Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Medya Etiği ve Pozitif Habercilik" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, medyanın toplumlara yön veren bir güç olduğunu belirterek, "Medya bal gibi biçimlendirir, yönlendirir. Tarafsızlık gibi bir şey yok. Dolayısıyla medya tarafsız değildir.

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, medyanın toplumlara yön veren bir güç olduğunu belirterek, "Medya bal gibi biçimlendirir, yönlendirir. Tarafsızlık gibi bir şey yok. Dolayısıyla medya tarafsız değildir." dedi.

Erzurum'da, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) öncülüğünde "Medya Etiği ve Pozitif Habercilik" paneli düzenlendi.

DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, aynı olayın çok farklı şekillerde haberleştirilebildiğini, bunun da algıyı belirlediğini ifade etti.

Gazeteciler olarak yaptıkları haberler dolayısıyla kötü anılmak istemediklerini, bu noktada da medya etiğinin önem taşıdığını ifade eden Özsoy, şunları ifade etti:

"Geçen hafta Ordu'da Boztepe'ye çıkan bir mekanik tesis, elektrik kesintisinden dolayı arızalanıyor. Oradaki telesiyej havada asılı kaldı. İçinde oraları gezmeye gidenler vardı. Bu rutin bir haberdi. Erzurum'da da bu zaman zaman gerçekleşebiliyor. Biz bu haberi, ' Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde gondol lift arızalandı. Arıza giderildikten sonra turistler kurtarıldı' şeklinde de 'turistler ölüm tehlikesi atlattı veya Palandöken'de faciadan dönüldü' diye de verebiliriz. Bu da bir haberdir. Birinci haber belki sansasyon yaratmayabilir, bulunduğumuz şehri ve turizm merkezini kötü hatırlatmayacaktır ama ikinci haber maalesef ' Erzurum'da baksana tesisler arızalıymış ve kötüymüş, o zaman gitmeyelim' algısı yaratabiliyor. Yaptığımız abartılı ya da maksadını aşan haber varsa bulunduğunuz şehir kötü tanıtılabiliyor. Onun için böyle bir paneli düzenleme ihtiyacı duyduk."

"Haberi düzgün yazmakla iş bitmiyor"

Panelistlerden Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ise medya etiğinin, bir haberi oluştururken veya o haberi sunarken nelere, hangi ilkelere dikkat edilmesi gerektiğine dair kurallar ve kaideler olduğunu ama gelinen noktada bunların çok fazla anlamı kalmadığını düşündüğünü söyledi.

Gelinen noktada artık tek meselenin medya etiğinden ibaret olmadığını, yani haberi düzgün yazmakla işin bitmediğini savunan Albayrak, şu görüşleri dile getirdi:

"Nerede haber tarafsızdır? Ne demek tarafsız haber? 'Medyanın görevi bilgi ve haberi vermektir, ne zaman ki medya bilgilendirmekten, biçimlendirme ve yönlendirme aracına kayarsa o zaman mesleki ve ahlaki kurallardan sapmış olur.' Bu teori olarak doğru olabilir. Peki gazetelere baktığımız zaman böyle midir? Medya bal gibi biçimlendirir, yönlendirir. Tarafsızlık gibi bir şey yok. Dolayısıyla medya tarafsız değildir. Üst başlık olarak olayı verdikten sonra, alt başlık olarak istediği başlığı veriyor veya yüzlerce haber içerisinden o gün değerlendirilmek üzere seçilen haber dahi sizin bir yönlendirmenizdir. Bunların her birisi birer yönlendirme, biçimlendirmedir bana göre. Dolayısıyla üzerinde durmamız gereken, nereye ve niye yönlendiriyoruz. Bence etiği de burada aramak gerekiyor."

"Basın kötü çevrelerin silahı haline gelmektedir"

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise mesleki ahlakın, gazetecilik gibi toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren bir meslek dalında daha da önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Basın mesleği birçok yönüyle gözde olması nedeniyle kötü niyetli bazı çevrelerin silahı haline gelmektedir. Ülkemizde meslek ilkelerini bile bilmeden ortaya çıkıp gazeteci olduğunu iddia eden insanlar haber yapmakta, medya kurumunun sahibi olmaktadır. Her seçim öncesi piyasalara seçim gazeteleri çıkmakta ve pastadan pay kopararak seçimden sonra kapanmaktadır. Bu insanlar basın mesleğini kendi çıkarları doğrultusunda tehdit ve şantaj aracı olarak kullanmaktadır. Bizim meslektaş olarak en büyük rahatsızlığımız maalesef bu şantajcı gazeteciler. Biz bunların önünü kesmek için hem yasal düzenleme bazında hem de basın ilan bazında çeşitli çalışamalar yapıyoruz. Bizim mesleğimizde şöyle bir şey var. Gerçekten gazetecilik yapanlar, gazetecilik yaparak gazeteleri yaşatanlar başarılı oluyorlar."

Panele, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Anadolu Gazeteciler Federasyon Genel Başkanı Sefa Özdemir, Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Hasan Sarıçiçek, Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Sekreteri Mustafa Göksel Yener de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title