Mersin, Defne, Arsuz Kent Konseyleri Hatay'da Bir Araya Geldi
Hatay Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Mersin, Defne ve Arsuz Kent Konseyleri ile Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde bir araya geldi.
Hatay Kent Konseyi Başkanı Nevide Kimyon yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, Hatay kent Konseyi'nin daha verimli çalışması ve çalışmalara kent dinamiklerinin de dahil edilmesi konuları ele alındı.
Yapılan toplantıya Hatay Kent Konseyi Başkanı Nevide Kimyon, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muhsin Cömert, Defne Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, Arsuz Kent Konseyi Başkanı İskender Sayek, Hatay Engelliler ve Engelli Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdal Uğurlu, Mersin Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öner Kurt ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden halk sağlığı uzmanlık alanında çeşitli asistanlar katılım gösterdi.
Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen toplantıda karşılıklı görüş alışverişleri yapıldı.
Kimyon "Hatay'ın Doğal Güzelliklerini Herkese Tanıtmayı Amaçlıyoruz"
Mersin Kent Konseyi'nin görev, yetki ve sorumlulukları hakkında da bilgi veren Kimyon: "Toplantıya başlamadan önce ülkemizde yaşanan terör olaylarını son derece insanlık dışı ve kabul edilemez olarak görüp şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Hatay Kent Konseyi çok kısa bir süre önce Şubat ayında kuruldu. Amacı, kentin halk tarafından da sahiplenilmesi, vatandaşın bilincinin arttırılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, yerel yöneticilere yapılması istenen konular hususunda sivil destek ya da sivil baskı oluşturulması niteliği taşır. Biz Hatay'ın çok zengin özelliklerini ön planda tutup özellikle mozaik yapısıyla ünlü ola, bütün dinlere mensup yapısıyla, tarihi zenginliği ve doğal güzelliğiyle var olan yönlerini herkese duyurmaya, herkesi buraya davet etmeye gelişmişliğini artırmaya yönelik çalışmalar yürütmek istiyoruz. Bunlar için öncelikle çalışma grupları oluşturmamız gerekiyor. Özellikle tarım, turizm, çevre, sağlık ile ilgili konularda çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz." Dedi.
Cömert"Büyükşehir Olarak Kent Konseyinin Her Zaman Yanındayız"
Hatay Kent Konseyi'nin kurumsal kimliğinin kazanmasına vurgu yapan Cömert:"Kent Konseyi'nin 6 ay önce kurulumunu yaşadık. Hatay Kent Konseyi'nin kurumsal kimliğinin tamamlanmasını ve böylesi etkinliklere ev sahipliği yapmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konsey, kentin ortak paylaşımlarının ortak geleceği ile ilgili karar vericilerin halk ile bir araya gelmesini sağlayan bir oluşum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş'ın"Birlikte Çalışıyor ve Birlikte Üretiyoruz" sloganından aldığımız ilhamla, Hatay Kent Konseyi'nden bize birçok proje ve fikirler gelmesini bekliyoruz. Hatay'ın geleceği için ne kadar proje ve fikir gelirse kendimizi o kadar mutlu hissedeceğiz. Hatay M.Ö. 8000'lere uzanan tarihi mirası, 13 medeniyetin eşsiz izi ve 3 dinin barış içinde yaşadığı kardeşlik iklimiyle sınırların ötesinde bir dünya kenti olmayı çoktan hak ediyor. Hatay insanından, mekanlarımızdan ve tarihten aldığımız güçle biz bunu başarabiliriz. Hatay Kent Konseyi bu düşünceler ışığında bize güç veriyor. Konseyin Hatay'ın geleceği ile ilgili doğru projeler üreteceğine inanıyorum ve Büyükşehir Belediyesi olarak kent konseyine her anlamda katkı sağlayacağız." Şeklinde konuştu.
Toplantıda, belediyenin bazı bölgelere yetersiz hizmet götürmesi, suların kirletilmesi, tüketim maddelerinin denetimsizliği gibi konular gündeme alındı ve kent konseyi üyeleri olarak bu sorunların programlanması, farkındalık yaratılması ve çözüm merceklerine iletiminin hızlanması maddeleri ön planda tutuldu.
Sayek "Kent Konseylerinin Ana Damarları Çalışma Gruplarıdır"
Arsuz Kent Konseyi Başkanı İskender Sayek: "Biz oldukça geniş bir perspektif ile çalışma grupları hazırladık. Bunların başında çevre sağlığı, ekonomi, kalkınma, sanayi, peyzaj gibi konularda oluşturduk. Bence kent konseylerinin ana damarları çalışma grupları. Eğer çalışma grupları çalışmazsa kent konseylerinin de çalışması mümkün değildir. Buradaki temel konu, toplumun yerel yönetime katkı sunacağı yerel yönetimi yönlendireceği bir altyapı oluşturmaktır. Oluşan bu gruplar ürettikleri projelerle yerel yönetim ve belediyeleri güçlendirmiş olacaklardır" Dedi.
Kurt"Kent Konseyinde Çalışırken Kendimi Daha Özgür Hissediyorum"
Mersin Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Kurt: "Biz sağlık çalışma grubu olarak Mersin'de sağlık profilini çıkarmak istedik. Profilde kentin sorun alanları direk olarak karşımıza çıktı. Ardından projelere ağırlık verdik. Mersin'deki bütün bölgesel kitle örgütlerini, meslek odalarını ve veterinerleri salt çalışma grubuna katmak istedik. Ben Mersin Üniversitesi'nde de birçok projede görev aldım. Fakat hiçbiri beni kent konseyinde çalışmak kadar mutlu etmedi. Kent konseyinde çalışırken kendimi daha özgür ve daha huzurlu hissediyorum" dedi.
İnandı "Konseyler Demokratikleşme Yönünden Çok Önemli"
Kent konseylerinin sıkıntıların dikkat çeken Defne Kent Konseyi Başkanı İnandı:"Konseyin en zayıf yönlerinden bir tanesi lansman boyutunun belediye ile sınırlı kalmasıdır. Belediyenin projeler dışında kent konseyinin bütçesini belirlemesi gerekiyor. Kent konseyleri, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve kamu sektörü olmak üzere 3 farklı daldan oluşuyor. Kent Konseyleri demokratikleşme yönünden çok önemli bir yapı olma niteliğini taşıyor." Şeklinde konuştu.
Uğurlu"Hatay'ın Tanıtımına Katkı Sağlayacak Projeler Üretilmeli"
Hatay Engelliler ve engelli aileleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği başkanı Uğurlu:"İlçe konseylerinin bir araya gelerek Büyükşehir Belediyesine projelerini sunmaları gerekiyor. Bu projeler arasında Hatay'ın tanıtımına katkı sağlayacak olanların en başta gelmesi olduğunu düşünüyorum. Habib-i Neccar Tesisleri'ni tanıtma projesi, hem Hatay'ı tanıtmak hem de inanç turizmini canlandırmak için çok önemli bir projedir" dedi.