Medet Önlü Cinayeti Davası
Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Medet Önlü'nün, iki yıl önce bugün öldürülmesiyle ilgili 1'i Rus uyruklu 9 kişinin yargılanmasına başlandı.
Kamuoyunda "Medet Ünlü" olarak tanınan Medet Önlü'nün, iki yıl önce bugün öldürülmesiyle ilgili 1'i Rus uyruklu 9 kişinin yargılanmasına başlandı.
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Murat Aluç, müştekiler Önlü'nün eşi Leyla, kızları Belida ve Zalina, yeğeni Abrek Önlü ile tarafların avukatları katıldı. Sanıklardan Sakarya Adliyesinde bulunan İbrahim Şimşek de görüntülü sistemle duruşmaya bağlandı.
Sanık Aluç, "Medet Önlü'yü ben öldürdüm" cümlesiyle başladığı savunmasında, cinayet öncesinde, başka suçtan 25 yıl cezası bulunduğunu, arandığını, bu sebeple yurt dışına çıkmayı istediğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Çevredeki arkadaşlarıma yurt dışına çıkmak için haber saldım. Mehmet Akif Cömert aile dostum ve eski hapishane arkadaşımdır. O, beni Rızvan ile tanıştırdı, onun Çeçen mücahit olduğunu söyledi. 'Seni yurt dışına çıkartacak tek kişi bu' dedi. Rızvan bana, Önlü'nün, 90'lı yıllarda Çeçen savaşıyla ilgili toplanan parada yolsuzluk yaptığını söylediler. Rızvan, Önlü ile değişik yollardan temasa geçip, bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istediğini, bunu Çeçenistan'daki komutanların emrettiğini söyledi. Rızvan'ın verdiği parayı Önlü'ye götürdüm. Karşılığında makbuz istedim. Bana, bu tür bağışlarda makbuz olmadığını söyledi."
Sonraki süreçte Rızvan Ezbulatov'un, kendisinden Önlü'yü öldürmesini istediğini bildiren Aluç, "o anki psikolojisi" nedeniyle bunu kabul ettiğini belirtti.
Sanık Ömer Peltek'i İstanbul'dan Ankara'ya gelirken şoför olarak kullandığını anlatan Aluç, cinayet öncesinde Önlü'nün bürosuna, "kendini netleştirmek" için birkaç kez gittiğini ifade etti.
Cinayetin işleneceğinden Peltek'in ve Cömert'in haberi olmadığını öne süren Aluç, Ankara'ya geliş masraflarını Ezbulatov'un karşıladığını söyledi.
Cinayetten önce Önlü'nün bürosuna keşif için iki kere gittiğini aktaran Aluç, cinayet fikrinin, olaydan bir gün önce Önlü ile görüşmesinde netleştiğini kaydetti.
"Görüşmenin içeriği neydi?" sorusu üzerine, "Onu açıklamak istemiyorum" diyen Aluç, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürülünce "kullanıldığını" düşündüğünü belirtti.
-"Tabanca'yı Rızvan verdi"
Cinayette kullandığı tabancayı Ezbulatov'un verdiğini, olay günü Önlü'nün bürosunda yalnız olduğunu belirten Aluç, dışarıda bekleyen Peltek'in silah seslerini duyduğunu anlayınca, kimseye bir şey söylememesi konusunda onu tehdit ettiğini anlattı.
Olaydan sonra, Rızvan'ın söylediği kuyumcudan Peltek'in 40 bin lira alarak, kendisine getirdiğini belirten Aluç, sahte kimlikle otellerde kaldığını, ayrıca hapishane arkadaşı İbrahim Şimşek'e bu olaydan bahsetmediğini, ancak "Düşmanlarım beni arıyor" diyerek, yardım istediğini ifade etti.
"Cinayete yardım etmek" ile suçlanan Şimşek ise suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Aluç ile tahliyelerinin ardından zaman zaman buluştuğunu bildiren Şimşek, Aluç'un polis tarafından değil, "Adıyamanlılar" grubundan kaçtığını sandığını aktardı.
Şimşek, "Onu saklamadım, misafir ettim. Ben bu adamların kaçak olduğunu bilmiyorum" diye konuştu.
Cinayetten bir hafta önce Esenboğa Havalimanına gelişinin sorgulandığını belirten Şimşek, "Ben iki evliyim. Rusya'da da eşim ve çocuğum var. Rusya uçağının saatine göre, bazen eşimi Esenboğa'ya getiriyordum. Eşimin 15-20 sefer Esenboğa'dan giriş-çıkış kaydı vardır" ifadelerini kullandı.
