Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Matematikte Yeni Proje Tasarımları Çalıştayı Tamamlandı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisinin destekleriyle düzenlenen "Matematikte Yeni Proje Tasarımları Çalıştayı" tamamlandı.

18 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen ve tüm gün süren çalıştaya, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vatan Karakaya, , İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burak Yıldıran Stodolsky, Koç Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Emre Mengi, Fatih Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bahattin Yıldız ve üniversitemizden Fen Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ali Dinler konuşmacı olarak yer aldı.

Üniversitemiz Göztepe Yerleşkesi kış bahçesinde düzenlenen çalıştayın öğlenden önceki oturumunda Matematikte Yeni Eğilimler ve öğleden sonraki oturumunda ise Matematikte Projeler olmak üzere iki oturum halinde gerçekleşti. Açılış konuşmasını İstanbul Medeniyet Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hamit OKUR'un yaptı. Rektörümüz konuşmasında Türkiye'de üniversitelerin araştırmaya yeterli zamanı ayıramadığını bunun en büyük sebebinin de üniversitelerin çok ağır bir eğitim yükü altında ezilmesi olduğunu söyledi. Rektör, konuşmasının devamında "Üniversitelerin asıl misyonu araştırmadır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak da bizler Türkiye'deki mevcut üniversitelerden farklı olarak araştırma odaklı bir alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Rektörün açılış konuşmasının ardından çalıştay oturumlarına geçildi. İlk oturumun "Dengelenmiş Ağlar" konusuyla ilk konuşmacısı olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr.Burak Yıldıran Stodolsky, iki insan veya topluluk arasındaki ilişkilerin matematiksel yaklaşımlarla olan bağlantısından bahsetti. Stodolsky sunumunda kendi çalışmalarının da içinde yer aldığı bazı matematiksel teorilerle birlikte iki topluluk arasındaki ilişkinin, bireylerin birbirlerine karşı duydukları sevgi veya nefrete göre dengelenmesi konusunda dünyada yapılan son çalışmaları tanıttı. Daha sonra "Özdeğerlerin Global Optimizasyonu" konulu konuşmasıyla Koç Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Emre Mengi mühendislikte ve uygulamalı matematikte önemli yeri olan özdeğer problemleri üzerine yaptığı yeni problem çözümlerinden bahsetti. Bu bağlamda sistemlerin daha kararlı olması için en büyük özdeğerin minimize edilmesi ile ilgili yaptığı çalışmasını aktardı. Öğleden önceki ilk oturumun son konuşmacısı olan Fatih Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bahattin Yıldız, iletişim teknolojilerinin matematiksel temellerine değindi. Bugün karşılaşılan, veri saklama, sıkıştırma ve şifreleme gibi problemlerin çözümünün yanı sıra daha güvenilir ve verimli iletişim sağlanmasında önemli olan kodlama teorisinde yaptığı çalışmaları anlattı.

Öğlen yemeği arasından sonra ikinci oturum olan Matematikte Projeler oturumuna geçildi. Bu oturumdaki ilk konuşmacı olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Dinler, matematiğin ekonomik bir değer oluşturma yollarından bahsederek matematiksel sonuçların ekonomik bir değere nasıl dönüşebileceğini ve "matematikte patent" kavramına değinerek matematikçilerin patent alabilmesi için yapmaları gerekenleri anlattı. Rekabetin giderek arttığı bilim dünyasında, daha kaliteli bilimsel sonuçlar ortaya koymak için işbirliğinin gerekliliği ve işbirliğinin teorik temelleri hakkında konuştu. Oturumun son konuşmacısı olan Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vatan Karakaya matematikte projeler ve proje yapma yollarından bahsederek, TÜBİTAK 1001 programı için proje önerisi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Matematiksel projelerin yaygın etkisinin ve katma değerinin neler olabileceğini bir örnek üzerinde gösterdi. Ayrıca proje yazımında ve başvurusunda önemli noktalara dikkat çekerek genç araştırmacılarla deneyimlerini paylaştı.

Bütün katılımcıların görüş ve önerilerinin alındığı çalıştayın kapanış kısmında, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Engin Başaran'ın konuşmacı katılımcılara katılım belgelerini vermesiyle çalıştay son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title