Mehmet Ayvalıtaş'ın Ölümüne İlişkin Dava
İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ın trafik kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin 2 kişinin "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.
İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ın trafik kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin 2 kişinin "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, HDP Milletvekili Hüda Kaya, eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ile kazada yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda izleyici de hazır bulundu.
Ayvalıtaş ailesinin avukatlarından Sevgi Evren Köroğlu, dava kapsamında alınan bilirkişi raporuna katılmadıklarını belirterek, "Rapor yok hükmündedir. Olay yerinde yeniden keşif yapılması, trafik mühendisliği eğitimi veren İTÜ İnşaat Fakültesi bünyesinde Ulaştırma Anabilim Dalı'ndan seçilecek bilirkişilerin keşifte bulundurulmalarına ve yeniden rapor aldırılmasına karar verilmesini istiyoruz. Mahkeme keşif yapmayacaksa belirtilen kişilerden yeniden bilirkişi raporu aldırılmasını talep ediyoruz." dedi.
Söz verilen diğer müşteki avukatları da öncelikle olay yerinde keşif yapılmasını ve taleplerini karşılayacak şekilde yeniden bilirkişi rapor aldırılmasını istedi.
Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın avukatı Yalçın Tura da "Biz hukuku savunuyoruz burada. Ben bu olaydan büyük acı duyduğumu, üzüldüğümü her defasında belirttim. Burada hukukun tecellisi çok önemli. Bu olayın oluş biçiminde idarenin asli kusuru vardır. Her yere yazı gidiyor, 'insanlar yola çıkacak' diye hiçbir önlem alınmıyor. İdarenin kusuru vatandaşı birbirine düşürüyor." diye konuştu.
Söz alan baba Ali Ayvalıtaş ise "İçim yanıyor. Oğlum askere gidecekti. 2 ayı vardı öldürüldü. Katilleri de burada. Peşinden eşim gitti. Ben siyasi hiçbir görüş istemiyorum. Bu olayı vicdanınıza bırakıyorum." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, müşteki avukatlarınca yeniden bilirkişi eşliğinde keşif yapılması taleplerini, dosyada daha önce keşif yapıldığı gerekçesiyle reddetti.
Dava dosyasının İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Bölümü'nde görev yapan öğretim görevlilerinden oluşturulacak 3 kişilik bilirkişi heyetine gönderilerek, sanıkların kusur durumları ile ilgili rapor düzenlenmesinin istenmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
Duruşma bitiminde açıklama
Duruşmanın ardından, adliye dışında toplanan bir grup, bir süre slogan attı.
Burada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 5 yıldır süren davaya desteklerinin devam ettiğini belirterek, "Ailesi ve avukatlarıyla bugün son derece açıklayıcı bir savunma yapıldı. Bu sefer Adli Tıp Kurumu değil, İTÜ'den talep edilen bir raporla eksik kalan ayrıntıların ortaya çıkacağını umut ediyoruz." dedi.
Avukat Sevgi Evren Köroğlu ise alınacak raporla dosyadaki bilirkişi raporu sayısının 4 olacağını anlatarak, davadan beraat kararı çıkmasını engellemek istediklerini söyledi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran 2013 gecesi, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında aralarında Mehmet Ayvalıtaş ile kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grubun yolu trafiğe kapatmak istediği kaydediliyor.
Sanık Görkem Demirbaş ile sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın kullandıkları araçların fren yapmalarına rağmen çarpıştığı belirtilen iddianamede, kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın aracın altında kalarak yaşamını yitirdiği, Seyit Kartal'ın ise yaralandığı anlatılıyor.
İddianamede, Demirbaş ile Aktaş hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.