Haberler

Mayın Tatbikatı Nefes Kesti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Körfezi ve Ege Denizi'nde, 21 Kasım'da başlayan, 30 Kasım tarihine kadar da devam edecek olan Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı için, basın turu düzenlendi.

İzmir Körfezi ve Ege Denizi'nde, 21 Kasım'da başlayan, 30 Kasım tarihine kadar da devam edecek olan Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı için, basın turu düzenlendi. Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun komuta ettiği tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'na bağlı ülkelerden toplam 25 gemi ve uçağın yanı sıra bin 100 personel görev aldı. Bir mayının yerinin tespit edilmesi, ROV (İnsansız Sualtı cihazı) cihazlarıyla incelenmesinin ardından özel eğitimli sualtı mayın harp dalgıçları tarafından, etkisiz hale getirmesi nefesleri kesti.

İzmir Körfezi ile Çanakkale Boğazı'nda dönüşümlü olarak yapılan ve adını da Nusret Mayın Gemisi'nden alan Nusret 2014 Mayın Harbi Tatbikatı, 21 Kasım'da başladı. Birlik ile komutanlıkların, mayın harbini planlama, icra konularında, eğitimleri sağlayıp, dost ülkelerin deniz kuvvetleriyle işbirliğini geliştirmek için düzenlenen tatbikatta, Cezayir, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Şili, Gürcistan, Kazakistan, Lübnan, Pakistan, Katar, Kore Cumhuriyeti ve ABD'den, toplam 18 gözlemci, iki de karargah subayı, hazır bulundu.

SAVAŞ GEMİLERİ, UÇAK VE HELİKOPTERLER GÖREV ALDI

Bunun yanı sıra, Türk Deniz Kuvvetleri'nden 2'nci Arama Tarama Filotillası Komodoru TCG Sokula Mehmet Paşa gemisi, Eğitim Filotillası Komodoru TCG Heybeliada gemisi, 4'üncü Arama Avlama gemisi TCG Karşıyaka gemisi, üç mayın tarama gemisi, 1 komuta kontrol gemisi, karakol botu, deniz helikopteri, mayın toplama botu, sualtı savunma görev timi, 2 Sahil Güvenlik botu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 F-16 ve C-130 uçakları tatbikatta kullanıldı. Yine NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'na bağlı olan İtalya, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan ve İngiltere'ye ait de birer savaş gemisi tatbikata katıldı. Ayrıca 21 gemi ile 3 uçak ve bir helikopterin yanı sıra toplam bin 100 asker de tatabikatta görev aldı.

TUĞAMİRAL TATBİKATI YÖNETTİ

Donanma Komutanlığı'nın planladığı Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı'nın sevk ve idaresini, Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, yaptı. Üç aşamalı olarak gerçekleştirilen tatbikatın ilk bölümünde, eğitim mayınları belirlenen tatbikat bölgelerine yerleştirildi. İkinci aşamada, mayın avlama gemilerince bulunan mayınların türü ve özellikleri, sonar cihazlarıyla yakından incelenip belirlendi. Üçüncü aşamada ise, mayın harbi dalgıçları ve Seddülbahir adı verilen insansız sualtı cihazları (ROV) da mayınları etkisiz hale getirdi. Tatbikat süresince etkisiz hale getirilen 43 mayın ise, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçakların korumasında mayın toplama gemilerine alındı.

BASIN TURU DÜZENLENDİ

Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı için de, bugün de basın turu düzenlendi. TCG Karşıyaka Gemisi'yle Alsancak Limanı'ndan alınan basın mensupları, daha sonra tatbikat bölgesinde mayın avlama gemilerinden TCG Akçakoca'ya alındı. Burada, Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Birinci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Ramazan Kesgin, İkinci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Albay Hakan Taşkıran, tatbikatın bölümleri ve uygulanacak olan yöntemleri anlattı. Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, denizlerin ülkeler için artık daha önemli bir hale geldiğini söyledi. Uğurlu, 'Mamül ve petrol taşımacılığının yüzde 90'ların üzerindeki bir bölümü deniz yoluyla yapılıyor. Deniz taşımacılığı demir yolundan üç kat, kara yolundan 7 kat, hava yolundan ise 21 kat daha ucuz. Bu da önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Brifingde de söylediğim gibi, ülkemiz denizlerinde toplam 200 patlamamış halde mayın bulunuyor. Ama bunların kontrolleri denetimleri yapılıyor. Uzun yıllardır deniz altında oldukları için artık özelliklerini kaybetmiş durumdalar. Balıkçılar ve ticaret gemileri için herhangi bir tehlike arz etmiyorlar dedi. Karaburun açıklarında, gemideki tanıtımın ardından ise, bir mayının tespitinden etkisiz hale getirilmesine kadar ki tüm aşamalar tek tek basın mensuplarıyla, paylaşıldı. Buna göre mayının yerinin tespit edilmesinin ardından, gemideki savaş hareket merkezinin komutuyla, insansız sualtı cihazı (ROV) bölgeye gönderildi. Mayının teknik özelliklerinin tespit edilmesiyle de, ROV cihazı ya da sualtı mayın harbi dalgıçları mayınları etkisiz hale getirdi. Mayının tespiti ile etkisiz hale getirilmesi arasındaki gösteri ise, nefes kesti.

28 KASIM'DA GEMİLER İZMİR LİMANI'NI ZİYARET EDECEK

Tatbikatın fiili bölümünün tamamlanmasının ardından, görev alan yerli ve yabancı gemilerin ise 28 Kasım Cuma günü İzmir Limanı'na demirleyecekleri açıklandı. Tatbikat değerlendirme toplantısının yanı sıra bir dizi faaliyetin de burada icra edilmesinin ardından 30 Ekim Pazar günü de, tatbikatın sona ereceği açıklandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close