Merkel, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Görüştü
Almanya Başbakanı Merkel, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Başbakanlıkta görüştü.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşmiş Millet (BM) Genel Kurulu'ndaki Ukrayna oylamasına ilişkin, "Uluslararası toplum,
Rusya'nın yaptığından çok fazla memnun olmadığı yönünde net görüş belirtti" dedi.
Merkel ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakanlık'taki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, burada yaptığı açıklamada, görüşmede Kore Yarımadası, İran ve Kırım'ın ilhakından sonra Ukrayna-Rusya ilişkilerini ele aldıklarını söyledi.
Rusya'nın Kırım'ı ilhakı konusunda BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla ilgili bir soru üzerine Merkel, Rusya'nın, kendi lehinde BM Genel Kurulu'nda çıkan oy sayısından memnun kalmaması gerektiğini belirterek, "Bununla uluslararası toplum, Rusya'nın yaptığından çok fazla memnun olmadığı yönünde net görüş belirtti" dedi.
Oylamada "evet' oylarının yanında "çe" oylara da bakılması gerektiğini ifade eden Merkel, Almanya olarak bu konuda Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasından ve uluslararası hukuka uyulmasından yana olduklarını kaydetti.
Çin ile Almanya arasında stratejik ortaklığın bulunduğunu ancak bugün bunu daha da geliştirdiklerini ifade eden Merkel, anlaşmalarla kapsamlı stratejik ortaklığı kayıt altına almak istediklerini kaydetti.
Şi ile yaptığı görüşmede insan hakları konularını da ele aldıklarına dikkati çeken Merkel, düşünce özgürlüğünün önemli bir unsur olduğunu belirtti. Merkel, Çin ile farklı görüşlere sahip olduklarında da görüş alışverişinde bulunabileceklerini kaydetti.
Çin ile Almanya arasında 2015 yılını "inovasyon işbirliği" yılı olarak ilan edeceklerine işaret eden Merkel, burada Çin'in bilişim fuarı CEBİT'e konuk ülke olarak davet edilebilme olanağının bulunduğunu ifade etti.
Merkel, ayrıca avronun istikrarı için yaptığı çabadan dolayı Çin'e teşekkür etti.
Yapılması planlanan çifte vergilendirme anlaşmasının Almanya gelen yatırımcıların durumu iyileştireceğini belirten Merkel, Çin ile AB arasında yatırım anlaşmasının hızlı bir şekilde tamamlanması için çaba sarf edeceklerini, bunun serbest ticaret anlaşmasının ön adımı olabileceğini kaydetti.
Ukrayna'daki gelişmeler
Çin Devlet Başkanı Şi de Ukrayna'daki bugünkü durumun tarihi ve gerçekçi karmaşık bir arka planı olduğunu belirterek, bunun iç ve dış faktörlerin bir arada oynamasının sonucu olduğunu ifade etti. "Çin'in Ukrayna konusunda kişisel çıkarı yok" diyen Şi, Çin tarafının başka ülkelerin içişlerini karışmama ve tüm ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğüne saygı duyma gibi uluslararası temel prensiplere her zaman inandığını belirtti.
Tüm tarafların siyasi ve diplomatik çözümden yana olmaları çağrısında bulunan Şi, "Gerginliğin azalması için uluslararası toplumun yapıcı çabalarını destekliyoruz" ifadesini kullandı.
Almanya ve Çin'in birlikte çalışmasının, hem kendileri hem de Avrupa ve dünya için iyi olacağını belirten Şi, ortak bir şekilde büyümek ve ilerlemek için gelecek yıllar için bir eylem planı ortaya koyacaklarını kaydetti.
Çin ve Almanya arasında 18 anlaşma imzaladı
Öte yandan, basın toplantısı önce Çin ve Almanya heyetleri arasında tarım ve enerji alanında toplam 18 anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşmalar Alman otomobil üreticilerinin Çin'de daha fazla faaliyet göstermesini ve Yuan'ın Avro Bölgesi'nde ticareti için bir merkez açılması konularını içeriyor.
Uygur Türkleri protesto etti
Başbakanlık'ın önüne toplanan Uygur Türkleri ve Tibetliler Çin Devlet Başkanı Şi'yi protesto etti. Protestocu grup, Çin'deki insan hakları ihlalleri ve siyasi gerekçelerle verilen idam cezalarına dikkat çekti. Grubun çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınması dikkat çekti.
Almanya'da 3 günlük ziyarette bulunan Şi ve beraberindeki heyet temaslarda bulunmak üzere Berlin'de Kuzey-Ren Vestfalya eyaletine geçecek. Çin, Almanya'nın en önemli ticaret ortağı konumunda. - Berlin