Mesnevî Aslından Okunacak
Kocaeli'nin ilk ve tek Farsça Kursu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Kocaeli Şubesi tarafından açıldı.
Genel Başkanı Ekrem Erdem olan ve etkinliklerini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Kültür Evi'nde sürdüren Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin Kocaeli Şubesi, kurs ve etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Haftada yedi etkinlik (kurs, okuma, sohbet ve mûsıkî çalışmaları) yapılan dernekte, bundan böyle her Pazar saat 13.00'te Farsça kursu da düzenlenecek. 3 Kasım Pazar günü 2. haftasına giren Farsça Kursunu, Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ozan Yılmaz yönetiyor.
HER PAZAR DERNEK MERKEZİNDE
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Kocaeli Şubesi'nin açtığı Farsça Kursu, Kocaeli'de açılan ilk ve tek Farsça kursu olma özelliğini taşıyor. Yoğun bir ilgi ile karşılaşan TDED Kocaeli başkanı Ali Yeşildal, Farsça'ya olan ilginin Mesnevî'yi aslından okuma isteğinden kaynaklandığını belirtti.
BİR YILDIR MESNEVÎ VE DÎVÂN-I HİKMET OKUNUYOR
Mevlâna Celaleddin Rûmî hazretlerinin meşhur eserlerinden olan Mesnevî, Türkiye'de kesintisiz okuması yapılan kitapların başında geliyor. TDED Kocaeli'de, her Perşembe saat 19.30'da Mevlevî Evi'nde Sait M. Karaçorlu tarafından okutulan Mesnevî, Farsça kursunu başarıyla bitirenlerin aslından okuması planlanıyor.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN FASRÇAYA BÜYÜK İLGİ
Kurs katılımcıların yarısından çoğunu, Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğrencileri oluşturuyor. TDED Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Üniversitesi ile işbirliği, meyvelerini veriyor. Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğrenci temsilcilerinden Öztekin Düzgün, hem yabancı dil açığını kapatma, hem de Eski Türkçe'nin (Osmanlıca) yapı taşlarından olan Farsça'yı öğrenecek olmamız, mezuniyet sonrası hayata çabuk uyum sağlamamıza yardımcı olacak, diyerek ilginin gerekçesini ortaya koydu.
MESNEVÎ'NİN ÖYKÜSÜ
İslâm tasavvufunun en önemli ve en büyük yapıtı kabul edilen Mesnevî-i Manevî (Mesnevî) Hüsamettin Çelebi aracılığıyla yazıldı. Bir gün birlikte sohbet ederlerken Çelebi bir konudan yakınır ve "müritler", der, "tasavvuf yolunda bir şeyler öğrenmek için ya Hâkim Senaî'nin Hadika adlı kitabını okuyorlar, ya Attâr'ın "İlâhînâme" sini veya "Mantık-ut-Tayr" 'ını (Kuş Dili) okuyorlar. Oysa bizim de eğitici bir kitabımız olsaydı herkes bunu okuyacak ve ilâhi gerçekleri ilk elden öğrenecektir." Hüsamettin Çelebi sözünü bitirirken Mevlânâ, sarığının katları arasından bükülmüş bir kâğıt uzatır genç dostuna; Mesnevî 'nin ünlü ilk 18 beyti yazılıdır ve hoca, müridine şöyle seslenir: "Ben başladım, gerisini sen yazarsan ben söylerim."
Bu çalışma yıllar boyu sürer. Yapıt, 25.700 beyitten oluşan 6 ciltlik bir külliyattır. Tasavvuf öğretisi, çeşitli öyküler aracılığıyla anlatılıp olaylar yorumlanırken, tasavvuf ilkeleri açıklanmış olur. Mesnevî bittiği zaman artık epeyce yaşlanmış olan Mevlânâ yorgun düşmüş, ayrıca sağlığı da bozulmuştur. Mevlânâ'nın öldüğü gün olan 17 Aralık (1273), düğün gecesi (Sevgili'ye kavuşma), Şeb-i Arûs olarak anılır.
DERNEKTE HER HAFTA 9 ETKİNLİK YAPILIYOR
TDED Kocaeli Şubesi'nde, bilindiği gibi her Cumartesi Ney kursu, Tarihi Türk Müziği Topluluğu çalışmaları, Dîvân-ı Hikmet okumaları; her Pazar Farsça Kursu; her Pazartesi Arapça; her Çarşamba Osmanlıca; her Perşembe Mesnevî ve Semaver Sohbetleri ve Cumaları da Klasik okumalar yapılıyor. Her yedi günde sekiz etkinlik yapılan dernekten her ay bin civarında kültür ve sanat insanı, bu kurs ve etkinliklerden faydalanıyor.
YUSUF KAPLAN GELİYOR
Öte yandan, dernekteki kültür sanat etkinliklerinin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirten TDED Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Yeşildal, medeniyet sohbetleri kapsamında Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan'ın 23 Kasım Cumartesi günü "Türkiye'ye Dışarıdan Bakmak" konulu söyleşiyle Kocaelililerle buluşacağını söyledi.