Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Mekânda Erişim' Ödülü Altınbaş Üniversitesi'nin

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL, DHA (Kurumsal haber)-YÜKSEK Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 'Erişilebilir Üniversiteler' başlığıyla düzenlenen ödül programında Altınbaş Üniversitesi, geçen yıl Bakırköy Sağlık Yerleşkesi'yle kazandığı Mekanda Erişim ödülünü bu yıl da Mahmutbey Teknoloji Yerleşkesi ile aldı.

İSTANBUL, DHA (Kurumsal haber)-

YÜKSEK Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 'Erişilebilir Üniversiteler' başlığıyla düzenlenen ödül programında Altınbaş Üniversitesi, geçen yıl Bakırköy Sağlık Yerleşkesi'yle kazandığı Mekanda Erişim ödülünü bu yıl da Mahmutbey Teknoloji Yerleşkesi ile aldı.

"ENGELSİZ EĞİTİMDE ÜÇ BAYRAĞI DA HEDEFLİYORUZ"

Yerleşkede yürütülen engelsiz eğitim altyapısı çalışmalarını koordine eden Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut İpek, Türkiye'de 300 bin engelli bireyden sadece 30 bininin kamu ya da özel sektörde çalışan ya da öğrenci olarak yer alabildiğini; Türkiye için bu sayının düşük olmasının anan nedeninin mekanlarda fiziksel şartların engellilerin kullanımına uygun olmamasının büyük etkisi olduğunu söyledi.

Uygar ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de engelli bireylerin eğitimi için tüm şartların sağlanması gereğine dikkat çeken Prof. Dr. İpek, "Engelli öğrencilerimizin okula girişinden itibaren asansörden dersliklere ve tüm eğitim donanımlarına kadar pek çok olanağı bulmaları gerekir. Üniversite olarak biz de engelli öğrencilerimiz için gereken tüm şartları temin etmeye başladık. Bizim üniversitemiz bu konunun üzerinde önemle duruyor ve kalite programımız içinde de yer veriyoruz. Bakırköy Kampüsümüz geçen yıl bu ödülü aldı, Mahmutbey Kampüsümüz bu sene aldı, Gayrettepe Kampüsümüzün de süreçleri tamamlanmak üzere, yıl sonuna kadar orada da gerekli altyapıyı hazırlayacağız. Seneye Gayrettepe Kampüsümüze de Turuncu Bayrağı kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Üniversite olarak mekansal erişimle ilgili olan Turuncu Bayrak yanında eğitimle ilgili Yeşil Bayrak ve sosyal kültürel erişimle ilgili Mavi Bayrak ödüllerini de almayı hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Turgut İpek, "Bunlar gerçekten büyük yatırımlar. Aslında bu bir lütuf değil; yapmamız gereken çalışmalardır. Tüm kurumların en öncelikli sorumluluğudur. Bu yıl Türkiye'deki 80'e yakın Vakıf Üniversitesi arasından ödül alan 3 üniversiteden biri olduk. Bundan büyük sevinç ve gurur duyuyoruz. Böyle bir ödülü almak hem rektörlük olarak hem de mütevelli heyeti olarak üniversiteye, eğitime bakış açımızı ortaya koyuyor" diye konuştu.

"TEKNİK BİRİMLERLE BERABER ÇALIŞTIK"

Engelsiz Üniversite hedefiyle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Altınbaş Üniversitesi Engelsiz Altınbaş Birimi Sorumlusu Klinik Psikolog Elif Tuğçe Çolakoğlu, teknik bilgi gerektiren mekanda erişilebilirlik altyapısı için üniversitenin yapı teknik birimiyle beraber çalıştıklarını söyledi. Yapılan sınavlar, dersin işlenişi ve ders notlarını öğrencinin engel türüne göre tasarlama konusunda da seçenekler ürettiklerini anlatan Çolakoğlu, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Mekansal Erişim, mekansal olarak binanın, kampüsün fiziki açıdan erişilebilir olması demek. Engelli bir öğrencinin kampüs içinde ihtiyaçlarını giderebilmesi, gitmek istediği yere kolayca gidebilmesini ifade ediyor. Bunu sağlamak adına üniversitemizde; tekerlekli sandalye kullananlara uygun asansör yapımı, dokunsal yüzeyler, merdivenler için braille alfabesi ile kat yeri işaretli tutunma barları,  kampüs içerisindeki tüm ofislerin isimliklerinin hem İngilizce olarak hem de Braille alfabesiyle yeniden  düzenlenmesi, kot farkından dolayı oluşan yüzeyler için rampaların kullanılması, asansör sistemlerinde sesli uyarı ve tuşlarda yine Braille alfabesinin kullanımı, erişilebilirlik çalışmaları dahilinde tamamlandı. Ayrıca işitme cihazı kullanan arkadaşlarımız için ders ortamında kontrolsüz dış sesleri azaltarak cihazlarından daha fazla verim almalarını sağlayan taşınabilir indüksiyon cihazımızı da kullanıma sunmuş durumdayız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title