Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Maskeli Hipertansiyona Dikkat

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Viva Beyin ve Kalp Sağlığı'ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr.Ali Serdar Fak, hipertansiyon riski taşıyan kişilerin maskeli hipertansiyon açısından da takip edilmesi gerektiğini açıkladı.

Viva Beyin ve Kalp Sağlığı'ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Serdar Fak, hipertansiyon riski taşıyan kişilerin maskeli hipertansiyon açısından da takip edilmesi gerektiğini açıkladı.

Son yıllarda hipertansiyonun yeni bir şekli fark edildiğini, tıbbi toplantılarda da bu yeni hipertansiyon şeklinin sık sık konuşulduğunu açıklayan Viva Beyin ve Kalp Sağlığı'ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Serdar Fak, hastanede veya muayenehanede yapılan ölçümlerin normal olmasına karşın günlük hayatta kan basıncının yüksek olması hali yeni bir hipertansiyon çeşidi olarak tanımlandığını belirtti.

GÖZDEN KAÇABİLİYOR

Bu hipertansiyon çeşidinin bu zamana kadar fazla dikkat çekmemesinin nedeninin kişinin kan basıncında muayene sırasında normal sınırlar içinde çıkması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fak, "Oysa kan basıncını 24 saat boyunca otomatik ölçen Holter cihazlarının yaygın kullanılmasıyla anladık ki, muayene sırasında biz normal olarak ölçsek bile bazı kişilerin günlük faaliyetler sırasında kan basıncı yüksek seyredebiliyor. Doktor muayenesi sırasında kan basıncının normal sınırlarda ölçülüp, Holter tansiyon takibiyle yüksek saptanmasına "maskeli hipertansiyon" adı veriyoruz. Bu durum aslında bir çeşit tuzak, çünkü bu riski taşıyan kişilerin çoğu ne yazık ki gözden kaçıyor" diye konuştu.

KAN BASINCI 24 SAAT TAKİP EDİLMELİ

Maskeli hipertansiyonun kalp krizi başta olmak üzere kalp hastalıkları riskini artırdığının anlaşıldığını söyleyen Prof. Dr. Fak, "Bu nedenle günümüzde bu durumu daha erken teşhis etmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için etkili yöntemler üzerinde çalışılıyor. Maskeli hipertansiyon özellikle şeker hastalarında ve ailesinde hipertansiyon olan kişilerde daha sık. Bugün için maskeli hipertansiyonu teşhis etmenin iki yolu var, birinci yol kişinin evinde, işinde kendi kan basıncını düzenli ve sık olarak ölçmesi ve doktora danışması. İkinci yol ise Holter tansiyon cihazı ile 24 saat boyunca kan basıncının otomatik olarak ölçülüp kaydedilmesi. Özellikle şeker hastası olanların ve ailesinde hipertansiyon bulunanların bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerekiyor" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title