"Medeniyetler İttifakı" Büyüyor
Başbakanlık Başdanışmanı ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Karlığa: "2005 yılında başlanan bu atılım, bugün 120 ülkenin ve 20 uluslararası kuruluşun katılımıyla ...
OKTAY ÖZDEN - Başbakanlık Başdanışmanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Medeniyetler İttifakı Projesi"nin, bugün 120 ülkenin ve 20 uluslararası kuruluşun katılımıyla devasa bir oluşuma doğru yöneldiğini söyledi.
Karlığa, bir programa katılmak için geldiği Eskişehir'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Medeniyetler İttifakı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, İspanya eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun da katılımıyla BM bünyesinde oluşturulmuş küresel bir insanlık, barış projesi olduğunu belirtti.
"Bu proje, Birleşmiş Milletler tarafından şu anda bir kurum olarak oluşturulmuştur" diyen Karlığa, şöyle konuştu:
"2005 yılında başlanan bu atılım, bugün 120 ülkenin ve 20 uluslararası kuruluşun katılımıyla devasa bir oluşuma doğru yönelmektedir. Medeniyetler İttifakı, dünyamızı kana, ateşe bulamak isteyen, yakmak, yıkmak isteyen çatışmacı anlayışlara karşı ve bilhassa Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan 'medeniyetler çatışması' tezine karşı oluşturulmuş bir projedir. Sayın Başbakan'ın tabiriyle, 'Küresel tehdide karşı verilmiş küresel bir cevaptır'. Bu tehdit, değişik noktalardan ve yönlerden gelmektedir. Bugün artık, 'medeniyetler çatışması' tezi bir adım daha ileriye götürülerek, medeniyetler içi çatışma tezine dönüştürülmüştür."
Karlığa, Medeniyetler İttifakı'nın, Türkiye'nin öncülük ettiği bir hareket olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Çünkü Türkiye, toplumlar içerisinde medeniyet konusunda en alnı açık, en rahat söz söyleyebilecek bir toplumdur. Biz 20'nin üzerinde milleti, 20'nin üzerinde dini, 20'nin üzerinde dili bir arada asırlarca idare edebilme becerisini ve başarısını göstermiş bir toplumuz. Medeniyetin en temel göstergelerinden biri de çoğulculuk, birlikte yaşama ve ötekine saygı ilkesidir. Bu bakımdan Medeniyetler İttifakı Projesi, gerçekten ülkemizin uluslararası alanda üstlendiği önemli bir proje olarak ortaya konmuş bulunuyor." - Eskişehir