Haberler

Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, "İnşallah bu referandum sonucunda, Türkiye bu yeni ve değişen dünya içerisinde, yeni ve değişik rolünü üstlenerek, tekrar insanlığa, ülkeye ve medeniyete hizmete devam edecek.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, "İnşallah bu referandum sonucunda, Türkiye bu yeni ve değişen dünya içerisinde, yeni ve değişik rolünü üstlenerek, tekrar insanlığa, ülkeye ve medeniyete hizmete devam edecek." dedi.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAR) tarafından düzenlenen Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferanslarının beşincisi, Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

İnsan, şehir ve medeniyet konulu konferansta konuşan Karlığa, Medeniyetler İttifakı'nın küresel bir insanlık ve barış girişimi olduğunu söyledi.

İttifakın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde BM'de kurulan bir oluşum olduğunu anlatan Karlığa, şu anda ittifakın BM'nin en geniş organizasyonu olduğunu vurguladı.

Karlığa, Medeniyetler İttifakı'nın medeniyet birikimi ve mirasını insanlığa ve ülkeye, gençlere tanıtılması amacıyla, Türkiye'de birtakım etkinlikler yaptığını belirterek, Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferanslarının da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Karlığa, şunları kaydetti:

"Dünyamız büyük bir değişimden geçiyor. Bu değişim içerisinde Türkiye 15 yılda, en hızlı değişimlerinden birini yaşadı ve medeniyet konusu da dünyamızın gündeminde en başta olan konulardan birisi. Dolayısıyla biz bu sene İstanbul Konferansları'nın ana teması olarak, yeni dünya, yeni Türkiye ve yeni medeniyet algısı diyerek, bu 3 konuyu gündeme taşımaya çalışıyoruz. Bugünkü konu, insan, şehir ve medeniyet son derece önemli. Çünkü her şeyin başında insan yatar. Medeniyet insanoğlunun eseridir. Dolayısıyla insanın söz konusu olmadığı medeniyet, ancak barbarlık ve vahşet olarak nitelenebilir, medeniyet olarak nitelenemez."

Medeniyetler İttifakı'nın kuruluşu ve faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Karlığa, "Medeniyetler İttifakı, ister terörist, ister savaşçı ya da emperyalist güçler tarafından yapılsın, her türden çatışmacı anlayışa karşı barışı, sevgiyi, hoşgörüyü ve kısaca medeniyeti ön plana çıkarmaya çalıştı. Bu oluşum kısa zamanda gelişti, şu anda BM bünyesindeki 128 ülke ve 28 uluslararası kuruluş bu oluşumun içerisinde yer almaktadır." diye konuştu.

"Medeniyet şuuru bugün dünyamızın en çok muhtaç olduğu şuurdur"

Karlığa, şehirliliğin medeniyetin temel ölçüsü ifade ederek, "Şehrin yapısından sokaklarına, temizliğinden, evlerden, yerleşim alanından insanlar arasındaki ilişkilere kadar bunların hepsi medeniyetle alakalıdır. Medeniyet şuuru bugün dünyamızın en çok muhtaç olduğu şuurdur. Çünkü insanlığa teknoloji ve bilim huzur getirmedi. Aksine sıkıntılara yol açtı. Bizi bu sıkıntılardan kurtaracak olan sağlıklı tutarlı bir medeniyet idrakı ve medeniyet bilincidir. Amacımız bu bilincin yaygınlaşmasını sağlamaktır." değerlendirmesini yaptı.

İnsanın daima huzur ve uyum, istikrar istediğini, bunları sağlamanın tek yolu ve göstergesinin de medeniyet olduğunu anlatan Karlığa, "Medeniyetler İttifakı'nın da esas amacı, medeniyetler çatışması gibi terör, anarşi, savaş ve saldırganlık duygularını izale ederek insanı kendi tabiatıyla yüzleştirmek, yani medeni bir varlık olarak algılanmasını sağlamaya destek vermektir." dedi.

Referandum

Karlığa, Türkiye'nin büyük ve hızlı gelişimini isteyenler olduğu gibi buna karşı çıkanlar ve bu gelişimin önünü kesmek için çalışanların bulunduğunu söyledi. FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişiminde yaşananları hatırlatan Karlığa, Türkiye'yi hain emellerle bir kan gölüne ve istikrarsızlık adasını çevirmeye çalıştıklarını, acı örnekleriyle gördüklerini anlattı.

Referandum sürecine değinen ve Türkiye'nin değişim sürecinden geçmeye devam ettiğini söyleyen Karlığa, "İnşallah bu referandum sonucunda, Türkiye bu yeni ve değişen dünya içerisinde, yeni ve değişik rolünü üstlenerek, tekrar insanlığa, ülkeye ve medeniyete hizmete devam edecek." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Bekir Karlığa'nın moderatörlüğünde İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın yer aldığı "İnsan, şehir ve medeniyet" konulu oturum gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close