Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Medya Okulu Başladı

Medya Okulu Başladı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medya Okulu'nda ilk dersi Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Hasan Bülent Kahraman verdi.

Medya Derneği ve İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile hayata geçirilen Medya Okulu Eğitim Programı başladı. Medya Derneği Başkanı Salih Memecan'ın açılış konuşmasını yaptığı Medya Okulu'nda ilk dersi Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Hasan Bülent Kahraman verdi.

Medya Derneği ve İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen Medya Okulu'nda ders zili Medya Derneği Başkanı Salih Memecan'ın açılış konuşmasıyla çaldı. Konuşmasında medyada teknolojinin etkisiyle yaşanan 40 yıllık değişimi anlatan Memecan'ın ardından ilk dersi Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Hasan Bülent Kahraman verdi. Medya Okulu'nun ilk gününde Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Haber Yazma Teknikleri'ni, Today's Zaman Kıdemli Muhabiri Yonca Poyraz Doğan ise Söyleşi/Röportaj Tekniklerini anlattı.

Hasan Bülent Kahraman konuşmasında kağıda basılı gazeteciliğin son döneminde olunduğuna değinirken, merkez medyanın gücünü kaybedeceğini ve internete entegre olmak zorunda kalacağını söyledi. Basın-sermaye ilişkisinden bağımsız medyanın ne olduğu sorusuna kadar pek çok konuya değinen Kahraman, gazetenin bir toplumun kendini dönüştürebilmesinin en önemli araçlarından biri olduğunun da altını çizdi. "Gazete taraf olabilir, bunda sorun yok; önemli olan eleştirel olup olmadığıdır" diyen Hasan Bülent Kahraman, eleştirel olmanın etik olmakla bağlantısına da değindi. "İyi basın, malumat (enformasyon) üzerine değil, bilgi (işlenmiş malumat) üzerine kurulu basındır." dedi.

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, haber yazımında tekniklere inanan biri olmadığını söyleyerek başladığı konuşmasında, gazeteciliği mühendislikten çok mimarlığa benzetirken, işin yaratıcılık kısmının önemine değindi. "Bir olayı arkadaşınıza, annenize nasıl anlatıyorsanız haberi de öyle yazın; sonra da o haberi hissettirin," diyen Eyüp Can, haberde kısa cümleler kurmak gerekliliği konusundaysa, "Bir kişi cümleyi kısa yazıyorsa, o kişi anlattığı konuyu çok iyi anlamış demektir. Kısa ve net mesajlar çok önemlidir." dedi. Medyanın çok önemli bir değişim sürecinden geçmekte olduğunu da hatırlatırken, her meslekte olduğu gibi gazetecilikte de en önemli konunun değer üretebilmek olduğunu vurguladı.

İlk haftanın son dersi olan Söyleşi / Röportaj Teknikleri'nde Yonca Poyraz Doğan, röportaj ile söyleşi arasındaki farklara dikkat çekti. Röportajın olaya ve kişiye yön verme sanatı olduğunu söyleyen Yonca Poyraz Doğan, "Söyleşinin temelinde sorular, röportajın temelinde ise tanıklıklar vardır; röportaj yazımında öyküsel bir anlatım olabilir." dedi. Soru-cevaba dayalı bir format olan söyleşide hazırlık sürecinin önemini, hem hazırlık sürecinde hem de söyleşi esnasında neler yapılması, nasıl davranılması gerektiğini anlatan Yonca Poyraz Doğan katılımcılara, "Söyleşide dümeni gazeteci elinde tutmalıdır" öğüdünü verdi.

Toplam 7 hafta sürecek Medya Okulu Eğitim Programı, her Cumartesi İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Altunizade Yerleşkesi'nde 12:00 ile 16:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Medya Okulu katılımcılarının uygulamalı eğitim kapsamında gazete hazırlayacakları Medya Okulu Eğitim Programı 12 Mayıs'a kadar sürecek.

Alanında uzman isimler ders verecek

Farklı medya kuruluşlarında deneyim kazanmış gazeteciler ve medya yöneticilerinin eğitmenliğinde gerçekleşecek olan Medya Okulu, internet ve yeni teknolojilerle değişen medyanın daha iyi anlaşılmasını hedefliyor. Medyadaki değişimi anlamak, haberciliğin temellerini kavramak, gazete, TV, radyo ve internet yayıncılığının işleyişini öğrenmek, yeni medya araçlarını tanımak isteyenlerin katıldığı programa eksiksiz devam eden katılımcılara sertifika verilecek. Başvuru sürecinde büyük ilgi gören Medya Okulu'na bu yıl 90 kişi kabul edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title