Haberler

"Mavera Dergisi"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de "Mavera Dergisi" paneli düzenlendi.

Mardin'de düzenlenen,"Türk Edebiyatında Mavera Hareketi" adlı panele konuşmacı olarak katılan; Rasim Özdenören, Ersin Nazif Gürdoğan, Şaban Abak, Mehmet Atilla Maraş ve Mustafa Özçelik, Mavera Dergisi'nin anlattı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Oflaz ve çok sayıda edebiyat sever katıldı.

Mavera, dergisinin isim babası olduğunu ifade eden Rasim Özdenören, Dönemin koşulları göz önünde bulundurulduğunda, yaptıkları işin çok zahmetli ve cesur bir girişim olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Kurucuların kendi aralarında uyum ve dayanışma içerisinde çalıştıklarını, Mavera Dergisi'ni tek bir şahsa bağlı olarak değil, tüm kurucuların eşit miktarda söz ve hak sahibi olmaları prensibiyle, yıllarca çıkardıklarını söyledi.

Gençlik döneminde Mavera edebiyat dergisi ile olan ilişkisini anlatan Mustafa Özçelik, İlk yazılarının Mavera'da yayınlandığını söyleyerek; "Abone kaydetmek amacıyla arkadaşlarımızla şehir şehir geziyorduk. Günümüz edebiyat dergilerinin tirajları düşünüldüğünde, Mavera edebiyat dergisinin o dönemlerde 8000 abone sayısını bulmasının, dönemin koşulları göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir rakam olduğu görülecektir. Mavera Dergisi devlet üniversiteleri arasında ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi, Edebiyat Bölümü'nün tertip ettiği bu panelde konuşuluyor ve bu da takdire şayandır."dedi.

Şiirin gaybı kurcalamak olduğunu belirten Mehmet Atilla Maraş;"Şiirin kaynağının ilham olması sebebiyle, ilahi bir boyutu vardır.Şiir yazmak manevi, soyut ve metafizik bir süreçtir, Bu durum da Üstad Necip Fazıl'ın da "Şair, gaybı kurcalayan adamdır. " sözünün iddiasını destekler niteliktedir."şeklinde konuştu.

Kendisinin 1987'de dergide yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladığını söyleyen Şair Şaban Abak; "O dönemde Mavera'yı yeniden canlandırma hedefiyle yola çıktık, ancak birkaç ay geçmeden Cahit Zarifoğlu'nun vefat etmesiyle bu çabaların sekteye uğradı. Mavera'daki son vazifemi, Cahit Zarifoğlu özel sayısı çıkararak ifa ettim. Cahit Zarifoğlu'nun ölümünden sonra Mavera Dergisi eski günlerini bir daha bulamadı. Büyük Doğu, Diriliş ve Mavera dergilerini birbirinden farklı akımlara mensup olarak değil de, aynı hassasiyetlerle çıkarılmış ve birbirinin devamı dergiler olarak görülmesi gerekir.Ben bu devamlılığı misyon açısından "İslâm'ın savunma kaleleri" olarak nitelendiriyorum."dedi.

Panel, soru-cevap kısmı ardından sona erdi.

MAVERA DERGİSİ:

"Mavera" aylık edebiyat dergisinin ilk sayısı Aralık 1976'da yayınlandı. Kurucu kadroda bulunan şair ve yazarlar daha önce Büyük Doğu, Diriliş ve Edebiyat gibi dergilerde yazmışlardı. Bu şair ve yazarlar, "Yedi Güzel Adam" diye Cahit Zorifoğlu'nun bir şiir kitabına ad olacaklardı. Bu yedi güzel adamın altısı şair, hikâyeci ve yazardır. Kurucu altı kişi şu isimlerden oluşmaktadır: Erdem Bayazıt, Ersin Gürdoğan, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu. Yedincisi ise yazar olmayıp ancak sözü, saatlerce konuşsa bile dinlenebilen, dönemin en önemli sohbetçisi diye bilinen Hasan Seyithanoğlu'dur.Bu dergide, edebiyat ve medeniyet arasında sürekli bir ilgi kurulmaya çalışıldı ve bu doğrultudaki fikriyatın gelişmesi için yazılar yayımlandı. Mavera dergisi, 163 sayı (14 cilt) yayınlandıktan sonra 1990'da kapandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close