Haberler

Meclis'teki "Dokunulmazlık" Teklifi Oylaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Diyalog Grubu", milletvekillerinden, "hakkında dosya bulunan vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifini oylarken demokrasi ve anayasadan ayrılmamalarını" istedi.

"Diyalog Grubu", milletvekillerinden, "hakkında dosya bulunan vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifini oylarken demokrasi ve anayasadan ayrılmamalarını" istedi.

Altan Öymen, Akın Birdal, Ali Haydar Konca, Beyza Üstün, Binnaz Toprak, Cengiz Aktar, Gencay Gürsoy, Gülseren Onanç, Hasip Kaplan, Hüsnü Okçuoğlu, Levent Tüzel, Melda Onur, Oya Baydar, Özgür Mumcu, Rıza Türmen, Rona Aybay, Salman Kaya, Sebahat Tuncel, Süleyman Çelebi, Tarhan Erdem, Ufuk Uras, Ziya Halis ve Zülfü Livaneli'den oluşan "Diyalog Grubu", anayasa değişikliği teklifi oylamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Teklife 'hayır' oyu kullanan milletvekillerinin demokratik bir duruş sergilediği" ifade edilen açıklamada, "Diyalog Grubu olarak milletvekillerimizden dileğimiz, ülkemiz ve toplumsal barışımız için hayati önem taşıyan bu kararda demokrasi ve anayasadan ayrılmamalarıdır." görüşüne yer verildi.

Teklif

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifi, TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, anayasanın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek.

Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oylamasına sunulması halinde oylanacak.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close