Medet Önlü Cinayeti Davası
Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Medet Önlü'nün, Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili, 1'i Rus uyruklu 9 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Medet Önlü'nün, Mayıs 2013'te öldürülmesiyle ilgili, 1'i Rus uyruklu 9 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Murat Aluç, Önlü'nün eşi, çocukları ve yeğeni ile tarafların avukatları katıldı.
Silivri Cezaevinde hükümlü olarak bulunan ve iddianamede Önlü'nün katil zanlısı Aluç ile onu azmettirmekle suçlanan Rızvan Ezbulatov'u tanıştırarak, adam öldürmeye yardımla suçlanan sanık Mehmet Akif Cömert ile de görüntülü sistem üzerinden bağlantı kuruldu.
Savunması sorulan Cömert, cezaevinden tanıdığı Aluç'un, yurtdışına çıkmak istediğini ve ona yardımcı olduğunu ifade etti.
Bunun ötesinde ilişkileri olmadığını ileri süren Cömert, tanıştırdıktan sonra sadece "Rıdvan" ismiyle tanıdığı Ezbulatov ve Aluç'u görmediğini söyledi.
Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan'ın soruları üzerine Cömert, "Ezbulatov ile iş için Ukrayna'ya gittiğimde tanıştım. Türkiye'den seramik falan aldığını söyledi, yardımcı olup olamayacağımı sordu. Ondan sonrasında da sürekli görüştüm. Zaman zaman Türkiye'ye geliyordu. Geldiğinde ararsa görüşüyorduk. Murat Aluç ceza almıştı. Yurtdışına çıkmak istiyordu. Bir yerde buluştuk, onları tanıştırdım. Bir daha ikisini de görmedim. Ölüm hadisesini de basında ismim çıkınca öğrendim" dedi.
Sanık Aluç da söz alarak, Cömert'in kendilerini tanıştırdığında Medet Önlü'den konuşulmadığını söyleyerek, "Rızvan, arkadaşlığımızı ilerlettikten sonra bana Medet Önlü'den bahsetti" diye konuştu.
Avukat Doğan'ın, "Ezbulatov, Aluç'u yurt dışına karşılıksız mı çıkaracaktı? Bir talebi olmayacak mıydı? Ezbulatov böyle hayır işleri mi yapar?" sorularını yönelttiği Cömert, "Bilmiyorum" karşılığını verdi.
Doğan'ın, "Aluç gibi sizin de cezanız vardı. Tutuklanmamak için kaçıyordunuz. Öyleyse Ezbulatov neden yardımı size değil de Aluç'a yapıyor?" sorusu üzerine ise Cömert, "Yargılandığım dosya Yargıtaydaydı, daha kesinleşmemişti. Bozulabileceğini düşünüyordum. Kaçmam için neden yoktu" dedi.
Tekrar söz alan sanık Murat Aluç, tanıştırılacağı zaman Cömert'e, Ezbulatov'un güvenilir olup olmadığını, nereden tanıdığını sorduğunu ifade etti ve "Bana, cezaevinden tanıdığını, Çeçen ve savaşçı biri olduğunu söyledi" ifadesini kullandı.
Önlü ailesinin avukatı Doğan, söz alarak, duruşmada üçüncü celsenin görüldüğünü ve mahkeme heyetinin sürekli değiştiğini belirtti. Davanın önemli olduğunu, siyasi arka planı bulunduğunu ifade eden Doğan, davanın sürüncemede kalmasından duydukları kaygıyı aktardı.
Sanıklardan Ezbulatov hakkında "kırmızı bülten" çıkarıldığını tutanağa geçiren duruşmada mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da talebiyle firari sanıklar Rızvan Ezbulatov ve Ömer Peltek'in yakalanmalarının beklenmesine karar verdi.
Sanık Cömert'i tutuklayan ve firari Peltek'in yakalanması için yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.
İddianame
İddianamede, Aluç hakkında, Önlü'yü tasarlayarak öldürmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet", ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapis isteniyor.
Ezbulatov'un Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsinin talep edildiği iddianamede, sanıklardan Peltek, Cömert ve İbrahim Şimşek'in "cinayete yardım" suçundan 20'şer yıla, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın "suçluyu kayırmak" suçundan 6 yıl 3'er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.
Sanık Aluç, ilk celseki savunmasında "Medet Önlü'yü ben öldürdüm" demiş, cinayeti Ezbulatov'un azmettirmesiyle ve verdiği tabancayla işlediğini öne sürmüştü.
İddianamede Ezbulatov'un, cinayetten sonra havayoluyla İstanbul'dan Moskova'ya hareket ettiği belirtiliyor.