Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi bir konuda öve öve bitiremedi

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Mersin'de Kentsel Dönüşüm Krizi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de merkez Akdeniz İlçesi'nde TOKİ'nin 4 mahallede uygulamak isteğini kentsel dönüşüm projesinde kriz yaşanıyor.

Mersin'de merkez Akdeniz İlçesi'nde TOKİ'nin 4 mahallede uygulamak isteğini kentsel dönüşüm projesinde kriz yaşanıyor. BDP'li Akdeniz Belediyesi, TOKİ'nin uygulayacağı projenin uygulanabilir olmadığını ileri sürerek, 2008 ve 2010 yılında imzalanan 'Kentsel Yenileme Ön Protokolleri'ni tek taraflı feshetti.

TOKİ'nin Mersin'deki 4 mahallede uygulayacağı kentsel dönüşüm projesi nedeni ile Akdeniz Belediyesi'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazil Türk, Belediye Meclis üyeleri ile Akdeniz Kent Konseyi Genel Sekreteri Celal Temel ve Kent Konseyi üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Türk, 3 yıldır Çay, Çilek, Özgürlük ve Kiremithane mahallelerinde TOKİ'nin hazırladığı kentsel dönüşüm projesinin taslak projesinin tamamlandığını, ancak kentte bulunan bilim adamları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte projeyi ele aldıklarından uygulanabilir olmadığını gördüklerini söyledi. Bu nedenle de kendilerinin de bir heyet oluşturarak adı geçen mahallelerde anketler yaptırdıklarını belirten Türk, sonuçta vatandaşların yüzde 93'ünün mahallelerinden ayrılmak istemediğini, yüzde 95'in de başka şehre taşımak istemediğini, yüzde 94'lük bir kesiminde toplu konut yapılarına olumlu bakmadığının ortaya çıktığını dile getirdi. Türk, aynı ankette göre bölge halkının yüzde 97'sinin yerinde iyileştirmeye dönük projelere olumlu baktığı ortaya çıktığını vurgulayarak, 'Belediyemiz proje ekibi tarafından yürütülen tüm analiz, anket ve değerlendirme çalışmaları sonucunda 2 sonuç özellikle ortaya çıkmıştır. 1'ncisi mahalle halkının sosyal, kültürel ve ekonomik durumu dikkate alınmalıdır. 2'ncisi Akdeniz sınırları içerisinden kentsel dönülüm alanı ilan edilen mahallelerde yaşam standardını yükselten, mahalle kimliğini koruyarak, halkın beklentilerini karşılayan bir planlama yaklaşımı ile yerinde iyileştirme ve yerinde ıslah projeleri geliştirmelidir. Bizler böyle düşünürken ve çalışmalarımız devam ederken, TOKİ tarafından Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri 30 Kasım 2011 tarihinde Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edilmiştir. Fakat mahallelerde, gerek kamu, gerekse özel de mülkiyet arazisi işgali söz konusu değildir. Bu nedenle yapılaşmanın gecekondu tanımına uygun olmadığı, buna ilişkin koşulların oluşmadığı açıktır. Belediyemiz ile hiçbir fikir alışverişinde bulunulmadan alınan Gecekondu Önleme Bölgesi ilanı ve Acele Kamulaştırma Kararı'na karşı belediyemiz, muhtarlar ve mahalle sakinleri tarafından dava açılmıştır. Hukuki süreç, Danıştay ve Mersin İdare Mahkemeleri nezdinde devam etmektirö dedi.

Türk, kentsel yeniliklere ve değişime karşı olmadıklarını, bunun Mersin'de önemli ve acil bir ihtiyaç olduğunu da kaydederek, 'Protokoller imzalandığı tarihten bugüne dek geçen 5 yıl içinde dönüşümün planlandığı mahallelerdeki kiracı, mülk sahiplerinin katılımının sağlandığı bir anlayış hayat bulmamıştır. Hazırlanan hiçbir projede belediyemizin, akademisyenlerin, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin ve sayısı 50 bini bulan 3 mahalle halkının katılımı sağlanmamış, fikir ve talepleri dikkate alınmamıştır. Aradan geçen süreye rağmen, TOKİ belediyemiz tarafından hazırlanan öneri projelere ilişkin olumlu ya da olumsuz herhangi bir görüş ve dönüşte yapmamıştır. Toptan yıkım yerine geliştirdiğimiz yerinde iyileştirme projemizin dikkate alınmaması, amacına uygun gelişme ve sonuç kaydetmemesi ve özellikle kamu yararı gözetilmediğinden dolayı Akdeniz Belediyesi olarak 2008 ve 2010 yıllarında TOKİ ile imzalanan protokolleri iptal ediyor, tek taraflı feshediyoruzö diye konuştu.

Türk'ten sonra söz alan Mimar Doğan Kalkancı, TOKİ'nin adı geçen mahallelerde adeta toplumsal yıkım yapacağı iddiasında bulunarak, yerinde dönüşümün hak sahipleri için daha yararlı ve kazançlı olduğunu söylerken, Akdeniz Kent Konseyi Genel Sekreteri Celal Temel de, TOKİ'nin Çay, Çilek, Özgürlük mahalleleri yerinde Pozcu'da bulunan özellikle yüksek katlı binalarda dönüşüme gitmesi gerektiğini söyledi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title