"Mescid-i Aksa Krizi ve İİT'nin Yaklaşımı"
SETA Vakfı Dış Politika Direktörü Ulutaş "İsrail, Filistinlilere ait evleri yıkarak ve Yahudi yerleşim birimleri inşa ederek Yahudileştirme siyaseti yürütüyor." dedi.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Direktörü Dr. Ufuk Ulutaş, " İsrail, Filistinlilere ait evleri yıkarak ve yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa ederek Yahudileştirme siyaseti yürütüyor" dedi.
SETA Vakfı, "Mescid-i Aksa Krizi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yaklaşımı" konulu panel düzenledi.
SETA'nın İstanbul şubesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Forumu ile ortaklaşa düzenlenen panelde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri ve İslam ülkeleriyle İİT'nin konuya yaklaşımı ve tepkisi ele alındı.
Panelde konuşan SETA Vakfı Dış Politika Direktörü Dr. Ufuk Ulutaş, "İsrailli aşırı sağcı grupların Mescid-i Aksa'nın altında kazı çalışmaları yaptığını, bu konuda uluslararası bir denetim yapılmasına da izin verilmediğini" belirtti.
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini Doğu Kudüs'e yönelik ihlalleri çerçevesinde değerlendirmek gerektiğini ifade eden Ulutaş, "İsrail, Filistinlilere ait evleri yıkarak ve yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa ederek Yahudileştirme siyaseti yürütüyor" diye konuştu.
İsrail- Filistin sorununun düğümleri
İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bora Bayraktar, İsrail-Filistin sorununun, "İsrail işgalinden dolayı mülteci durumuna düşen Filistinlilerin vatanlarına geri dönmesi", " Kudüs'ün statüsü", "Yahudi yerleşimleri" ve "sınırlar" şeklinde 4 ana nokta üzerinde şekillendiğini kaydetti.
İsrail'in gerçekte işgal ettiği Filistin toprakları ve neden olduğu sorunların çözüme kavuşmasını sağlayabilecek adımlar atmadığını dile getiren Bayraktar, "İsrail, ne eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat zamanında ne de sonrasında gerçekleştirilen müzakerelerde Filistinlilerin ana taleplerine gerçek manada asla cevap vermedi" ifadelerini kullandı.
"İİT kuruluş gayesini gerçekleştiremedi"
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Taşpınar da İİT'nin tarihine ve amaçlarına değindiği konuşmasında, "Teşkilat, kuruluş gayelerini gerçekleştiremedi" diyerek, kuruluşunda ana merkez için Kudüs'ün kararlaştırıldığını ancak işgalin devam etmesinden dolayı bunu gerçeğe dönüştüremediğini" aktardı.
Taşpınar, "İİT bünyesindeki Kudüs Komitesi'nin başında ne Kudüs'ün tarihi mirasçısı Türkiye'nin, ne Ürdün'ün ne de Filistin'in bulunmadığını, aksine çok uzaktaki Fas Krallığı olduğunu, bu ülkenin de Filistin sorunu için üzerine düşen görevi yerine getiremediğini, dolayısyla bu komitede bir değişim olması gerektiğini" vurguladı.
İsrail, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi'nin altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia ederek, kazı çalışmaları yapıyor.
Yahudi yerleşimciler ile İsrailli yetkililerin zaman zaman Mescid-i Aksa Külliyesi içine girmesi nedeniyle sık sık gerginlik yaşanıyor. Son olarak İsrail askerlerinin 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa'nın mihrabının bulunduğu bölüme girmesi, bölgede tansiyonun artmasına neden olmuştu. - İstanbul