Meteoroloji ve Hekimlerden Aşırı Sıcak Uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde hava sıcaklıkların aratacağını belirterek güneşte kalma süresinin en aza indirilmesi uyarısı yaptı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı uyarıda, Türkiye ve İzmir genelinde hava sıcaklıklarının Haziran ayı boyunca mevsim normallerinin 4-6 derece üzerinde gerçekleşeceği belirtilerek, aşırı sıcaklara karşı güneşte kalma süresinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması uyarısında bulunuldu.
Meteoroloji yetkililerinin yanı sıra uzmanlar da özellikle kilo sorunu olan, kalp-damar hastaları, yanık, egzema, sedef, ter bezi bozuklukları gibi cilt hastalıklarına sahip, hareketsiz ve alkol sorunu olanlar ile yaşlıların aşırı sıcak havalarda dikkatli olmalarını istedi.
KALP İLAÇLARI KULLANANLAR DİKKAT
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Genel Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, "İshal, kusma gibi sıvı kaybına neden olan rahatsızlıklar bu mevsimde çok daha önemlidir. Sıvı kayıpları yerine konulamadığında özellikle yaşlılarda ve bebeklerde ölüme yol açabilir. Sporcular, nöbetçi askerler, madenciler, itfaiyeciler, yaşlılar, bazı kalp ve dolaşım ilaçları kullanan hastalar dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.
SICAK ÇARPMASI OLURSA
Rodoplu, sıcak çarpması durumunda gerçek vücut sıcaklığının 41 dereceyi aşacağını vurgulayarak, görülen belirtileri ve alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
"Sıcak çarpması tablosunda, gerçek vücut sıcaklığı 41 dereceyi aşar. Bu durumda Santral Sinir Sistemi bozukluğu ve terleyememe görülür. Dolayısıyla, asıl sorun terleyemediğimizde başlamaktadır. Santral Sinir Sistemi ile ilgili bozukluk olan olgularda tutarsız ve anlamsız davranışlar, tuhaf konuşma, kasılma, nöbet geçirme, koma görülebilir.Hastayı öncelikle, sıcak ortamdan uzaklaştırın. Yatırarak veya oturtarak dinlendirin. Hasta hangi pozisyonda rahat ederse bu şekilde tutulmalıdır. Zorla yatırılması veya oturtulmaya çalışılması gerekmez. Sıcak çarpması olan hasta için derhal serinletici önlemler alınmalıdır. Öncelikle giysilerin çıkarılıp, hastanın esintili ve serin bir yere alınması çok önemlidir. Bilinci yerinde değilse, yarı baygın veya nöbet geçiriyorsa kesinlikle ağzından sıvı vermeyin. Bilinci yerindeyse sıvı verin. Su, ayran en doğru seçenektir. 30 dakika içinde iyileşme görülmezse, bilinci bulanıklaşırsa ve vücut ısısı düşmezse, 112 ambulansı arayarak, hastayı en kısa sürede hastaneye ulaştırın." - İZMİR