Haberler

Merkez Sağ Siyasetçilerden Köşk Uyarısı

Merkez Sağ Siyasetçilerden Köşk Uyarısı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski TBMM Başkanları ve Milletvekillerinin Bulunduğu 87 Eski Vekil, Cumhurbaşkanı Seçimi İçin 'Cumhurbaşkanı Seçimi Türkiye Genelinde ve Parlamentoda Uzlaşma Sağlanarak' Yapılmalı Uyarısında Bulundu.

Cumhurbaşkanı seçim sürecinde sona yaklaşılırken eski sağ siyasetçilerden iki önemli uyarı geldi. Aralarında 5 eski TBMM başkanının da bulunduğu yaklaşık 87 eski parlamenter, Cumhurbaşkanının Türkiye genelinde ve parlamentoda uzlaşma sağlanarak seçilmesinin gereğine işaret ederken, anayasadaki şekli şartların yerine getirilmesinin tek başına yeterli olmayacağı vurgusu da yaptılar.

DP, AP, DYP, ANAP, MHP çizgisinden gelen eski milletvekili ve bakanlar ortak bir basın açıklaması yaptı. TBMM eski başkanlarından Sabit Osman Avcı, Necmettin Karaduman, Kaya Erdem, Hüsamettin Cindoruk, İsmet Sezgin ve eski bakanlardan Cahit Aral, İmren Aykut, Türkan Arıkan, Ali Bozer, Necmettin Cevheri, Ekrem Ceyhun, Fethi Çelikbaş, Ercüment Konukman, Namık Kemal Zeybek, Necdet Menzir, Nahit Menteşe, Mehmet Ali Yılmaz, Işılay Saygın, Abdullah Tenekeci, Mükerrem Taşçıoğlu, Şükrü Yürür, Ufuk Söylemez, Vahit Halefoğlu, Enis Öksüz, Halit Dağlı ve eski milletvekillerinden Gökhan Evliyaoğlu, Nurhan Tekinel, Ediz Hun'un da aralarında bulunduğu 87 eski parlamenter tarafından yapılan açıklamada önemli uyarılarda bulunuldu.

CUMHURBAŞKANININ NİTELİKLERİ HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

Ortak açıklamada, "Türkiye gibi Jeopolitik ve jeostratejik açıdan önemli ve hassas bir coğrafyada bulunan ve bu sebeple de daima kuvvetli olması gereken bir ülkenin; dünyanın ve bölgenin içinde bulunduğu durum da göz önüne alındığında Cumhurbaşkanlığı makamına seçilecek kişinin nitelikleri belki de her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır" denildi. Cumhurbaşkanı seçimlerinin politik hesaplarla yapılmamasını isteyen eski sağ siyasetçiler, "Cumhurbaşkanlığı seçimi sadece siyasi grupların değil bütün milletin konusudur" dedi.

Anayasa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl yapılacağının ve niteliklerinin nasıl olması gerektiği yönünde şekli şartların belirtildiği anımsatılan açıklamada şöyle denildi:

"Ancak demokrasi kültüründe anayasadaki şekli şartlar ile birlikte Anayasa sağduyusu büyük önem taşır. Sağduyuyu oluşturan toplum vicdanı ve devlet yönetiminde yer etmiş teamüllerin(gelenekler) zorlanması toplumda derin rahatsızlıkların oluşmasına sebep olur. Bin yıllık devlet geleneği olan bir toplumun devlet başkanının seçim sürecini ve niteliklerini, sadece Anayasadaki şekli şartlar belirleyemez."

FİİLEN POLİTİKA İÇİNDE OLANLAR PARTİLERİNİ UYARSIN

Fiilen politika içinde olanların öncelikle kendi siyasal partilerini ve onları yönetenleri uyarması istenilen açıklamada, bunun bir "vatan vazifesi" olduğu da ifade edildi. Açıklamada, "Herkes bulunduğu yerin ve yüklendiği görevin sorumluluğunu bilmelidir. Bu sorumluluklar içinde herkesin herkesi uyarmaya hakkı vardır" denildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

"İnanıyoruz ki gelecekte tartışmalara konu olmayacak bir Cumhurbaşkanı karakterini bu millet bin yıllık devlet geleneğinden çıkaracaktır. Bu gerçekler ışığında Cumhurbaşkanlığı seçimleri, içinde bulunulan koşullara ve bu temeller üzerinde gelişen politik hesaplarla yapılmak yerine Türkiye genelinde, kamuoyunda ve parlamentoda uzlaşma sağlanarak yapılmalıdır. Devlet katlarında siyasal doruklara tırmanabilmekten daha zor olan şey o mevkilerde, o makamlarda görev yaparken, topluma ve tarihe onurlu anılar bırakabilmektir." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close