Mersin İstihbarat Eski Şube Müdürü Kaya: Kumpas Hazırlığı Yapılıyor
Mersin'de yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında tutuksuz yargılanan eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya cumhuriyet savcılarını göreve davet etti.
Mersin'de yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında tutuksuz yargılanan ve bu dava nedeniyle meslekten ihraç edilen eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, Mersin Emniyet Müdürlüğü'ndeki bir birim için soruşturma hazırlığı yapıldığını öne sürerek cumhuriyet savcılarını göreve davet etti.
Aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, hakim, bürokrat ve işadamının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla 28 Ekim'de yapılan operasyonla gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 27 emniyet mensubundan bazıları, haklarında başlatılan soruşturmanın hukuksuz olduğunu, soruşturma sırasında bir basın kuruluşunda isimlerinin ve ev adreslerinin açık şekilde verildiği gerekçesiyle, sorumluların tespit edilip cezalandırılması için Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
KUMPAS HAZIRLIĞI YAPILIYOR
Suç duyurusu öncesi adliye önünde grup adına açıklama yapan Mersin Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, dosyada ciddi hukuksuzluklar olduğunu öne sürerken, emniyetteki birimlerden birine yeni bir soruşturma için hazırlık yapıldığını öne sürdü. Kaya, şunları söyledi:
"Bazı şahıslar şüpheli olarak emniyetin bu biriminde ifadeleri alınırken, Mersin İl Emniyet Müdürü de bizzat bu şahısları ziyaret etmektedir. İl Emniyet Müdürü'nün böyle bir görevi mi vardır? Bir kumpas hazırlığı vardır, bir dosya hazırlığı vardır. Bunun ile ilgili savcıları göreve çağırıyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Bizler gözaltındayken adreslerimizin basın kuruluşunda yayınlanması, aleni şekilde bizi hedef göstermektedir. Bu alçaklığı yapanların tespit edilmesini ve haklarında gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Açıkça söylüyorum, bu tarihten itibaren adresleri verilen arkadaşlar ile ilgili veya bir yakınımız ile ilgili bir olay vuku bulması halinde, bunun açık ve net birinci derecede sorumlusu Mersin Emniyet Müdürlüğü'dür. Geçmiş tarihlerde önemli adli bir birimde, operasyonel bir birimde çok önemli çalışma ve operasyonlara imza atmış emniyet personeli ile ilgili bir soruşturma dosyası hazırlanmakta."
Avukat Musa Bire ise, yasa dışı dinleme iddiasıyla başlatılan operasyonun esas amacının, 23 bin ton Genetik Organizması Değiştirilmiş (GDO) pirincin ele geçirildiği operasyon sonrası hazırlanan dosyaları kapatmak olduğunu ileri sürdü. Bire açıklamasında şöyle dedi:
"Mersin'de bir iş adamının başını çekmiş olduğu iddia edilen organize suç örgütü ile ilgili soruşturma dosyasının gizliliği ihlal edilmiştir. Bu dosyanın şüphelileri tek tek çağırılarak müvekkillerimiz aleyhinde, müvekkillerimizin yapmış olduğu çalışmaların görüntüsü izlettirilerek müşteki konumuna getirilmişlerdir. Soruşturması devam eden dosyalar deşifre edilerek sızdırılmaktadır. GDO bağlantılı dosyalar kapatılmaya çalışılmaktadır. Müvekkillerimiz açıkça cezalandırılmak istenmektedir. Şüpheli konumunda olan şahıs ya da şahısların müşteki sıfatı ile dosya bilgilerine başvurması, başta GDO olmak üzere bazı soruşturma dosyalarında delilerin karartılması için kurgulanmış bir dosya olduğu açıktır. Soruşturma dosyası bir suç içermediği gibi, sanki ortada bir suç varmış gibi müştekilere izlettirilip müvekkillerimiz hakkında suç duyurusunda bulunmaya davet ediliyor."
Açıklamanın ardından polisler adliyeye girerek suç duyurusunda bulundu.