Marmaris Orman Yangınlarına Önlem İçin Marmaris'te Keşif Uçuşu
Orman yangınlarına önlem için Marmaris'te keşif uçuşuMARMARİS'TE ORMAN YANGINLARI İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOROrman Genel Müdürlüğü'nün Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'ne tahsis ettiği yangın söndürme helikopteri, göreve başladı.
Orman yangınlarına önlem için Marmaris'te keşif uçuşu
MARMARİS'TE ORMAN YANGINLARI İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR
Orman Genel Müdürlüğü'nün Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'ne tahsis ettiği yangın söndürme helikopteri, göreve başladı. Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, kentin mülki amirleri ve basın mensuplarıyla birlikte sorumluluk sahasındaki ormanlık alanlarda helikopterle keşif uçuşu yaptı.
Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, Genel Müdürlüğü'nün kendilerine gönderdiği helikopterle basın mensuplarıyla ormanlık alanları gezdirdi. Zeybek, çeşitli zamanlarda farklı bölgelerde çıkan yangınlar sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Genel Müdürlük tarafından kiralanan helikopterin orman yangınlarının söndürülmesinde önemli bir etken olduğunu ifade eden Zeybek, " Muğla, coğrafi yapı olarak yüzde 68'i ormanlarla kaplı bir alan. Zaman zaman yangın işçilerinin ve arazözlerin giremediği ormanlık alanlar havadan müdahaleyle söndürülüyor. Hava müdahalesinde helikopter ve uçaklar orman yangınının önlenmesinde çok büyük rol oynuyor. Helikopterler göletlerden 3-4 dakikada bir sorti yapabiliyor. Bu da orman yangının büyümesini engelliyor" dedi.
Bu yılki olası yangınlara karşı hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Zeybek, "Şu an bir helikopter, 150 yangın işçisi, 10 arazöz, 5 su tankeri, 5 ilk müdahale aracı ve teknik personelimizle birlikte sezona hazırız. Bugün İlçe Kaymakamı, emniyet müdürü, jandarma komutanı ve basın mensuplarıyla ormanlarımız üzerinde bir keşif uçuşu planladık. Gezinin ana amacı ormanlarımızın topografik yapısını havadan detaylı olarak keşfetmekti. Herhangi bir yangın söz konusu olduğunda olay yerine ilk müdahaleyi etkin ve doğru yerden yapmak için bu tür geziler çok faydalı oluyor" dedi.
Bu yıl 9 Mart'ta yaklaşık 47 hektarlık alanda etkili olan orman yangınını hatırlatan Zeybek, bölgede yanan ağaçların sahadan temizlenmesinin ardından tekrar ağaçlandırma çalışmalarına başlayacaklarını sözlerine ekledi.
"İHBAR EDİN" ÇAĞRISI
Marmaris ve çevresinin orman yangınları açısından hassas bir bölge olduğuna dikkati çeken Zeybek, vatandaşları yangınlar konusunda duyarlı olmaları ve küçük bir duman bile görseler Alo 177 Hattı'nı aramaları konusunda uyardı.
MARMARİS'TE 20 YIL ÖNCE YANAN ORMANLIK ALANLAR KENDİLİĞİNDEN YEŞİLLENDİ
Ülkenin en yeşil kentlerinden olan Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, 1996-1997 yıllarında çıkan yangınlarda kül olan yaklaşık 10 bin hektarlık ormanlık alanın bir bölümü kendiliğinden tekrar yeşillendi. Bölgenin önemli bir bölümünün, yanan ağaçların tohumlarından filizlendiği belirtildi.
Marmaris'in oksijen deposu olarak adlandırılan, 21 kilometre mesafedeki Çetibeli, Mal Deresi ve Okluk Koyu mevkilerinde 1996- 1997 yıllarında çıkan yangınlarda yaklaşık 10 bin hektar kızılçam ormanı kül oldu. Yangınların ardından vatandaş ve devlet el ele verdi, ülke çapında kampanyalar başlatıldı. Bölgede ağaçlandırma çalışması yapıldı. Ancak yanan alanların önemli bir bölümü kendiliğinden yeşerdi. 300 derece sıcağa kadar dayanıklı olan kızılçam tohumları, küllerin altında çimlendi ve filizlendi.
Yanan alanların 20 yıl önceki ve şimdiki fotoğraflarını gösteren Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, "1968'den bu yana yanan alanların her metrekaresinde ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. Zaten, kanun gereği yanan alanlarda en geç bir yıl içinde tekrar ağaçlandırma çalışmalarına başlanması gerekiyor" dedi.
ERKEN İHBAR ÖNEMLİ
Yangından sonra yapılan çalışmalardan çok öncesinde alınan önlemlerin önemine değinen Zeybek ayrıca, toplumun her kesiminin duyarlılığının özellikle de erken ihbarın değerine vurgu yaptı. Zeybek, "Yangınlara erken müdahale kadar, erken ihbar da çok önemli. Vatandaşlardan, ormanlık alanlarda en ufak bir duman dahi görseler, vakit kaybetmeden Alo 177'yi aramalarını istiyoruz" diye konuştu.