Medet Önlü Cinayetine Dava
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, işadamı Medet Önlü'nün 22 Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili biri Rus, 9 kişi hakkında dava açtı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, işadamı Medet Önlü'nün 22 Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili biri Rus, 9 kişi hakkında dava açtı.
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede sanıklar Murat Aluç, Ömer Peltek, İbrahim Şimşek, Mehmet Akif Cömert, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara, Cihan Çetinkaya ve Rusya vatandaşı Rızvan Ezbulatov olarak gösterildi.
İddianamede, sanıklardan Aluç'un, Önlü'yü tasarlayarak öldürmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" hapsi, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefetten de 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.
Ezbulatov'un ise Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ile 6136 sayılı yasaya muhalefetten 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.
Sanıklardan Ömer Peltek, İbrahim Şimşek ve Mehmet Akif Cömert'in "cinayete yardım" etmek suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla hapsi talep edilen iddianamede, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın "suçluyu kayırdıkları" savunuldu ve 7 ay 15'er günden 6 yıl 3'er aya kadar mahkumiyetleri istendi.
Cinayet ihbarı
İddianamede, 155 Polis İmdat telefonuna 22 Mayıs 2013 saat 23.55 sıralarında gelen ihbar üzerine Çetin Emeç Bulvarı'ndaki adrese giden polisin, ateşli silahla vücudunun değişik yerlerinden vurulan Önlü'nün cesediyle karşılaştığı ifade edildi.
İş yerinin kapı ve kilitlerinde zorlama izi olmadığı aktarılan iddianamede, güvenlik görüntülerinin incelenmesi sonucunda olay günü 19.07'de bir kişinin zile bastığı, kapı açılınca içeri girdiği, yaklaşık 3 dakika sonra başında şapkayla işyerinden çıktığı ve bina dışındaki araçla ayrıldığının belirlendiği kaydedildi ve bu kişinin sonradan kimliği tespit edilen sanık Aluç olduğu belirtildi.
Güvenlik kamerası görüntülerinde, Aluç'un önceki tarihlerde de ofise geldiğinin belirlendiğine yer verilen iddianamede, Önlü'nün, Kiril alfabesiyle not aldığı defterde "Kemal" ve "Ruslan" isimli kişilerle görüşmelerine ilişkin kısa notlara rastlandığı kaydedildi.
Güvenlik kamerası ve defterdeki bilgiler sonucunda, "Kemal" kod adını kullanan tetikçinin Murat Aluç; "Ruslan" ismini kullanan kişinin ise Rızvan Ezbulatov olduğunun tespit edildiği anlatılan iddianamede, Aluç'un, Ezbulatov'un referansıyla Önlü'nün işyerine cinayetten önceki günlerde geldiği, 22 Mayıs 2013 akşamı da işyerine gelerek, öldürme eylemini gerçekleştirdiği bildirildi.
Cinayet sonrasında Türkiye'den ayrıldı
İddianamede, Önlü'nün bu kişilerle irtibatının araştırılması sonucunda, maktulun "Ruslan" ile 30 Nisan 2013'te Kızılay'da kafede buluştuklarının tespit edildiği kaydedildi.
"Ruslan"ın muhtelif tarihlerde Türkiye'ye giriş-çıkış kaydının bulunduğu aktarılan iddianamede, şahsın en son 17 Nisan 2013'te Ukrayna üzerinden İstanbul'a geldiği, cinayetten 2 gün sonra da İstanbul'dan hava yoluyla Moskova'ya hareket ettiğine yer verildi.
İddianamede, kamera görüntüleri ve cep telefonu sinyal bilgilerinden sanık Aluç'un cinayet öncesindeki günlerde ofis yakınına biriyle geldiğinin belirlendiği, telefon kayıtlarına göre bu kişinin sanıklardan Ömer Peltek olduğu kaydedilen iddianamede, bu sanıklara ait cep telefonlarının, olay günü, aynı anda aynı yerden sinyal verdiği aktarıldı.
Bu şekilde Aluç, Ezbulatov ve Peltek'in açık kimliklerinin belirlendiği bildirilen iddianamede, başlangıçta yakalanamayan Aluç'un, elde edilen istihbari bilgiler sonucunda, sanıklardan Ömer Şimşek ile birlikte Sakarya'da yakalandıkları belirtildi.
Sanıklardan Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın, cinayetin ardından yaklaşık bir buçuk yıl süreyle Aluç ve Peltek'i, yakalanmamaları için sakladıkları ifade edilen iddianamede, İbrahim Şimşek'in ise "yardımda bulunacağını vaat ederek, öldürme suçuna iştirak ettiği" kaydedildi.
İddianamede, firari sanık olan Mehmet Akif Cömert'in ise olayın asli faili Aluç ile azmettirici Ezbulatov'u tanıştırarak, cinayete iştirak ettiği savunuldu.
Ezbulatov "kırmızı bülten" ile aranıyor
Ezbulatov'un "kırmızı Bülten" ile arandığı belirtilen iddianamede, "Önlü'nün sıfatına ilişkin değerlendirmeye" de yer verildi.
"Müştekilerin dilekçe ve beyanlarında maktul Önlü'nün 'Çeçenistan İçkerya Cumhuriyetinin Türkiye Fahri Konsolosu' olduğunu iddia ettikleri, hatta eşinin buna ilişkin belgeleri ibraz ettiği" kaydedilen iddianamede, ancak Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Genel Müdürlüğünün yazısına göre, "Önlü'nün Türkiye'de fahri konsolos sıfatı bulunmadığının belirtildiği, bu yönüyle maktulun TCK'nın 342. maddesi anlamında yabancı devlet temsilcisi sıfatına haiz olmadığı, ancak müşteki iddiası ve ibraz edilen belgeler kapsamında bu hususun ve öldürme eyleminin, Önlü'nün yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenip işlenmediğinin takdirinin mahkemeye ait olduğu" kaydedildi.