Mevlana Müzesi Önündeki Meydan İçin Ağaçlar Söküldü
Konya'da Büyükşehir Belediyesi'nin 'Mevlana Kültür Vadisi' projesi kapsamında Mevlana Müzesi'nin daha görünür olmasını sağlamak, müze ile Sultan Selim Cami önünde 25 bin kişinin toplanacağı meydan oluşturabilmek için 20 ağacın sökülmesi,...
Konya'da Büyükşehir Belediyesi'nin 'Mevlana Kültür Vadisi' projesi kapsamında Mevlana Müzesi'nin daha görünür olmasını sağlamak, müze ile Sultan Selim Cami önünde 25 bin kişinin toplanacağı meydan oluşturabilmek için 20 ağacın sökülmesi, tepkilere neden oldu. Konya Mimarlar Odası Başkanı Serdar Işık, uzaktan Mevlana Müzesi'nin görünmesi mantığıyla açılan meydandaki müzeyle bütünleşen ağaçların sökülmesinin uygun olmadığını belirtti. Sökülen ağaçların başka bir alana dikildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, "Tarihi yapıya ve şehre uygun bir yapı oluşturuluyor."dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi 'Mevlana Kültür Vadisi Projesi' kapsamında Bedesten, Sultan Selim Camii, Aziziye Camii, Kapı Camii ve o bölgedeki tarihi yapılarda yenileme çalışmalarına başladı. Proje kapsamında Mevlana Müzesi'nin uzaktan görünmesini sağlamak ve Mevlana Müzesi ile Sultan Selim Cami önünde 25 bin kişinin aynı anda toplanacağı bir meydan oluşturabilmek için müze önündeki yeşil alan kaldırıldı ve yaklaşık 20 ağaç söküldü. Mevlana Müzesi önünde yıllardır bulunan yeşil alanın kaldırılması ve ağaçların sökülmesi ise tartışmalara neden oldu.
Konya Mimarlar Odası Başkanı Serdar Işık, Mimarlar Odası'nın bir kentin imar hareketleri ile doğrudan ilgili kuruluş olmasına rağmen belediyenin kent imarı yönünde kendilerinin hiç fikrini almadığını söyledi. Proje ile ilgili yapılan çalışmaları işler bittikten sonra basın aracılığıyla öğrendiklerini ifade eden Işık şunları söyledi:
" Öğrendiğimiz kadarıyla Mevlana Türbesi önündeki çiçeklerle donatılmış, ağaçlık yeşil alan kaldırılarak düz taş bir meydan haline getirilecek. Buraya 40 bin kişilik meydan düzenlemesi yapılacağı belirtiliyor. Kent hafızası diye çok önemli kentlerde bulunması gereken haslet vardır. Bunun neticesinde insanların çeşitli bölgeleri belirli bir şekilde hafızalarında yer etmesinden dolayı orası insanlar için çok önemlidir. Geniş bir meydan yapıp ağaçları oradan söküp önünü açmak ve çok uzak yerlerden Mevlana Türbesi'nin görünmesi demek savıyla hareket edilerek bu işlem gerçekleştirildi. Halbuki şehircilik şöyle bir kural vardır. Çok uzaktan bir yeri gördüğünüz vakit yaklaştıkca o yerin değeri maalesef yitirilir. Bunun için sürpriz mekanlar kavramı neticesinde belirli bazı engellerden sonra esas görülmesi gereken eseri gördüğünüz vakit etkisi çok daha çarpıcı ve insanlar üzerinde değerli olur."
Mevlana Müzesi önünde 30-40 bin kişilik bir meydan oluşturmanın hiç bir özelliğini olmadığını ifade eden Işık, "Orada öyle bir gereksinime de ihtiyaç yoktur. Bu yeşil alanı ortadan kaldırıp taş döşemeye veya süsleme yapmak her türlü bilime aykırıdır. Orada yapılsa yapılsa ancak parti mitingi yapılır. Başka 30-40 bin kişinin toplanacağı alana ne Mevlana Türbesi açısından ne de Sultan Selim Camii açısından gerek ve ihtiyaç yoktur" dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de Mevlana Türbesi önüne yapılmakta olan Türbe Önü Meydanı'nın geçmişte olduğu haline getirildiğini savunarak, "Konya'nın gerçek ve manevi merkezi olan bölgede 25 bin kişinin buluşabileceği bir meydan yapılıyor. Yapılan düzenleme ile Mevlana Türbesi'nin daha rahat görülebileceği, tarihi yapıya ve şehre uygun bir yapı oluşturuluyor. Çalışmalar kapsamında bölgeye uygun, görüntüyü etkilemeyecek yeşil alan çalışması da yapılacaktır" açıklamasını yaptı.
MKY(İA/AAA) - Konya