Meteorolojiye ilginç sorular
İSMAİL HAKKI DEMİR - Bilimsel yöntemlerle aldıkları verileri tahmin yoluyla vatandaşlara ulaştıraran meteoroloji yetkilileri, "havadan sudan" haber verirken vatandaşların ilginç sorularıyla...
İSMAİL HAKKI DEMİR - Bilimsel yöntemlerle aldıkları verileri tahmin yoluyla vatandaşlara ulaştıraran meteoroloji yetkilileri, "havadan sudan" haber verirken vatandaşların ilginç sorularıyla da muhatap oluyor.
Gerçek kimliğine 19. yüzyıl sonlarına doğru kavuşan meteoroloji bilimi, bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan 10 bin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan 6 binden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonuyla hizmet veriyor.
Meteorolojik gözlemler ve uzaktan algılama ürünleri ile sayısal hava tahmin modellerini kullanarak kara, hava ve denizle ilgili meteorolojik tahminleri yapan uzmanlar, şiddetli meteorolojik hadiselerle ilgili erken uyarılar da hazırlıyor. Kamu ve özel sektör ile diğer kullanıcıların ihtiyaç duyduğu meteorolojik tahminleri üreten birim, havacılık ve denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu meteorolojik desteği, ulusal ve uluslararası standartlarda sağlıyor.
"Havadan sudan" haberlerle vatandaşların günlük yaşamlarına yön veren meteoroloji yetkilileri, zaman zaman da ilginç telefonlarla karşılaşıyor.
Kahramanmaraş Meteoroloji Müdürü Hasan Kaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bulunan iki meteoroloji rasat parkıyla sıcaklık, basınç, nem ve rüzgar gibi ölçümler yaparak vatandaşları ve kurumları bilgilendirdiklerini söyledi.
Rasat parklarında dijital aletler kullandıklarını, arıza durumunda ise manuel olarak hava tahminleri yapabildiklerini dile getiren Kaymak, alınan verileri bölge müdürlüğü yoluyla genel müdürlüğe aktardıklarını ifade etti.
- "Çamaşırımı sereceğim yağmur yağacak mı?"
Vatandaşların hayat akışlarını yaptıkları hava tahminleriyle yönlendirdiklerini dile getiren Kaymak, şunları kaydetti:
"Halkımız, müdürlüğümüzü hava tahminlerini hazırlayan bir birim olarak bilmektedir. Ancak vatandaşlarımızdan çok ilginç telefonlar alıyoruz. Zaman zaman 'deprem ne zaman oldu ne yapacağız' gibi sorularla karşılaşıyoruz. Yani yanlış bilginin sonucu olan durumlar. Bizler de vatandaşlarımızı deprem araştırma merkezlerine yönlendiriyoruz. Özellikle çiftçilerimiz ürünlerini daha sağlıkla yetiştirebilmek için sık sık arıyorlar. Ev hanımlarının 'çamaşırımı sereceğim yağmur yağacak mı', öğrencilerin, 'sınavlarım var kar yağacak mı' gibi ilginç sorularıyla karşılaşıyoruz."
Kaymak, kenti ilgilendiren tahminleri en kısa sürede vatandaşlara ileterek yaşamlarına tahminler yoluyla katkı sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.