Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Mersin'de Yetişiyor, Kapadokya'da Lezzet Kazanıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her yıl Mersin'den, Kapadokya'ya getirilen 6 milyon sandık limon, 10 ay süreyle tarihi Ortahisar beldesindeki kaya oyma mekanlarda muhafaza ediliyor.

MURAT ASİL - Mersin'den gelen yılda 6 milyon sandık limon, Nevşehir'in Ortahisar beldesindeki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekletilerek, kabuğunun incelmesi ve sulanması sağlanıyor.

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde yer alan Ortahisar beldesi, soğuk hava depoları ile narenciye sektörüne hizmet veriyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortahisar'ın kaya oyma doğal soğuk hava depolarıyla ünlü olduğunu ifade ederek, her yıl 6 milyon sandık limonun Akdeniz Bölgesi'nden beldedeki bu depolara getirildiğini söyledi.

2013'ün Kasım-Aralık aylarında kesilen limonların depolara gelmeye başladığını ve Mart ayına kadar bu sürecin devam edeceğini belirten Özendi, kayadan oyma doğal depolara giren limonların yeni hasat dönemi Eylül- Ekim ayına kadar bu mekanlarda muhafaza edildiğini kaydetti.

Limonun kabuğu inceliyor, lezzeti artıyor

Soğuk hava depolarında yaklaşık 10 ay bekletilen limonun tadında ve gramajında değişiklik yaşandığını anlatan Özendi, "Bu süre içerisinde Mersin'den buraya çalışmak için gelen yaklaşık 3 bin kişi limonları boylarına göre ayırıp çürüyenleri de sandıklardan temizliyor. Bu işlem yaklaşık 6 ay boyunca aralıklarla yapılıyor" dedi.

Bölgede bin 200 kayadan oyma soğuk hava deposu olduğunu ve bunlardan 575'inin Ortahisar'da bulunduğunu belirten Özendi, bu depoların hem bölgeye hem de Türkiye'ye büyük katkı sağladığını ifade etti.

Kaya oyma depolardaki sıcaklık, yaz-kış 8 derece

Soğuk hava depolarında bekletilen limonların, işlemlerin tamamlanmasıyla yurt içi ve yurt dışına 'yatak limon' olarak gönderildiğini anlatan Özendi, "Depolarda bekletilen yatak limonların bu süreçte 5 ila 7 milimetre olan kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelir. Kabuk incelirken limon daha da sulanır ve lezzet kazanır. 'Yatak Limon' deyimi de buradan gelmektedir" diye konuştu.

Özendi, sıcaklığın 8 derecenin altında ya da üstünde olmasının limona zarar verdiğini, limonların uzun süre bozulmadan kalmasının ideal sıcaklık ve nem değeri sayesinde mümkün olduğunu kaydetti.

Limon dönemi bittikten sonra depolarda patates saklandığını ifade eden Özendi, "Depoculuk Ortahisar'da 1956'dan bu yana yapılıyor. Depolar 12 ay boyunca boş kalmıyor. Limonun çıkmasının ardından patates depolara giriyor. Bu dönüşüm 12 ay boyunca devam ediyor" dedi.

Depoculuk, Mersinle Nevşehir'i kaynaştırdı

Ortahisar ve Mersin arasındaki limon depolama işinin 58 yıldır devam ettiğini bu süreç içerisinde iki bölgenin insanının birbirleriyle kaynaştığını anlatan Özendi, "Limon depoculuğu sayesinde Akdeniz ve İç Anadolu kültürü birleşti. Hatta kız alıp kız verme gibi olaylar da oldu ve akrabalıklar da gelişti. Mart ayının başında Mersin ve Silifke bölgesinden limonları işlemeye yaklaşık 3 bin işçi gelir ve aylarca Ortahisar'da kalırlar. Bu 58 yıllık süreçte Ortahisar'dakiler Mersinlileri, Mersinliler de Ortahisarlıları yakından tanır hale geldi" diye konuştu. - Nevşehir

Kaynak: AA / Güncel
title