edeceğiz, çalışmalarımızı yapacağız ve genel başkanlarımıza sunacağız. Siyasi partilerimizin ortak biçimde demokrasinin yanıda yer alma yönündeki tavrı her türlü takdirin üzerindedir ve Türkiye'nin gelmiş olduğu, siyasetin kazanmış olduğu müktesebat açısından çok önemli kazanımdır.

15 Temmuz demokrasi mücadelesini ve Yenikapı ruhunu kalıcı hale getirmek için AK Parti olarak bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Umuyoruz ki demokrasimizi daha da güçlendireceğiz ve ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu konularda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz. AK Parti olarak bu hususta her türlü gayreti seferber edeceğiz. Milletimizin beklentilerini dikkate alarak anayasadaki değişiklikler çalışmasını yapmaya kararlıyız."

CHP'li Tezcan

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da 3 siyasi parti temsilcisinin, Gazi Meclis'in darbe teşebbüsünde bombalanan salonu yanında, ortak açıklama yapmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bu önümüzdeki günlerde Türk siyasetinin sorunlarını ortak çözebilme beceresini gösterebilmesi açısından önemli bir adım diye düşünüyorum." dedi.

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminin Türkiye için önemli bir kırılma ve dönüm noktası olduğunu ifade eden Tezcan, daha önce birbirleriyle zaman zaman gergin anlar yaşayan farklı siyasi hareketlerdeki milletvekillerinin darbe teşebbüsünün yaşandığı gece demokrasiyi, milli egemenliği savunma konusunda ne kadar kararlı olduklarını, birlik ve beraberlik içinde tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı.

Darbecilere teslim olmayan, süreci cesaretle yürüten siyaset kurumuna teşekkür eden Tezcan, bundan sonra sürecin demokrasinin güçlendirilmesiyle sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Parlamentodaki bütün siyasi partilerin katkı vermesi yararlı olacaktır"

Tezcan, darbecilerle hukuk içinde hesaplaşılması gerektiğini, hukukun içinde kalarak Türkiye'nin normalleşme sürecine gireceğini, normalleşmeyle birlikte demokrasinin daha güçlü tesis edileceğini anlattı.

Demokratikleşme sürecinin hızla ve el birliğiyle tamamlanması gerektiğini belirten Tezcan, şöyle konuştu:

"3 siyasi parti, yargı ekseninde bir mini anayasa paketi yapmak için bir araya geldi. 15 Temmuz'dan sonra parlamentoda 4 siyasi parti darbeye karşı ortak bir bildiri imzaladı. Sayın Cumhurbaşkanımız 'bunun altına bende imza koyuyorum.' dedi. Birlik, bütünlük algısı bütün Türkiye'ye TBMM'den verildi. Anayasa çalışmalarında da aynı beraberliğin, ortak iradenin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Parlamentonun iradesinin tam olması, eksik kalmaması için parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin bu sürece katkı vermesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Çalışma bu şekilde başlayabilir ama bundan sonra bu eksikliğin giderilmesinde yarar gördüğümüzü paylaşmak istiyorum.

Özellikle Anayasa'nın yargıyla ilgili bölümünde ciddi biçimde ihtiyaç duyulan değişikliklerin ortak iradeyle hızla yapılmasının ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız süreçte gördük. Fetullahçı çetenin, bu terör örgütünün öncelikle yargı içinde kümelenip, kumpas davalarıyla TSK başta olmak üzere devletin bütün kurumlarını nasıl teslim almaya kalktığını gördük. Yargı siyasetin, tarikatların, cemaatlerin elinde olmamalıdır. Yargı hukuk dışında hiçbir gücün elinde, kontrolünde olmamalıdır. Birlikte yürüteceğimiz bu çalışmanın inanıyorum ki ortak paydası yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ekseninde olacaktır. Öncelikle yapabileceğimiz alana yöneleceğiz."

MHP'li Parsak

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ise aziz Türk milletinin 15 Temmuz gecesi tarihinin en büyük ihanetlerinden birisini yaşadığını söyledi.

Gazi Meclis'in bombalanmak suretiyle ikinci kez gazilik unvanını aldığını ifade eden Parsak, 15 Temmuz sonrası siyasi parti liderlerinin ortak iradesiyle bu mini anayasa komisyonunun kurulduğunu dile getirdi.

Komisyonun ilk toplantısının basına açık bölümünün Meclis'in bombalanan alanında gerçekleştirilmesinin ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Parsak, "Bu semboliktir ama son derece önemlidir, anlamlıdır. Bizi bir araya getiren şartlar 15 Temmuz'da bunun ortaya çıkmasını ortaya koyan şartlardır. 15 Temmuz'dan sonra yaşanan uzlaşma ikliminin doğal bir sonucu olarak bu çerçevedeki çalışmalarımızı yürütmek üzere bir araya geldik." dedi.

Parsak, artık hiçbir olgunun 15 Temmuz öncesiyle aynı olmadığının altını çizerek, "MHP'nin darbe gecesinden itibaren gösterdiği o en sert tutum ve bu en net, en önce, en sert tutumun o darbenin gidişatını değiştirmek noktasındaki anlamı ve önemi gözetildiğinde bugün bir araya gelen 3 siyasi partinin ve o siyasi partinin liderlerinin görevlendirmesiyle göreve başlayacak olan bizlerin niye bir arada olmamız gerektiği de o çerçevede kendiliğinden ortaya çıkmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Milletin beklentisi, devletin ihtiyacı ve hala devam etmekte olan yangının söndürülmesi için uzlaşma iklimini sürdürmek suretiyle çalışmaların yapılmasının birinci öncelikleri olduğunun altını çizen Parsak, şunları kaydetti:

"Bu sembolik görüntünün, bizim çalışmalarımızın ve buradan çıkacak sonuçların ikinci bir önemli tarafı da vardır ki uzlaşma zemininin heba edilmemesi adına milletimizin ihtiyacı, devletimizin beklentisi gibi temel değerlerin ötesinde farklı siyasi projelere alt yapı çalışması mahiyetindeki girişimlerin, tekliflerin, önerilerin bugün için doğru olmadığını, zamanlı olmadığını da bu görüntü ortaya koymaktadır.

7 Ağustos günü Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, parti liderleri, Genelkurmay Başkanı ve milyonlarca aziz Türk milletinin fertleri bir araya gelmek suretiyle Türk milletinin nasıl bir demokrasiden yana olduğunu, demokrasiye ne derece sahip çıktığını, hiç bir kimse tarafından işgal edilemeyeceğini göstermiştir. Dolayısıyla ortaya çıkan bu uzlaşma zemini heba edilmemelidir. Yaklaşımlarımızın bu çerçevede olduğunu ana hatlarıyla ifade ediyoruz. Aziz Türk milletini bir kez daha saygıyla selamlıyoruz."

MHP'li Parsak: 'Uzlaşma İklimini Sürdürmek Suretiyle Çalışmaların Yapılması Birinci Önceliğimizdir'
Kaynak: AA / Güncel
title
Close