Haberler

Metin Feyzioğlu : Hukukçular Toplumsal Kesimler Arasında Köprü Olmalı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Barosu tarafından düzenlenen Uluslararası Hukuk Kurultayı'nın açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Toplumsal kesimler arasında köprü olma sorumluluğu, bugün, hiç olmadığı kadar hukukçuların omuzlarındadır" dedi.

Ankara Barosu tarafından düzenlenen Uluslararası Hukuk Kurultayı'nın açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Toplumsal kesimler arasında köprü olma sorumluluğu, bugün, hiç olmadığı kadar hukukçuların omuzlarındadır" dedi.

13 - 16 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kurultay, yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda avukat ve akademisyeni bir araya getiriyor. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen kurultayda, Anayasa değişikliği, hukuk eğitimi, avukatlık meslek etiği, avukatın toplumdaki algısı gibi birçok konuda oturumlar düzenlenecek. Kurultay, 16 Ocak 2016 tarihinde Kurultay Sonuç Bildirgesi ile son bulacak.

Kurultay açış konuşmasına Diyarbakır'da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi'yi anarak başlayan Feyzioğlu, son dönemde yaşanan terör olaylarına da değinerek, 77 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hukukun üstünlüğü ve adalet paydasında kucaklaşması gerektiğini söyledi.

Feyzioğlu, "Toplumumuz, duygusal anlamda birbirinden koparılmak, etnik köken, din, mezhep, dil, cinsiyet ve siyasi ideoloji temelli ayrımcılık uçurumları oluşturulmak istenirken toplumsal kesimler arasında köprü olma sorumluluğu, bugün, hiç olmadığı kadar biz hukukçuların omuzlarındadır. Bu sebeple, her avukat, bugün dünden daha ağır bir sorumluluk altına girmiştir. Onurla taşıdığımız ve son nefesimize kadar taşımaya kararlı olduğumuz bu sorumluluk; evrenselleşmiş temel hukuk ilkelerinin ve hukukun üstünlüğünün birleştirici gücünü kullanarak aydınlık bir geleceğin inşasında yapı taşı olma görevidir. Bu önemli görev hepimize, tüm barolarımıza ve Türkiye Barolar Birliği'ne birbirimize daha sıkı kenetlenme, günlük tartışmaları uzlaştırıcı ve yapıcı yaklaşımlarla çözme, daha anlayışlı olma, varsa eski kırgınlıkları zaman aşımıyla düşürme ve temiz sayfalar açma sorumluluğunu yüklemiştir. Yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin her kademedeki yöneticilerinin de maalesef kaybetmeye başladığımız ortak aklı oluşturmak ve millet olmamızı sağlayan bağları güçlendirme adına eleştirilerden istifade etmeye daima açık olmaları gereklidir" dedi.

Avukatlık mesleğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine de değinen Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği olarak yeni parlamentodan beklentilerini sıraladı. Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran da konuşmasında avukatların yargının asli ve kurucu unsuru olduğunu, hakim ve savcıların başta olmak üzere, mevcut ve önceki siyasal iktidarlar tarafından kabul edilmek istenmediğini belirterek, "Ülkede adalete güven bozulmuştur. Adaletin hızı ve niteliği düşmüştür. Ancak bu nedenle karamsarlığa kapılmayacak, vazgeçmeyecek, pes etmeyecek ve geri adım atmayacak bir meslek grubu varsa o da avukatlardır. Avukatların meslek örgütü barolardır, Barolar Birliği'dir" diye konuştu.

Yargının sorunlarını çözmek için herkese büyük görevler düştüğünü belirten Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise, "Anayasa değişiklikleri, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı gibi konuları dikkatle ele almalı, karşılıklı görüş alışverişi içerisinde bu konuları tartışarak çözmeliyiz. Bugün ayrıca ifade özgürlüğü için uygun bir ortam yaratılması da toplumun geleceği için çok önemlidir" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close