Haberler

Meram'ın Miras'ı Türkiye'ye Örnek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Başkanı Fatma Toru, tarihi kale surları içinde kalan Şükran Mahallesinde 180 bin metrekarelik alandaki kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabında anlaşma, tapu devirleri ile yıkımların yüzde 98’inin tamamlandığını açıkladı.

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediye Başkanı Fatma Toru, tarihi kale surları içinde kalan Şükran Mahallesinde 180 bin metrekarelik alandaki kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabında anlaşma, tapu devirleri ile yıkımların yüzde 98'inin tamamlandığını açıkladı.

"Geçmişi İhya, Geleceği İnşa" sloganıyla çıkılan "MİRAS" Sur İçi İhya Projesi'nin şehirde ve ulusalda beğeni ve takdir görmeye devam ettiğini kaydeden Başkan Fatma Toru, "Kentsel dönüşümün olumsuz algısını yıkan bu proje aynı zamanda denge, uyum ve ahenkten oluşan şehir estetiğini yakalamıştır. Özlediğimiz, gözlerimizin aradığı kimlikli bir şehir dokusuna da başarılı bir adım atılmıştır" dedi.

"İmkansız denen bir işi gerçekleştirdik"

Tarihi kale surları içinde kalan Şükran Mahallesinde 180 bin metrekarelik alan 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile "Riskli Alan" ilan edildi. Halihazırdaki imar planı ve mevcut yapılaşmaya bakıldığında E: 3,5 ortalamasındaki inşaat yoğunluğu dönüşümü imkansız kılan bir faktör idi. Kapı Camii, Sırçalı Medrese, Sahip Ata Külliyesi, Hasbey Darül Hüffazı gibi otuzun üzerinde tescilli sivil mimari örneği yapının bulunması bölgede özenli bir dokunuş gerektiriyordu. Fiziki, ekonomik ve toplumsal anlamda da harap ve bitap düşen bölge, tarihi ve kültürel mirasımızı da tehdit etmeye başlayınca Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kamuoyunun imkansız dediği bir işe imza attı.

MİRAS'ın salt bir kentsel dönüşüm projesi olmadığını ifade eden Başkan Toru, "Miras Projesi aynı zamanda sağlıklaştırma, geçmişi ihya, yeniden canlandırma, toprağa yakın yaşam kültürü, mahalle dokusu ve yerel ticaretin canlandırılması, turizm potansiyelinin gün yüzüne çıkarılma projesidir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz"

Kentsel dönüşüm yapan belediyelerin dönüşümlerde genelde mevcut inşaat yoğunluğunu 2 katına çıkararak dikey yapılaşma ile yoğunluğu daha da arttıran bir yöntem kullandığına dikkat çeken Toru, "Biz 3,5 olan emsal yoğunluğunu 6 ve 7'lere çıkarmak yerine proje bazında emsali 1'in altına düşürerek Türkiye'de bir ilki ve zor olanı gerçekleştiriyoruz. Bu fedakarlıktır, şehrin orta ve uzun vadede kazanması, bölgenin yıllarca şehre katma değer üretmesi demektir" diye konuştu.

İki yıl gibi kısa bir sürede bin 500 civarında mülk sahibi ile anlaşarak alandaki dayanıksız, niteliksiz konut stokunun yıkılması, molozlardan temizlenmesi ve boşaltılmasının ayrı bir başarı hikayesi olduğuna vurgu yapan Başkan Toru, evlatlarımızdan emanet aldığımız şehirlerimizi ecdadımızın bize 'Miras' olarak bıraktığı bilinciyle en iyi şekilde korumak ve şerefle imar etmeye mecbur olduklarını ifade etti.

"Bize dayatılan tek tip mimari anlayışını kırdık"

Başkan Toru, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Tarihi kale surlarının gün yüzüne çıkarılmasının da planlandığı projemizde tarihi yapıların çevresinde küçük ve orta ölçekli meydanlar, sosyal yaşam alanları oluşturduk. Yaya hareketliği ile 24 saat yaşayan kimlikli bir mahalle dokusunun oluşumu için her türlü donatı planlandı. Yıllardır bize dayatılan tek tip mimari anlayışı kıran bu projede her bir zincirin şehre zenginlik vereceğine inanıyorum. Şehrin kalbi konumundaki bu bölgeyi iyiye doğru dönüştürerek, taşımak aynı zamanda toplumsal hayatın nizamını da şekillendirmek olup aynı zamanda ahlaki bir meseledir. Toplumsal hareketin inşası aynı zamanda bir var olma tarzıdır. Mimari tasarımlarda; Asr-ı Saadet, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçukluları, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti zincirinin taşınacağı, bugünün ihtiyaçları ve modern mimari ile sentezlenen bir perspektifle bölgeyi geçmişle buluşturup geleceğe taşıyacak bir anlayış geliştirdik. İnsan öncelikli, tarihi zeminden referans alan, toplumdaki farklılıkları bir arada yaşatabilme yeteneği ve geleneğine sahip, kimlikli, karakterli bir şehir dokusunda inşaat yapım süreçleri için gün saymaktadır."

"Rönesansa öncülük edecek"

"Büyük Medeniyet iddiamız yolunda, kültür, mimari ve sanat alanında bir Rönesans'a da öncülük edecek projemiz bu anlamda oldukça iddialıdır" diyen Toru, "Bugüne kadar 50 milyon TL'lik bir bütçe ile devam eden projenin tamamlanması için 400 milyon TL'lik bir yatırım hedefliyoruz. 2018 baharında inşaat çalışmaları başlayacak projemiz ile ilgili meslek odalarımız ve STK'lar ile bilgilendirme toplantılarımız da başlayarak yapım süreci ile ilgili görüşlerini alacağız" şeklinde konuştu.

Konya'daki en büyük kentsel dönüşüm hamlesine giriştiklerine dikkat çeken Toru, "Şükran Mahallesi'yle birlikte 6 mahallede 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda 10 bin mülk sahibi, 5 bin 100 konut ve 2 bin 600 parselde yürüyen çalışmalarımızın birinci etaplarında sona yaklaştık" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close