Mersin'deki Engelliler Artık Daha Özgür
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı’nın, İŞKUR İl Müdürlüğü beraberinde hayata geçirdiği ’Simit Arabam, Engel Tanımam’ projesi ile Mersin’deki engelliler iş sahibi oldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı'nın, İŞKUR İl Müdürlüğü beraberinde hayata geçirdiği 'Simit Arabam, Engel Tanımam' projesi ile Mersin'deki engelliler iş sahibi oldu. İlk etapta 12 ortopedik engelliye ücretsiz olarak dağıtılan ve özel olarak yaptırılan simit arabalarının, ileriki günlerde daha da arttırılacağı bildirildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Mart ayında hayata geçirilen proje ile ortopedik engelli bireylerin iş gücü piyasasına girmeleri ve toplumdaki olumsuz engelli imajının silinmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Proje kapmasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından simit arabaları için kentin 12 değişik noktasında yer belirlenirken, mülakat yöntemiyle yapılan ön eleme sonunda, noter huzurunda gerçekleştirilen kurayla simit arabaları 12 engelliye dağıtıldı.
ONLAR ŞİMDİ DAHA MUTLU
Uygulama aşamasına geçen proje, kentteki engellileri de mutlu etti. Projeye dahil olarak kendilerine verilen simit arabalarında simit satıp geçimlerini sağlamaya çalışan engelliler, ilk kez bir başkasına muhtaç olmadan ayakları üzerinde durabilmenin sevincini yaşıyor. Projeden faydalanan engellilerden Mehmet Altındağ, 23 yıl önce geçirdiği kazada ayaklarını kaybettiğini belirterek, o günden sonra bir caminin önünde vatandaşlardan gelecek yardımları bekleyerek hayatını sürdürdüğünü söyledi. Projeye dahil olduktan sonra hijyenden, diksiyona kadar bir çok konuda eğitim aldığını anlatan Altındağ, "Önceleri insanlar hep acıma duygusu ile bakıyorlardı. Ama şimdi insanların bakış açısı değişti. Ekmeğimi kazanıyorum çok şükür. Allah'a şükür şimdi dimdik ayaktayım. Simidimi satıyorum, evime rızkımı götürüyorum. İnsanların bana bakış açısı çok değişti. Allah emeği geçenlerden razı olsun" dedi.
Trafik kazasında ayaklarını kaybeden bir diğer ortopedik engelli Yıldız Ceyhan ise, çocuklarına bakmak için artık kimseye muhtaç olmayacak olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Ceyhan, "Engelli bir bayan olarak özellikle evde durup bir başkasının getireceği ya da bir başkasıyla hareket edip evi geçindirmek zor. Şartlar çok zor. Böyle bir proje yaptılar sağ olsunlar. Ben şu anda burada olmaktan çok çok mutluyum. Çünkü kendi ekmeğimi kendim kazanıyorum. Kimseye muhtaç olmadan, kimsenin yardımı olmadan çocuklarımı kendim okutabiliyorum" diye konuştu.
Yıllarca evde kalmak zorunda kalan Barış Ünal da, bu iş sayesinde kendine olan özgüvenini kazandığını söyledi. Ünal, "Çalışmak ile çalışmamak arasında çok fark var. İnsan evde boş boş durduğu zaman, ailesine destek olamadığı zaman sıkıcı oluyor. Ama çalıştıktan sonra farklı insanlar görünce, destek verince özgüven kazanıyor. Bu da insanı daha çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.
"ENGELLİLERİN İSTİSMAR MALZEMESİ YAPILMASINI İSTEMİYORUZ"
'Engelsiz bir Mersin' için çalıştıklarını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Biz göreve talip olduğumuzda engelsiz bir Mersin düşlediğimizi dile getirmiştik. Engelleri ortadan kaldırma konusunda olanca gayretle arkadaşlarımız çalışıyorlar. Engelli kardeşlerimizin de toplumun bir ferdi olarak normal insanların faydalandığı her hizmetten faydalanması gerekiyor. Engellilerin hiçbir şekilde bir istismar malzemesi yapılmaması ya da insanların duygusal yönlerini ön plana çıkaracak davranışlar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Bu nedenle de fiziksel engel taşıyan vatandaşlarımıza simit arabaları vererek onların da topluma kazandırılmasını, kendi ayaklarının üzerinde durmasını, başka yollara tevessül etmeden, kendi kazançlarının bereketiyle yaşamalarını dilemiştik. Şu anda bunların büyük bir kısmı hayata geçti. İnşallah önümüzdeki dönemde sadece simit arabaları gündeme gelmeyecek, bu tür konularda yaptığımız çalışmalar vatandaşın dikkatini çekecek. Onlar da peyderpey gündeme taşınacak" dedi. - MERSİN