Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Merkez Bankası'na Leke Sürecek Her Adım Yabancı Yatırımcıyı Rahatsız Eder'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hsbc Hazine Satış Direktörü Fatih Keresteci, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına leke sürecek her türlü adım ve kararın yabancı yatırımcıyı rahatsız edeceğini söyledi.

Hsbc Hazine Satış Direktörü Fatih Keresteci, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına leke sürecek her türlü adım ve kararın yabancı yatırımcıyı rahatsız edeceğini söyledi. Keresteci sektörü, "Buzlu bir yolda gidiyoruz, biraz da sis var havada. O yüzden kemeri bağlayıp hızı düşürmek lazım belki, ama yol devam ediyor" diye tanımladı.

HSBC Hazine Satış Direktörü Fatih Keresteci, Antalya'da Akra Barut Hotel'de 'Finansal piyasaların seyrine stratejik bir bakış' başlıklı sunum yaptı. Türkiye'de bankacılık sektörünün geleceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Fatih Keresteci, 2001 krizini hatırlatarak, 'bir musibet bin nasihattan iyidir' misalinin bankacılık sisteminin ciddi anlamda rehabilite edilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

O süre sonrasında BDDK'nın aktif olarak görev almasının, dünyada 2008'de krize sebebiyet vermiş olan finansal ürünler, toksik varlıkların burada oluşmasına çok fazla müsaade etmediğini belirten Fatih Keresteci, "O yüzden 2008'de dünyada gelişmiş birçok ülkede bankacılık sistemi çok ciddi riskler altında kalırken, biz onların çok uzağında kaldık. O iyi bir şey. ve şu an geldiğimiz noktada bizim bankacılık sistemi dört ayrı noktada dünyadan pozitif ayrışıyor" dedi.

YÜZDE 50 BÜYÜME POTANSİYELİ

Türkiye'deki bankacılık sektörünün sermayesinin çok kuvvetli, finansal derinliğe ve yüzde 50 büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten Keresteci, bankacılık sektörünü kayırmakta fayda olduğuna değindi. Bankacılığın ekonomide önemli bir aracılık rolüne sahip olduğuna dikkat çeken Keresteci, "Tasarrufları, yatırımlara kanalize ediyor. Eğer bu aracıyı devreden çıkarır, tasarruflar yatırımlara kanalize olmazsa Türkiye'de yatırım olmaz. Yatırım olmazsa büyüme olmaz. Büyüme olmazsa istihdam olmaz. Sanki son dönemde bankacılık sektörünün biraz kayrılması gereken noktanın uzağında gibi bir imaj yaratılıyor" dedi.

YABANCI YATIRIMCI İHALELERE GİRMİYOR

Türkiye'de uzun vadeli sürdürülebilirlik açısından her sektörde olduğu gibi bankacılığın da yıpratılmaması gerektiğini vurgulayan Keresteci, " Türkiye'de son 2-3 senede düzenlenen ihalelere yabancı yatırımcının çok fazla ilgi göstermediğini biz de gözlemliyoruz. Uzun vadede Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliğine ilişkin bazı kaygılar var. Bu kaygıların olduğu ortamda dışardan finansman gelmezse, biz uzun vadeli büyüme anlamında bir miktar sorun yaşabiliyoruz. Doğrudan net yabancı yatırımcı çerçevesinde bir azalma var. Ama daha da önemlisi ihalelere bakıldığında yabancılar gelmiyor. Ekonomi açısından bir risk" dedi.

BUZLU YOLDA GİDİYORUZ

Türkiye'de tasarruflar düşük olduğu için dışardan finansman ihtiyacı olduğunun, bu ihtiyacın yakın gelecekteki en büyük risk olduğunu aktaran Keresteci, "O finansman gelmezse buradaki tasarruflar uzun vadeli büyümeyi finanse edecek kadar fazla değil. Benim tanımım şöyle; Buzlu bir yolda gidiyoruz, biraz da sis var havada. O yüzden kemeri bağlayıp hızı düşürmek lazım belki, ama yol devam ediyor" dedi.

MERKEZ BANKASI UYARISI

Merkez Bankası'na ilişkin tartışmalara da değinen Fatih Keresteci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'Merkez Bankası'yla ilgili çok konuştuğunuz zaman ekonomide rahatsızlık yaratır' şeklindeki sözlerini de hatırlatarak, "Aynen öyle" dedi. Keresteci, "2001 reformları önemliydi. O reformların en önemlisi Merkez Bankası'nın bağımsızlığıydı. ve yabancı yatırımcı Merkez Bankası'nın bağımsızlığı çok ön plana çıkarılınca Türkiye'ye geldi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına leke sürecek her türlü adım ve karar yabancı yatırımcıyı rahatsız eder" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title