Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

Mermerde Radyasyon Tartışmalarına Akademisyenler de Katıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bugün ulusal bir gazetede çıkan, Türk mermerinde yüksek radyasyon olduğu için 3. Havalimanı’nda kullanılmayacağı haberi üzerine basın toplantısı düzenleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Doğal Yapı Taşları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.

Bugün ulusal bir gazetede çıkan, Türk mermerinde yüksek radyasyon olduğu için 3. Havalimanı'nda kullanılmayacağı haberi üzerine basın toplantısı düzenleyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Doğal Yapı Taşları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Onargan, Türkiye'nin ürettiği mermerlerin yüzde 95'inin karbonatlı mermer olduğuna dikkat çekerek, "Bunların içerisinde radyonüklid yoktur, çevreye zararı yoktur. İnsan sağlığına ve çevreye olumlu yönleri vardır" dedi.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı'nda radyasyon değeri yüksek olduğu için Türk mermeri yerine ithal mermer kullanılacağı haberi üzerine havalimanının yüklenici firmasının CEO'su herhangi bir ithalatın söz konusu olmadığını, haberlerin asılsız olduğunu açıklarken, mermerde radyasyon tartışmalarına akademisyenler de katıldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, DEÜ Doğal Yapı Taşları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Onargan ve DEÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejat Kun ile birlikte konu hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Kabe, Beyaz Saray ve Vatikan'da dahi Türk doğal taşlarının kullanıldığını ifade eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "Bir radyasyon meselesini konuşuyoruz. Biz temiziz diyoruz. 3. Havalimanı'nda granit kullanılacak deniliyor. Dünyanın her tarafında yerli taşlarımız kabul görürken, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın yerli malı konusunda titizliklerini görüyoruz. Yerli taşlarımız dururken neden ithal taş kullanılacak diye haberler çıkıyor" diye konuştu.

"Türk mermeri insana ve çevreye yararlı"

Türkiye'nin ürettiği mermerlerin yüzde 95'inin karbonatlı mermer olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turgay Onargan ise "Bunların içerisinde radyonüklid yoktur, çevreye zararı yoktur. İnsan sağlığına ve çevreye olumlu yönleri vardır. Silisli taşlar ise çok mineralli taşlardır. Silisli kayaçlar da radyasyon konusunda zararlı değildir. İçerisindeki potasyum ve zirkondan kaynaklanan radyonüklidler için ölçümler yapılır. Aynı ocakta, değişik zamanlarda bile numune alsanız bu ölçülerde farklılık olabilir. Asıl önemli olan bunun ne kadar aktive olduğudur" şeklinde konuştu.

"Türk mermerinde radyasyon yok"

Uzakdoğu pazarında "Türk mermeri radyasyonlu" şeklinde haberler çıktığını ve kendilerinin bu tezi 2003 yılında da çürüttüğünü anlatan DEÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejat Kun da "Bilim insanı olarak şunu söylüyorum; Türk taşlarında radyasyon yok. Bunu kim söylüyorsa art niyet aramak gerekiyor. İnsanımız bu konuda rahat etsin. Delinin biri kuyuya bir taş attı, kırk akıllı çıkaramıyor. Bunu savunmaya geçmemiz bile bir hatadır. Sosyal medyada öyle şeyler yazılmaya başladı ki millet radyasyon var diye evindeki mermeri sökmeye kalkacak neredeyse. Bizim görevimiz insanları rahatlatmak. Türk mermerinde radyasyon yok" ifadelerini kullandı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title