Mesam Korsana Savaş Açtı
MESAM, imzaladığı sözleşmeyle dijital müzik korsanlığına karşı üyesini koruma altına alan İlk Meslek Birliği oldu.
Türkiye'nin müzik eserleri alanında kurulan ilk meslek birliği olan MESAM, Dünyanın Dijital Koruma alanında en büyük şirketi olan Rubbit LLC ile, Türkiye'de korsana son vermek için sözleşme imzaladı. MESAM imzaladığı sözleşmeyle, üyelerini internet korsanlığına karşı koruyan ilk meslek birliği oldu. MESAM'ın imzalamış olduğu sözleşme aynı zamanda dijital platformlarda kullanılan müziklerin ölçümünü de sağlayan bir yapının kurulmasını sağlıyor.
MESAM'ın lisansladığı Turkcell Müzik, TTNET Müzik, Avea Müzik, Itunes, Spotify, Deezer ve daha birçok önde gelen müzik platformunun servis ettiği müzikler, bu yapı sayesinde tam olarak ölçülebilir ve raporlanabilir hale geliyor. Bu konuda açıklama yapan MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Arif Sağ kurulacak sistemin MESAM üyelerinin çıkarlarını korumak açısından önemini şu şekilde ifade etti: "Şu ana kadar kullanılan içeriklerin raporlamasında, karşı taraftan gelen raporların verilerini esas alıyorduk. Ancak Rubbit'in MESAM bünyesinde, çok yakında hizmete sokacağı server sistemi ile tüm bu şirketlerin, üyelerimize ait hangi eseri ne zaman ve kaç kere kullandığı yüzde 100'e yakın bir doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor. Muhakkak ki korsana karşı dijital koruma satışlara son derece destek verecek ve sonrasında gelecek doğru raporlama sayesinde yıllardır dijital pazardan hak ettiğini alamayan eser sahibi üyelerimiz Avrupa ve Dünya standartlarının bile üstünde bir korumaya kavuşacak."
Rubbit şirketi, geçen yıl 30 Milyon üzerinde siteden korsan içerik kaldırma rekoru ile dünyanın bu konuda en önemli şirketi. Amerika merkezli olan şirket son derece kısa bir sürede korumaya aldığı şarkılara ait içerikleri illegal sitelerden kaldırabiliyor. Aynı zamanda illegal içerik sağlayan siteler, son derece ağır tazminatlarla ve cezalarla karşı karşıya kalıyor. Bu konuda açıklama yapan Rubbit Türkiye Genel Müdürü Emre Teker ise şunları söyledi: "MESAM ile imzaladığımız sözleşme bir çatı anlaşma.
Yani içeriğini koruma altına almak isteyen sanatçıların muhakkak bize direk veya MESAM aracılığıyla başvurup içeriklerini koruma altına almaları için vekalet vermeleri gerekiyor. Aksi takdirde koruma altına alınmıyorlar. Korumaya aldığımız sanatçıların içeriklerini son derece kısa bir zamanda internetteki illegal sitelerden kaldırıyoruz. Bu temizliğin bir neticesi olarak şarkıyı dinlemek isteyenler sadece legal siteleri kullanıyorlar ve sanatçının dijital geliri önemli oranda artıyor. Örneğin dijital geliri yıllık 50 bin TL olan bir sanatçı, şarkılarının sadece legal sitelerde olmasından dolayı bunun 10 katı bir rakamı rahatlıkla kazanabiliyor. Bunu dünyada yaklaşık 3 senedir uyguluyoruz ve sektörümüzde açık farkla lideriz. Şu an 4 bin'in üzerinde kurum ile aktif olarak çalışıyoruz."
Korsan siteler şu an internetteki dijital müzik gelirlerini yüzde 90'dan daha fazla düşürüyor. Ancak bunların kısa bir sürede temizlenmesi ile gelirlerde yüzde 1000'lere varan artışlar bekleniyor.