Meclis'te 27 Mayıs Darbesi Kınandı
--Meclis Genel Kurulu'nda, 27 Mayıs 1960 darbesi milletvekillerince kınandı.
-- Meclis Genel Kurulu'nda, 27 Mayıs 1960 darbesi milletvekillerince kınandı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu Başkanlığı'nda toplandı. 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü nedeniyle gündem dışı söz alan milletvekilleri o güne ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, "Tarihimizin utanç sayfalarından birisini oluşturan 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünde, demokrasiyi, millî iradeyi askıya alan ve seçilmiş bir başbakan ile iki bakanını darağacına gönderen darbeyi tekrar tekrar kınıyoruz" dedi.
Satır şöyle devam etti:
"AK Parti, kuruluş felsefesinde ortaya koyduğu gibi meşruiyetini sandıktan alan, evrensel insan haklarına saygılı, hukukun tarafsızlığına ve bağımsızlığına vurgu yapan bir partidir. Dün yaşanan gayrimeşru müdahaleleri kınadığımız gibi, bugün ve yarın ülkemizin aynı acılara düşmemesi için demokrasi mücadelesini kararlılıkla sürdürmekteyiz. Bu acı tarihin yıl dönümünde, darbecilerin emriyle asılan merhum Başbakan Adnan Menderes, bakanlar Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan ve tüm hakları gasp edilerek işkencelere maruz kalmış demokratları saygı ve rahmetle anıyoruz."
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, bugünün 27 Mayıs olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
"27 Mayıs 1960 askerî darbesinin 54'üncü yıl dönümü. Türkiye demokrasi tarihinin kader çizgisi maalesef hep askeri darbelerle şekillendi. 27 Mayıs askeri darbesini de demokrasiyi kesintiye uğratan, hak ve adalet taleplerini baskı ve zulümle sindirmeye çalışan bir darbe olarak görüyoruz. Biz, 27 Mayıs askerî darbesinin 54'üncü yıl dönümü vesilesiyle, halk iradesine ve demokrasiye yönelik darbe girişiminde bulunanları ve bunların bugüne kadar yargı önüne çıkarılması için engel oluşturanları buradan kınadığımızı ifade etmek istiyoruz."
-İLK ASKERİ MÜDEHALE-
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, demokrasiye karşı ilk askeri müdahale olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
"Demokrasiler daima toplumsal uzlaşma olarak nitelendirdiğimiz bir anayasa metni üzerinde yükselirler ve Türkiye'nin gerek anayasa konusunda gerekse demokrasinin en temel kurumu olan parlamento konusunda oldukça büyük bir tecrübesi vardır. Anayasa konusunda ta Osmanlıdan başlayan hazırlıklar, tatbikatlar, cumhuriyetle birlikte 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarıyla devam etmiştir. Ancak, böyle ciddi bir anayasa geleneği olan bir kurumda ve yine 1920 yılında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisiyle birlikte, demokrasinin temel kurumu olan Parlamentonun ilk oluşumuyla birlikte, bu tarihten sonra Türkiye, demokrasiye ciddi, güvenli bir şekilde devam edebilecekken zaman zaman askerî müdahalelerle bu süreç kesintiye uğramıştır. 27 Mayıs bunlardan ilkidir ve askerî müdahaleler, askerî darbeler bizim cumhuriyet tarihimizin, demokrasi tarihimizin çok üzüntü veren sayfalarıdır."
-HER TÜRLÜ MÜDAHALEYE KARŞIYIZ-
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak 27 Mayıs'ın bu yıl dönümünde demokrasiye, millet egemenliğine yönelik her türlü müdahaleyi reddettiğimizi ve kararlılıkla hukukun üstünlüğüne, millet egemenliğine ve özgürlüklere sahip çıkacağımızı ifade etmek istiyorum. Türk milleti yaşadığı müddetçe millet egemenliği hâkim olacaktır, hem de kayıtsız şartsız milletin olacaktır" dedi.
Vural şöyle dedi:
"27 Mayısın bir başka önemi de Milliyetçi Hareket Partisi olarak gerçekten millî kimlik, millî devlet ve cumhuriyet üzerine oynanan oyunlar karşısında ona karşı engel görenlerin 27 Mayıs günü o zamanın Gümrük Bakanı Gün Sazak Beyefendi'yi şehit ettikleri gündür. Dolayısıyla, Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz aynı zamanda Türk milletinin birliği ve bütünlüğü üzerinde mücadele etmiş bir parti olarak bugünü Gün Sazak ve ülkücü şehitleri anma günü olarak belirledik. Bugün münasebetiyle başta Başbuğ'umuz Alparslan Türkeş olmak üzere ebediyete intikal etmiş Gün Sazak ve bütün ülkücü şehitleri rahmetle, minnetle Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak andığımızı ifade etmek istiyorum ve demokrasi içerisinde Türk milletinin birliğine, bütünlüğüne, millî devletimize, üniter devletimize, özgürlüklerimize, millet egemenliğine kararlılıkla sahip çıkacağımızı teyiden ifade etmek istiyorum efendim."