Haberler

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde Nükleer Eylemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediye meclisinde nükleer eylemiMersin Çevre ve Doğa Derneği çağrısıyla toplanan çevreciler, Büyükşe Belediye Meclisi'nde nükleer santral karşıtı eylem yaptı.

Büyükşehir Belediye meclisinde nükleer eylemi

Mersin Çevre ve Doğa Derneği çağrısıyla toplanan çevreciler, Büyükşe Belediye Meclisi'nde nükleer santral karşıtı eylem yaptı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak olan 1/ 50 binlik çevre düzeni planında işaretlenmemesini isteyen çevreciler, toplantının yapılacağı kongre merkezinde buluştu. Toplantı salonunun yan tarafında biraraya gelen çevrecilere CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak da gruba bir süreliğine eşlik ederek destek verdi. Çevreciler ellerindeki 'Nükleer Santral İstemiyoruz' yazılı dövizlerle birlikte toplantı salonuna girmek isteyince kısa süreli gerginlik yaşandı. Kapıları kapatan güvenlik görevlileri eylemcilere izin vermedi. Bunun üzerine eylemcilerle konuşmak için gelen Zabıta Daire Başkanı Yaşar Aksoy, bir süre eylemcilerle tartıştı. Ellerindeki dövizleri bırakmaları halinde içeri girip giremeyecekleri için yetkilileri bilgilendirmesi gerektiğini söyleyip içeri giden Aksoy, meclis yönetiminin izin verdiğini ifade ederek, içeride eylem yapılmamak şartı ile eylemcileri salona aldı.

İzleyiciler için ayrılan kısma oturan eylemciler, gündem maddeleri görüşmeleri tamamlanana kadar toplantıyı takip etti.

JAPON BAŞBAKAN'IN PİŞMANLIĞI OKUNDU

Dilek ve temenni bölümünde söz alan CHP'li Meclis Üyesi, Fukuşima nükleer santral felaketi yaşandığında Japonya Başbakanı olarak görev yapan Naoto Kan'ın konuşması olan, "Fukushima kazasından önce Erdoğan ile bir görüşmemde, kalitesinden emin olduğum Japon nükleer teknolojisini tavsiye etmiştim. Şimdi anladım ki bu sözlerim tamamıyla hataymış. Bunun için pişmanım. Ayrıca bir terör saldırısı riskinden ötürü nükleer santrallerinin güvenliğinin garanti edilmesi oldukça zordur. Türk ve Japon halkı içinde en güvenilir şehir, nükleer santrali olmayan şehirdir. Güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapılmalıdır. Enerji politikaları yenilenebilir enerji üzerine kurulmalıdır. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmelidir. Fukushima'dan sonra vardığım sonuç, nükleer santrale sahip olmamanın en güvenilir enerji politikası olduğuna ikna oldum" cümlelerini mecliste okudu.

MECLİSTE SİZİN KONUŞMA HAKKINIZ YOK

Konuşmanın ardından bir eylemci, 'Nükleer santral istemiyoruz' diye slogan tansiyon yükseldi. Slogan atılmasına sinirlenen Büyükşehir Belediye başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, "Burada bağıramazsınız. Burası meclis. meclisin düzenini bozamazsınız. Eylem yapacaksanız gidin dışarıda yapın. Bu mecliste sizin konuşma hakkınız yok. Soru sorma hakkınız yok. Sadece meclis üyelerinin yetkileri var. Eylem yapacaksanız burası yeri değil. Eylemi dışarıda yaparsınız. Kimse meclisin insicamını bozmaya kalkmasın, buna müsade edemeyiz" diyerek tepki gösterdi. Bir çevrecinin Kocamaz'a görüşlerini sorması üzerine Kocamaz, şahsi olarak nükleer santrale karşı olduğunu söyleyince çevreciler alkışladı.

ŞARKILI NÜKLEER KORİDORU

Yaşanan gerginliğin ardından toplantı salonunun dışına çıkan eylemciler, ellerine dövizler alarak çıkış kapısına sağlı sollu koridor oluşturdu. 'Nükleere hayır' şarkısını söyleyen eylemciler toplantının bitmesi üzerine meclis üyelerine seslerini duyurmak istedi. Meclis üyelerinin çoğunluğu, koridordan geçmek istemediği için çıkış kapısının yan tarafından geçti. Buna sinirlenen bir eylemci, "kaçmayın. Bizden kaçabilirsiniz ama radyasyondan kaçamazsınız" diye bağırarak tepki gösterdi.

Eylemcilerin yanına giden Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan ile Yenişehir Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Genç ise, ellerine döviz alarak eylemcilere destek verdi. 10 dakika sessiz eylem yapan çevreciler, ardından kongre merkezinden ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close