-"Eşim tehlike altındaydı"
Maktulun eşi Leyla Eser Önlü, cinayetten üç gün önce, eşiyle bindikleri taksinin, sarışın bir kadının kullandığı siyah cip tarafından takip edildiğinden şüphelendiklerini anlattı.
Önlü, "Eşim, Çeçen bağımsızlık mücadelesine destek verdiği için tehlike altındaydı. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu için öldürülebileceğine ihtimal vermedim. Son zamanlarda eşim çok gergindi" dedi.
Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, sanık Aluç'a, "Mehmet Akif Cömert'in, Rızvan Ezbulatov'u 'Çeçen komutan' olarak tanıştırmasına" ilişkin soru yöneltti.
Aluç, "Mehmet Akif Cömert çok sevdiğim, iyi, dürüst bir insandır. Avrasya feribotunu kaçıranlarla cezaevinde yatmıştır. Öyle birinin Çeçen mücahit diye birini tanıştırması abes değildir" diye konuştu.
Sanık Aluç, gözaltına alındığında Sakarya'da polislerin kendisine işkence yaptığını savunarak, "Bunun tek nedeni Medet Önlü olayı değildi. İbrahim Şimşek'in Sakarya'daki polislerle alıp veremediği varmış, birbirleriyle şikayetçi olmuşlar. 'İbrahim'in de senle olduğunu kabul edeceksin' dediler. Medet Önlü beyefendi ile ilgili hiçbir şey sormadılar. Ankara'da önüme Rızvan'ın bir tane fotoğrafını attılar. 'Bu, Kadirov'un adamıdır' dediler" ifadelerini kullandı.
Avukat Doğan'ın mal varlığına ilişkin soru yönelttiği sanık Şimşek de "Beni işin içine sokmaya çalışıyorsunuz ama ben bu cinayetin ne zaman, niçin işlendiğini bilmiyorum. Adapazarı'nda değişik yaşayan insanlarız. Sizin tabirinizle paralelci polisler 100 bin dolar istediler. Mal varlığımda 2012'deki artıştan size ne? Cinayet 2013'te oldu" dedi.
Şimşek, malvarlığının kaynağını ibra edebileceğini söyledi ve ailesine ait arazilerdeki kavak kesimlerinden para aldığını anlattı.
Duruşmada daha sonra dinlenen tanık Şakir Yılmaz, Önlü'nün ofisinde çalıştığını belirtti. Son dönemde Önlü'nün "Çeçen çocukların Suriye'ye götürülmesine karşı çıktığını" ifade eden Yılmaz, "Bir savaş olacaksa kendi ülkelerinde savaşsınlar, diyordu" ifadesini kullandı.
Yılmaz ile tanık Haluk Kutlu, Önlü'nün Türkiye'deki ihtiyaç sahibi Çeçenlere yaptığı yardımları anlatırken, tekrar söz alan Leyla Eser Önlü, "Olay çok farklı boyutlarda. Mal varlığımız incelendiğinde zaten ne demek istediğimiz anlaşılacak. Biz gayet onurlu, şerefli, Müslüman insanlarız. Olayın içine basit, küçücük paralar ilave edilmesi beni çok rahatsız ediyor" dedi.
Mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının da talebi doğrultusunda, Aluç'un tutukluluğunun, Ezbulatov, Peltek ve Cömert'in yokluklarında tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
İddianame
İddianamede Aluç'un, Önlü'yü tasarlayarak öldürmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet", ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.
Ezbulatov'un Aluç'u cinayete azmettirmek suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, sanıklardan Peltek, Şimşek ve Cömert'in "cinayete yardım" suçundan 20'şer yıla; Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya'nın "suçluyu kayırmak" suçundan 6 yıl 3'er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.
Basın açıklaması
Bu arada, Önlü'nün ailesi ile Kafkas Dernekleri Federasyonu üyesi grup, duruşma öncesinde adliye önünde bir araya geldi.
"Medet Önlü ölümsüzdür" ve "Medet için adalet" pankartları ile Çeçenistan bayrağı açan grup adına açıklama yapan Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Zeki Kartal, "Beklentimiz, bu suikastin tam anlamıyla ve her yönüyle aydınlatılması, faillerin ve işbirlikçilerinin tamamının ve arkasındaki güçlerin tespit edilmesi, cezalarını çekmelerinin sağlanmasıdır" dedi.
Basın açıklamasına Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği ile MAZLUMDER'in arasında bulunduğu bazı dernekler de destek verdi.