Mersin'den Bolivya'ya Uzanan Bir Yaşam Öyküsü
Mersin'de yaşayan Yeminli Mali Müşavir 58 yaşındaki Murat Yanpar dedesinin hayatını kitaplaştırırken, 3 kuşak öncesi büyük dedesinin savaşta esir düşüp, köle tüccarlarına satıldığını ve Bolivya'daki maden ocaklarında çalıştırıldığını ortaya çıkardı.
Mersin'de yaşayan Yeminli Mali Müşavir 58 yaşındaki Murat Yanpar dedesinin hayatını kitaplaştırırken, 3 kuşak öncesi büyük dedesinin savaşta esir düşüp, köle tüccarlarına satıldığını ve Bolivya'daki maden ocaklarında çalıştırıldığını ortaya çıkardı.
Torosların eteklerinde yaşayan Yörük Yanpar Aşireti'nin mensubu olduğunu söyleyen Murat Yanpar, Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlıkları olan dedesi Yanparlı Hüseyin Efendi'nin yaşam öyküsünü kaleme alırken, köklerine de ulaştı. 4 yıl araştırma yapan Murat Yanpar, 1700'lü yılların sonunda denizde yaşanan savaşlarda 3 kuşak öncesi büyük dedesi Muhammed Can Efendi'nin esir düştüğünü, Güney Amerika'ya götürülüp, köle tüccarlarına satıldığını ve Bovilya'daki gümüş madenlerinde çalıştırıldığını, 150 sayfalık 'Yanparlılar' adlı kitabında anlattı.
Kitabında üç öyküye yer verdiğini, en çarpıcı olanın ise 3 kuşak önceki dedesinin hikayesi olduğunu vurgulayan Murat Yanpar, şunları söyledi:
"Tüm Türkiye'nin gururla tanıması gerektiğini düşündüğüm, Kurtuluş Savaşı'nın cesur mücahidi Yanparlı Hüseyin Efendi'yi, artık torunlarının bile unutmaya başlaması beni bu kahramanlıkları kayıt altına almaya yöneltti. 1878-1963 yılları arasında yaşayan dedemi araştırırken üç kuşak önce yaşayan büyük dedem Muhammed Can Efendi'nin izlerine ulaştım. Bolivya'nın Potosi şehrindeki Saint Bartolome Kilisesi kayıtlarında bulunan 1772 tarihli bir evraktan yola çıkarak 3 kuşak önceki dedem Muhammed Can Efendi'nin kayıtlarını buldum. Bolivya'daki belgede büyük büyük dedemin adı 'Juan Yanpar' olarak yazıyordu. Köklerimi kaybetme korkusu beni Bolivya'da gümüş madenlerinde ölen 8 milyon işçinin acı yaşamından, Osmanlı İmparatorluğu'nun Anadolu'da yaşayan Yörük ve Türkmenlere dayattığı vergi baskısına kadar derin izlere ulaştırdı."
Murat Yanpar, köklerine ait izlere ulaştığı Bolivya'ya gitmeyi çok istediğini, ancak gümüş madenlerinin 4 bin rakımlı dağlık bölgede olması ve sağlık durumunun elvermemesi nedeniyle bunu gerçekleştiremediğini kaydetti.
Bağlı olduğu Yörük Yanpar Aşireti mensuplarının kitabına yoğun ilgi gösterdiğini, buna çok sevindiğini vurgulayan Murat Yanpar, aldığı olumlu tepkilerin kendisini yeni bir kitap yazmaya yönlendirdiğini ifade etti. Yanpar, yeni kitabında Sümerler'i konu edeceğini sözlerine ekledi. - Mersin