Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri paniğe soktu

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri panikletti

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Meclise Yeni Güvenlik Önlemleri - Uslu: 'Cumartesi Günü Kazmayı Vuracağız'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Mecliste alınan ve alınacak olan güvenlik önlemleri kapsamında, giriş kapıları ve sığınaklarda incelemeler yaptıklarını belirterek, "Giriş kapılarına antiterör amaçlı, 80 santimetre yüksekliğinde 27 santimetre çapında road blockerlar, 20 metre ilerisine de mantarlar koyacağız." dedi.

TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Mecliste alınan ve alınacak olan güvenlik önlemleri kapsamında, giriş kapıları ve sığınaklarda incelemeler yaptıklarını belirterek, "Giriş kapılarına antiterör amaçlı, 80 santimetre yüksekliğinde 27 santimetre çapında road blockerlar, 20 metre ilerisine de mantarlar koyacağız." dedi.

Uslu, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Mecliste alınan ve alınması planlanan güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi.

Salim Uslu, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı üst düzey bürokratlarla, hem kapılarda hem de sığınaklarda inceleme yaptıklarını bildirdi. Kapılar ve sığınaklarda güvenlik önlemleri kapsamında çalışmaların başladığını dile getiren Uslu, "Sığınakların, sığınak amacına uygun olarak kullanılması ve iyileştirilmesi konusundaki çalışmamız devam etmektedir. Mühendisler sığınakta çalışma yapıyor." diye konuştu.

TBMM İdare Amiri Uslu, "Giriş kapılarına antiterör amaçlı, 80 santimetre yüksekliğinde 27 santimetre çapında road blockerlar koyacağız; bunlar yol kesici olarak görev yapacak. 20 metre ilerisine de mantarlar koyacağız. Ayrancı Kapı'dan başlıyoruz çalışmaya. Cumartesi günü kazmayı vuracağız." ifadesini kullandı.

"(Meclise füze sistemi konuldu) haberi doğru değil"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın dediği gibi Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis gibi önemli kamu binalarının; radar sinyal bozucu, uzaktan kumandalı füzeler ya da omuzda taşınan stinger füzeleriyle korunmasına yönelik bazı tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Uslu, "Biz Mecliste, giriş kapıları ve sığınakla ilgili önlemler konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Bunun dışında, 'Meclise füze, uçaksavar sistemi konuldu' haberleri kesinlikle doğru değildir." dedi.

Salim Uslu, "Darbe ordunun içinden geldiği için böyle bir güvenlik sistemi kurulduğunda bunu kullanacak özel bir güvenlik birimi oluşturulacak mı?" şeklindeki soruya, "Bunların hepsi ham, yeni düşünceler. İlgili uzman arkadaşlar çalışacaklar ve bize bilgi verecekler. Nasıl korunacağımız konusundaki gelişmeleri kısa süre içinde hep birlikte göreceğiz. Washington'da Kongre Merkezi ya da Beyaz Saray hangi şartlarda korunuyorsa, biz de önemli kamu binalarını aynı şartlarda korunaklı hale getirmek durumundayız." yanıtını verdi.

Uslu, TBMM Genel Sekreteri Neziroğlu'nun başkanlığında, güvenlik önlemlerine dönük çalışma başlatıldığını, gizlilik kararı olanlar dışında alınacak tedbirler hakkında kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Salim Uslu, parlamentolara saldırının, Hitler faşizmi döneminde 1944-1945 yıllarında Alman Parlamentosuna karşı, bir de 2016 yılında TBMM'ye karşı gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

"Kimyasal saldırılara karşı da önlem almak durumundayız"

Uslu, şöyle konuştu:

"Geçmişte, 'Meclis sığınakta da çalışabilir' diye açıklamalar yapılmış. Bu bina yapılırken, sığınak şeklinde odalar yapmışlar; yaklaşık 21 oda var. Sığınakta toplantı salonu filan yok. Zamanla ihtiyaç olmadığı için odaların kullanımı da farklılaşmış. Meclisin normal çalışmasına, sığınakta devam edebileceği mekanlar bulunmamaktadır. Şimdi o mekanlara ihtiyaç vardır, hissedilmiştir ve o mekanlar oluşturulmaktadır. Sığınakta en az iki toplantı salonumuzun olması gerekiyor.

Yukarısı yıkıldığı zaman ya da çeşitli tehlikeler söz konusu olduğunda çalışma yapabileceğimiz toplantı salonu gerekiyor. Bu saldırılar her zaman hava saldırısı şeklinde olmayabilir. Kimyasal saldırılar, radyoaktif sızıntılar da olabilir. Bunlara karşı da önlem almak durumundayız. Bu önlemler, sırf halkın Meclisini açık tutmak amacıyla alınacaktır. Yoksa millet hangi tehlikeyle karşı karşıya ise milletvekilleri de aynı tehlikeyle karşı karşıyadır. Sığınakta basının da çalışması gerektiği konusunda hemfikiriz. Basının nerede çalışacağı ve nasıl haber ulaştıracağı konusunda tedbirleri alacağız."

"Özel güvenlik birimine ihtiyaç yok"

Salim Uslu, "Özel bir güvenlik birimi oluşturulması söz konusu olabilir mi?" şeklindeki soruya da "Yok, olmaz. Özel güvenlik birimine ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim. Polisimiz o gün kahramanca Meclisi korudu, hiçbir şekilde özel güvenlik birimine ihtiyaç yok. Belki şöyle olabilir; uzmanlık gerektiren konularda uzman davet edilebilir, uzman çalışmasına ihtiyaç olabilir. Diyelim ki radar sinyal bozucu koyacaksanız, bu Ankara'da merkezi birkaç yerde olmalıdır, Mecliste olacaksa da o konuda ihtisası olan bir uzmana ihtiyaç vardır." karşılığını verdi.

TBMM İdare Amiri Uslu, Mecliste normalleşme çalışmalarına başlandığını, Dikmen Kapı'nın açıldığını, otobüslerin kaldırıldığını, mesai saatleri içinde giriş-çıkışların yapılabileceğini söyledi.

Bazı üst düzey bürokratların görevden alınması

Mecliste bazı üst düzey bürokratların görevden alındığı hatırlatılarak, bunun devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Uslu, şunları kaydetti:

"Bunlar benim bilgim dahilinde değil. Aynı zamanda yetkim dışındaki konulara da girmem doğru olmaz. Ama şuna inanıyorum; Hak-İş Başkanlığı yaptığım dönemden de biliyorum. Bir işletme vardı, genel müdürü 7 yıldır görevdeydi. Adamı getirirsiniz birinci yıl kurumu tanır, eksikleri görür; ikinci yıl projelerini uygular; üçüncü yıl sonuçlarını alır ya da en fazla o projelerin devamı adına dördüncü yıl... Ama beşinci yıl o adamın orada tutulması doğru değil. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu derdi ki 'ben iyi bir valiysem al başka bir yerde değerlendir, kötü bir valiysem niye hala Erzincan'da beni tutuyorsun?' Haklıydı.

Mümkün mertebe bence böyle yapmak lazım. Milletvekilleri için de geçerlidir bu, herkes için geçerli. Tecrübe önemlidir, ama zaman zaman değişime ihtiyaç olduğunu hissediyoruz, görüyoruz. Kaldı ki bizlerin de Meclisteki bürokratların da yeni gelen Başkanımızın işini kolaylaştırmak gibi bir görevi olduğunu düşünüyorum. Böyle bir ahlaki sorumluluğumuz var. Sayın Başkan kiminle çalışmak istiyorsa çalışabilir, yok eğer bizimle devam etmek istiyorsa o zaman da sürekli olarak bizim de kendimizi yeniliyor olmamız gerekiyor. Performansımızı sürekli artırarak, yeni vizyonlarla orada kalmamızın gerekliliği konusunda ikaz etmemiz lazım. Yoksa 'sadece o sandalyeyi kapalım, o sandalyeden güç kazanalım...' Böyle bir anlayış dünyanın hiçbir yerinde yok."

Bu arada, TBMM'de 15 Temmuz darbe girişimi gecesi atılan bombaların oluşturduğu tahribatların gidirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede, bombanın isabet ettiği çatıdaki yıkıntılar, getirilen vinç yardımıyla aşağıya indiriliyor. Zarar gören klima sistemi de tamir edilerek, yeni parçalar yerlerine konuluyor.

Meclise Yeni Güvenlik Önlemleri - Uslu: 'Cumartesi Günü Kazmayı Vuracağız'
Kaynak: AA / Güncel
title